Ara
Close this search box.

Kayseri’de e-ticaret ve e-ihracat zirvesi

e-ticaret ve e-ihracat
e-ticaret ve e-ihracat

Kayseri E-Ticaret ve E-İhracat Konferansı 2021, 2 Aralık Perşembe günü Kayseri Ticaret Odası Rifat Hisarcıklıoğlu Konferans Salonu’nda düzenlendi. Konferansta; e-ticaret ve e-ihracat sektörüne önemli bir katkılar sağlayan profesyoneller, girişimciler ve firmalar bir araya geldi. Ücretsiz konferansa; Kayseri Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Hasan Köksal, WORLDEF Başkanı Ömer Nart, Türkiye İş Bankası’nın Ödeme Sistemleri Ekosistem Bölümü Müdür Yardımcısı Bora Gülşeni, Orta Anadolu Kalkınma Ajansı (ORAN) Genel Sekreteri Ahmet Emin Kilci ve KAYMEK Müdürü Denizhan Burhan Çanakpınar da katıldı. Konferansa, Kayseri iş çevrelerinden ve girişimcilerden de çok sayıda katılım oldu.

Hasan Köksal: Stratejik olarak e-ticaret ve e-ihracat hepimizin gündeminde

e-ticaret ve e-ihracat
Kayseri Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Hasan Köksal

Konferansın açılış konuşmalarında ilk olarak Kayseri Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Hasan Köksal söz aldı. Köksal, Kayseri’nin 6 bin yıllık tarihiyle ticaretin Anadolu’da en önemli merkezlerinden biri olduğunu vurgulayarak, “Şehrin ilk kurulduğu Kültepe, Kaniş Karun, Mezopotamya ve Anadolu arasında ticaretin en önemli merkezleri arasında karşımıza çıkıyor. Kültepe kazılarında çıkan tabletler bunu net olarak gösteriyor. Ticari tarihin ilk yazılı vesikaları bu bölgeden ulaşılmış belgelerdir.” sözlerini kaydetti.

E-ticaretin dünya gündemine 1994 yılında girdiğini; ilk dönemde herkesin e-ticarete mesafeli yaklaştığını anımsatan Hasan Köksal, “Türkiye’de 1994 yılında kurulmuş bir platform. Her dönem pandemiye kadar yükseliş eğrisi içerisinde olan e-ticaret, pandemi döneminde parabolik olarak artmaya başladı. İlk başlarda kimi dayanıklı tüketim ürünlerini veya teknolojik ürünleri alırken market alışverişine kadar pek çok ürün alabiliyoruz. E-ticaret, pandemi döneminde hepimizin gündemine geldi. Hormonlu büyüyen e-ticarette geçtiğimiz kasım ayı bana göre bayram ayıydı.” sözlerini kaydetti.

Köksal, şöyle devam etti: “İlk dönemde Türkiye’nin 2002 yılında başlattığı ticaretin dönüşüm sürecinde uluslararası büyük fonlar, Türkiye’de finans sektörüne yatırım yaptılar. Güncel yatırım alanları e-ticaret alanına da evirildi. Uluslararası kurumlar e-ticaret alanına da yatırım yaptılar. Sürecin içerisinde biz de yer alıyoruz. E-ticaretin dönüşüm sürecinde pek çok aşama oldu. Tüketiciyi korur halde düzenlemeler yapıldı. Hepimiz e-ticarete yönelik ürünler oluşturmaya başladık.”

