WORLDEF E-Ticaret Vakfı öncülüğünde Kayseri’de “Sınır Ötesi E-Ticaret Eğitim Konferansı” düzenlendi. Akbank’ın ana iş ortaklığı ve Kayseri Ticaret Odası’nın (KTO) organizasyon partnerliği ile düzenlenen konferansta e-ticaret profesyonelleri, Kayseri iş çevreleri ile buluştu. Konferansa, kamu ve özel kuruluşların temsilcileri de katıldı.
WORLEF E-Ticaret Vakfı tarafından Anadolu’da e-ticaret ve sınır ötesi e-ticaret farkındalığı oluşturmak üzere düzenlenen “Sınır Ötesi E-Ticaret Eğitim Konferansları” serisinin yeni durağı Kayseri oldu. Kayseri’de düzenlenen sınır ötesi e-ticaret konferansında e-ticaret sektörüne önemli katkılar sağlayan profesyoneller, girişimciler, üreticiler, perakendeciler ve e-ticaret odaklı şirketlerle bir araya gelindi.
Kayseri Ticaret Odası Rıfat Hisarcıklıoğlu Konferans Salonunda düzenlenen konferansa; WORLDEF Genel Sekreteri Sedat Ateş, Akbank KOBİ Bankacılığı Satış Yönetimi Bölüm Başkanı Alper Bektaş ve Kayseri Ticaret Odası Başkanı Ömer Gülsoy da katıldı. Konferansta, e-ticaret girişimcilerinin yanı sıra bölgedeki şirketlerin yöneticilerinin de aralarında bulunduğu geniş bir katılımcı kitlesi yer aldı.
Sedat Ateş: Türkiye’de e-ticaret yapan işletme sayısı milyon seviyesine ulaştı
Konferansın açılışında konuşan WORLDEF Genel Sekreteri Sedat Ateş, ticaretin yapılış şeklinin değiştiğini vurgulayarak, “Ticaretin bir metodu itibariyle ‘e’ şekli hayatımızda artık tabana kadar indi. Artık bir üniversite öğrencisinin bile kendi imkanlarıyla bir e-ticaret ya da sınır ötesi e-ticaret faaliyetinde bulunduğunu gözlemliyoruz. Ticaret, yeni nesil bir ticaret yapma şekline evrimleşirken, biz de kendi metotlarımızı değiştirdik. Türkiye’de elektronik ticaret yapan işletme sayısının milyon seviyesine ulaştığını söylemekten çekinmiyorum. Ana kaynak bilgi Ticaret Bakanlığımızın Elektronik Daire Başkanlığı. Bu sayıyı Sayın Bakanımızın bir lansman ile açıklamasını bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.
“E-ticarette G20 ülkeleri arasında en düşük paya sahibiz”
Koronavirüs pandemisinden sonra Türkiye’de e-ticaretin perakende ticaret içerisindeki payının arttığını kaydeden Ateş, şöyle devam etti: “Biz G20 ülkesiyiz. Gelişmekte olan ülkeler sınıfında hala sürecimiz devam ederken, dünya e-ticaret pazar hacminin 2026-2028 yılları arasında 8 trilyon dolara ulaşması bekleniyor. Türkiye’nin bu hacimden aldığı pay, bu yıl itibarıyla yüzde 0.45 ila yüzde 0.49 arasında. G20 ülkeleri arasında en düşük paya sahip ülke konumundayız. Şu andaki 5,5 trilyon olan e-ticaret hacmi içinde G20 ülkeleri arasındaki payımızı yüzde 1,5’a getirmemiz demek, Türkiye’nin kasasına 100 milyar dolardan fazla para girmesi demek. Bu verileri raporlayarak Merkez Bankası Başkanımıza ilettim.”
Ömer Gülsoy: Dijital platformlarda mutlaka olmanız lazım
Kayseri Ticaret Odası Başkanı Ömer Gülsoy ise, çok hızlı değişen ve dönüşen dünyada yaşadığımızı belirterek, şunları ifade etti: “Bugün baktığımızda iklim krizi, ekonomik krizler, savaşlar, salgınlar, gelir eşitsizliğinin hat safhada yaşandığı acımasız bir rekabet dünyasında yaşıyoruz. Bu zaman içerisinde ticaretin kuralları değişiyor. Radikal kararlar almak durumunda bırakıyor. Eski ticaretler yok. Müşteri beklediğimiz, kapı kapı gezerek mal sattığımız zaman da değişti. Şimdi dijital bir dünyada yaşıyoruz. Pay alabilmemiz için dijitalin nimetlerinden de faydalanmamız lazım.”