Bu dönemde mobilya üreticisinin e-ticarette satabilmek için nakliyeyi ve kargo maliyetlerini öncelikli hale getirdiğini ve demonte ürün üretmeye başladıklarını vurgulayan Köksal, şu bilgileri paylaştı:

“Ürünlerimizin kargo desilerini düşürmeye başladık. Ürünün özellikle ambalajlarında düzenleme yapıldı. E-ticaret ile ürün satan firmaların ortak buluştuğu sorunlar iade süreçleri, hepimizin bu işten hedeflediği kârın üzerinde iade maliyeti getirmeye başladı. Ürünü, teşhiri, vitrini mağaza yorumlarına dönüştü. Tüketici öncelikle mağaza puanınıza ve tüketici yorumlarına bakar hale geldi. Temassız teslimat, temassız ödeme yöntemlerini kullanmaya başladık. Son dönemlerde Kayseri Ticaret Odası olarak biz de üyelerimizin tamamına, dijitalleşmeyi ve kurumsallaşmayı e-ticaret alanında gerçekleşmesini ısrarla tavsiye ediyoruz. Stratejik olarak e-ticaret ve e-ihracat hepimizin gündeminde. Bu dönüşüm sürecinde kargo firmaları da kendilerine önemli çözüm yolları aramaya başladılar. Yurt dışında teslimat ve kurulum gerektiren ürünler satıyorsanız. Bu süreçte destek olacak partnerler gelişmeye başladı. Lojistik firmaları da kendilerini güncellemeye başladılar. Bankacılık sistemleri de alt yapılarını arttırmaya başladılar.”

Ömer Nart: Türkiye’de e-ihracatın 800 milyar dolarlık bir ekonomi

e-ticaret ve e-ihracat
WORLDEF Başkanı Ömer Nart

Daha sonra kürsüye gelen WORLDEF Başkanı Ömer Nart ise, WORLDEF olarak 5 yıl içinde gerek Anadolu’da gerek İstanbul’da e-ticaret konferansları ve WORLD E-COMMERCE FORUM’lar gerçekleştirdiklerini vurgulayarak, İstanbul’da 21 Ekim’de düzenlenen 8. WORLD E-COMMERCE FORUM’da e-ticaret ile ilgili tamamen stratejik düzeyde konular konuşulduğunu ifade etti. Ömer Nart, “Amacımız; WORLD E-COMMERCE FORUM’un dünyada ‘E-ticaretin Davos’u olarak anılması.” dedi.

Türkiye’de e-ihracatın 800 milyar dolarlık bir ekonomi olduğuna işaret eden Nart, “Türkiye olarak bütün dünya ticaretinden yüzde 0,7 gibi bir pay alıyoruz. Bu hak etmediğimiz bir durum. Biz de WORLDEF olarak bunu fark ettiğimiz için bu işi sadece Türkiye’de değil, dünyada da yapmaya karar verdik. 1 Ocak 2022 tarihi itibariyle Londra operasyonlarımızı başlatıyoruz. Gerekli işe alımlarımızı yaptık, ofisimiz tuttuk, İngiltere operasyonumuzu başlatıyoruz.”

“Antalya’daki otellerin tamamını kapatana kadar WORLD ECOM EXPO’yu büyüteceğiz”

Bir taraftan da mart ayında Antalya’da düzenlenecek WORLD ECOM EXPO’ya hazırlık yaptıklarını ifade eden Ömer Nart, şunları söyledi: “WORLD ECOM EXPO, Türkiye’nin 1000-1500 kilometre menzilindeki bütün ülkelerden e-ticaret ekosistemindeki tüm oyuncuları buraya getireceğimiz çok büyük bir etkinlik olacak. Biz her sene 1-4 Kasım tarihleri arasında Lizbon’da gerçekleştirilen SUMMİT’i örnek alıyoruz. 80-100 bin kişi oraya gidiyor. Bütün Lizbon’daki trafik akışı, bütün programlar her şey oraya göre yeniden şekilleniyor. Belediye orada inanılmaz seferberlik içinde oluyor. Bir etkinlik bütün bir şehir ekonomisini tetikliyor.”