Gülsoy, “Salgın başlamadan önce mutlaka kurumsallaşma, markalaşma, halka açılma ve yabancı ortaklık diye odak noktamıza bir kural koymuştuk. Ne alıp satıyorsanız ne üretiyorsanız ne imal ediyorsanız mutlaka dijital platformlarda olmanız lazım demiştik. Ya kendi markanızı oluşturarak ya da bir markanın altında bundan faydalanmalısınız. Artık sınırların olmadığı bir dünyada elinizdeki cep telefonuyla bütün dünyaya açılabiliyorsunuz. Yeni pazarlar, yeni müşteriler artık elinizdeki cep telefonunun ekranında. Bizim amacımız e-ticaret, e-ihracat yapmayan hiçbir üyemiz kalmasın.” şeklinde konuştu.
Alper Bektaş: Müşterilerimizin ihtiyaç, tüketim ve davranışlarında değişim gözlemliyor, dijitalleşmenin ne kadar önemli olduğunu hepimiz birebir deneyimliyoruz
Akbank KOBİ Bankacılığı Satış Yönetimi Bölüm Başkanı Alper Bektaş da, sınır ötesi e-ticaretin Kayseri’de yapılmasının önemine vurgu yaparak, “Tarihî misyonuna baktığımızda Türkiye’de ‘ticaret’ deyince akla ilk gelen, yüzyıllardır uluslararası ticaretin merkezi olmuş bir şehirdeyiz.” dedi.
“Müşterilerimizin ihtiyaç, tüketim ve davranışlarında değişim gözlemliyor, dijitalleşmenin ne kadar önemli olduğunu hepimiz birebir deneyimliyoruz. Biliyorsunuz yapılan düzenleme ile artık gerçek ticari müşteriler şubeye gitmelerine gerek kalmadan mobil bankacılık üzerinden hızlı bir deneyimle banka müşterisi olarak hesap açabiliyorlar. Biz de buradan yola çıkarak, KOBİ’lerin ortak ihtiyacı olan işleri hızlandırma konusunda çözüm sunan, öncü olacağımız bir yeniliğe imza attık. Tüzel Dijital Dönüşüm Projesi ile birlikte müşterilerin ihtiyaçlarına göre bankacılık ürünleri ve bankacılık dışı avantajlar içeren paketler oluşturup, bu paketleri mobil kanaldan hızlı bir deneyimle kesintisiz olarak alabilmelerini sağladık.
Proje ile Akbank Mobil üzerinden POS, Ticari Kredi Kartı ve Ticari Kredi başvurusunda bulunan KOBİ’lerimiz bu ürünleri tekil olarak hızlı bir şekilde tamamen dijital süreçlerle alabilecekleri gibi, birden fazla ürün içeren ve bankacılık avantajlarının yanında ihtiyaçlarına uygun bankacılık dışı avantajlar da içeren paketler halinde de alabiliyorlar. Ek olarak, KOBİ’lerimizin finansal farkındalıklarının artırılabilmesi ve işlemlerini hızlı ve kolay bir şekilde yönetebilmeleri için Akıllı Finans Teknolojisi ürününün entegrasyonunu sağladık.
Bu teknoloji sayesinde KOBİ’lerimiz günlük finansal işlemleri üzerinden oluşturulmuş iç görü ve grafikler ile finansal işlemlerini daha iyi anlayabiliyor, geçmiş ve gelecek nakit akışlarını grafikler üzerinden izleyerek finansal takvimlerini çok daha kolay yönetebiliyorlar.” açıklamasında bulundu.
Sınır ötesi e-ticaret ekosisteminin temsilcileri tecrübelerini paylaştı
Kayseri Sınır Ötesi E-ticaret Eğitim Konferansı kapsamında iki gün boyunca alanında uzman eğitmenler çeşitli oturumlarda sunumlar yaptı. Konferansta; sınır Ötesi e-ticaretin niş konuları, trendler ve stratejiler, yapay zeka gibi geniş kapsamlı konular ele alındı.
Ayrıca; e-ticarette dijital pazarlamanın önemi, e-ticarette marka oluşturma, sınır ötesi e-ticaret entegrasyon sistemleri, e-ticaret lojistiği gibi konularda uygulamalı eğitimler verildi. Bunlarla birlikte E-Ticaret İşveren Sendikası’nın interaktif atölyesinde çeşitli çalışmalar yapıldı. Konferansta katılımcılar e-ticaret profesyonelleri ile ağ kurma fırsatı bulurken, ekosistemdeki önemli markaların temsilcileri de katılımcılarla etkileşimde bulundu.