“Biz de Antalya’daki bütün otellerin tamamını kapatana kadar WORLD ECOM EXPO’yu büyütmeye devam edeceğiz.” diyen Nart, “WORLD ECOM EXPO’ya globalden pazaryerlerini getiriyoruz. Bu pazaryerleri ile buradaki satıcıları eşleştirmiş olacağız. Bunun dışında perakendeciler var, sadece Türkiye’den değil dünyadan da çok büyük perakendeciler buraya katılacaklar. Perakendeciler ile servis sağlayıcıları eşleştireceğiz. Bunun için dijital pazarlama ajansları, lojistikçiler, yazılımcılar gelecek. Yatırımcılar ile e-ticaret girişimcilerini eşleştireceğiz. E-ticaret profesyonelleri ile bütün şirketleri eşleştireceğiz. Belki bu noktada yurt dışında kariyer yapmak isteyenler için de bir fırsat olabilir.” sözlerini kaydetti.

“Türkiye hiç yapılmamış bir konsepti deneyeceğiz”

Ömer Nart, “Türkiye hiç yapılmamış bir konsepti deneyeceğiz.” diyerek, “Başarılı olacağımızı düşünüyorum. 29-30-31 Mart’ta sizleri de orada görmeyi çok istiyoruz.” sözlerini vurguladı.

WORLDEF’in hizmetlerinden de bahseden Ömer Nart, şu bilgileri paylaştı: “Biz aslında e-ticareti ve e-ihracatı merkezine alarak birçok iş yapan bir şirketiz. Kültür Bakanlığı onaylı, lisanslı yayın eviyiz. Bütün kitaplarımız sadece e-ticaret ve e-ihracat ile ilgili. Diğer taraftan yayınlar altında raporlarımız var. Her iki ayda bir raporlar yayınlıyoruz. Birkaç ay önce Kayseri’de mobilyacılar ile birlikte bir çalıştay gerçekleştirdik. Her ay WORLDEF Magazine dergisi çıkarıyoruz. Bu dergi e-ticaret ve e-ihracat ile ilgili ilk süreli yayındır. Dijital dergi platformlarında yer alıyoruz. İki haftada bir Roundtable’lar yani yuvarlak masa toplantıları gerçekleştiriyoruz. Bir yanda tecrübe paylaşım toplantıları, bu konuşulan konuları biz analiz rapor haline getiriyoruz.”

Milli Eğitim Bakanlığı onaylı bir okul olduklarına da işaret eden Ömer Nart, “Bugüne kadar 27 bin kişiye e-ticaret eğitimleri verdik. Her hafta ücretsiz olarak webinarlar düzenliyoruz. Siz bize ne kadar çok soru sorarsanız, ne kadar çok temas ederseniz, biz de o kadar kendimiz için gelişim alanı oluştururuz.” şeklinde konuştu.

Bora Gülşeni: İş Bankası olarak e-ticaret ekosistemine destek vermeye devam edeceğiz

e-ticaret ve e-ihracat
Türkiye İş Bankası’nın Ödeme Sistemleri Ekosistem Bölümü Müdür Yardımcısı Bora Gülşeni

WORLDEF’in ana iş ortağı Türkiye İş Bankası’nın Ödeme Sistemleri Ekosistem Bölümü Müdür Yardımcısı Bora Gülşeni de, yaptığı konuşmada, “Yaklaşık 3 yıldır WORLDEF ile sponsorluktan daha öte bir iş ortaklığı içerisinde e-ticaret ve e-ihracatın geniş kitleler arasında kullanabilmesine yönelik İş Bankası olarak ülkemiz işletmelerini ticarette destekleme misyonumuza yönelik bir iş birliği içerisindeyiz.” dedi.

“E-ticaret günümüzde çok önemli bir noktaya gelmiş durumda. Bütün ticaretin yavaş yavaş bu dijital ortama kaydığı bir noktaya doğru geliyoruz.” diyen Gülşeni, şunları söyledi: “E-ihracat, gerek uluslararası platformların gerekse lokaldeki bazı başarı hikayelerinin globale açılması ile çok önem kazanıyor. İş Bankası burada işletmelere ödeme sistemleri alanında verdiği destekle kendi tarafındaki misyonuyla doğru orantılı faaliyet gösteriyor. Burada da farklı ödeme yöntemleri sana pos’umuzla farklı para birimleri tahsilat yapabilme imkanı yeni kurduğumuz iki farklı elektronik ticaret eksenindeki şirketler; Pazarama ve MOKA ödeme sistemleri. Elektronik ticaret ekosistemine İş Bankası olarak desteğimizi vermeye devam ediyoruz. Eğitimci taraf olarak WORLDEF ile kendi bakış açımızdan tahsilat tarafındaki çözümlerle ekosisteme katkı sağlamaya çalışıyoruz.”

Ahmet Emin Kilci: Dijital dönüşüm kaçınılmaz bir gerçek oldu

e-ticaret ve e-ihracat
ORAN Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Ahmet Emin Kilci

ORAN Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Ahmet Emin Kilci ise, “Günümüzde modern ve değişen teknoloji ile birlikte dijital dönüşüm kaçınılmaz bir gerçek oldu.” dedi. Bu değişim ve dönüşüm ile birlikte Türkiye’de 2020 yılı e-ticaret hacminin 220 milyarı aştığını belirten Kilci, “Sadece 1 yıl için, 2021 yılı ilk 6 ayı için bir önceki yıla göre pandeminin etkisiyle yüzde 70’in üzerinde bir artış olduğu gözüküyor. Şunu da oranlarsak; e-ticaretin toplam ticaret içerisindeki oranı yüzde 15’lerden yüzde 20’lere yaklaşmış durumda. Ülkemizde yapılan e-ticaret hacmi toplam ticarette her yıl düzensiz bir artış olarak önümüze çıkıyor. 2021 yılı sonunda toplam hacminin yüzde 20’ye gelmesi mümkün.” diye konuştu.

“Kayseri’de e-ticaret yapan 6 bine yakın firma var”

Dünyada sınır ötesi e-ticaret hacminin 1 trilyon doların üzerinde olduğuna işaret eden Kilci, şöyle devam etti: “Buradan ülkemizin aldığı pay gerçekten çok düşük. Kayseri olarak bakacak olursak, özellikle birkaç yıldır çoğu girişimcimiz e-ticarete giriyor. Ama bu işin profesyonel pazarlamasını düşünerek, lojistik kısmını da planlayarak yaparsak çok ileriye gitmek gerçekten mümkün. Ticaret Bakanlığımızın ilk 6 ay verilerine göre Kayseri, e-ticaret yapan firma sayısı bakımından 8. sırada. Anadolu’nun sanayi şehirlerinin başında gelen Kayseri’de e-ticaret yapan 6 bine yakın firma var.”

“Ama bizim e-ticaretten bir tık ileriye, e-ihracata geçmemiz gerekiyor.” diyen Kilci, “Bu rakamlar şu gerçeği de söylüyor; şehrimiz gerçekten büyük bir ticaret şehri. Bu girişimciliği ve kurumsal dönüşümü yavaş yavaş dijital dönüşüm ile birlikte birleşerek yeni bir boyut kazanması gerektiği bir gerçek. Biz e-ticaret ve e-ihracat odaklı çalışmalar yapıyoruz. Bizim e-ihracat odaklı 3 ana odak noktamız var. Bir tanesi alternatif turizmin geliştirilmesi, kırsal kalkınmanın sağlanması.” sözlerini kaydetti.

Kilci, sözlerini şöyle tamamladı: “Ticaret Odamızla birlikte e-ticaret ve e-ihracat alanında çeşitli projeler hazırlıyoruz. Bu ay içerisinde sonuçlarını alırız diye düşünüyoruz. E-ticaret ve e-ihracat alanında operasyonun hayırlara vesile olmasını temenni ediyoruz. Bu iş network işi ne kadar iyi sağlarsak o kadar fayda alacağımızı düşünüyorum.”

Denizhan Burhan Çanakpınar: Ciddi anlamda e-ticaret alanında çalışmalar yapıyoruz

e-ticaret ve e-ihracat
KAYMEK Müdürü Denizhan Burhan Çanakpınar

Kayseri Büyükşehir Belediyesi’ni temsilen konferansa katılan Kayseri Mesleki Eğitim ve Kültür A.Ş. (KAYMEK) Müdürü Denizhan Burhan Çanakpınar da, “sosyal belediyeciliğin önemli birimlerinden biri olan KAYMEK’in, Anadolu’nun en büyük eğitim organizasyonların biri olduğunu söyledi. “KAYMEK’te insanımıza yenilikçi yaklaşımlar sunabilmek için gece gündüz çalışmalar yapılmaktadır.” diyen Çanakpınar, KAYMEK kursları hakkında bilgiler verdi.

Çanakpınar, şunları söyledi: “Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç’ın ‘150. Yılda 150 Proje” programı kapsamında ‘e-ticaret’ başlığı altında yer alan projesi olan ‘e38.com.tr’ 2019 itibariyle hayata geçirildi. Gün geçtikçe büyüyor. Altı bin yıllık ticaret şehri olan Kayseri’nin geleneksel ticarette gün geçtikçe büyüyen pazar payına sahip olması gerekiyor. Ciddi anlamda e-ticaret alanında çalışmalar yapıyoruz. e38 platformunda 2 binin üzerinde ürünü alıcıyla buluşturuyoruz. ‘Siz üretin biz e38 ile kazanca dönüştürelim’ projesi oluşturduk. Üretilmiş ürünleri biz alıyoruz, hiçbir komisyon ücret almadan vatandaşlarımızın ev ekonomilerine katkı sağlamak için e38 üzerinden satışını gerçekleştiriyoruz.”

E-ticaret ekosisteminin temsilcileri tecrübelerini paylaştı

e-ticaret ve e-ihracat
Konferans, Kayseri iş çevrelerine, ekosistemdeki önemli markaların temsilcileri ve e-ticaret profesyonelleri ile networking imkanı sağladı.

E-ticaret ve e-ihracat konferansı kapsamında protokol konuşmalarının ardından keynote sunumlar ve üç farklı panel düzenlendi. Panel başlıkları şöyle; “Küresel Rekabetten Çıkış Yolu: E-Ticaret”, “Perakendeyi Yeniden Tasarlamak”, “Bütünleşik E-İhracat”. Kayseri E-Ticaret ve E-İhracat Konferansı, gelişen ve değişen e-ticaret ve e-ihracat ekosistemine uyum sağlamak isteyen tüm işletmeler ve girişimciler için önemli fırsatlar sundu. Konferans, Kayseri iş çevrelerine, ekosistemdeki önemli markaların temsilcileri ve e-ticaret profesyonelleri ile networking imkanı sağladı. Dünyada büyüyen e-ihracat pazarına dikkat çekmek ve geleneksel ihracatçıların, yerel üreticilerin uluslararası pazarlarda e-ihracat yapmalarını sağlamak amacıyla düzenlenen Kayseri E-Ticaret ve E-İhracat Konferansı’nda, Kayseri ve çevresindeki il ve ilçelerden çok sayıda katılımcı yer aldı.

Konferansın sponsorları ve partnerleri

Kayseri E-Ticaret ve E-İhracat Konferansı, Türkiye İş Bankası’nın ana iş ortaklığı ile düzenleniyor. Kayseri Ticaret Odası’nın organizasyon partneri olduğu konferansın sponsorları, partnerleri ve destekleyenler şunlar;

Diamond sponsorlar

  • T-Soft
  • Prapazar
  • Moka

Platin sponsorlar

  • Yalmans
  • CDEK
  • Asset Lojistik

Gold sponsor

  • SihpEntegra
  • Four Season Etsy

Partnerler

  • Biggbrands
  • Inter Patent

Destekleyenler

  • KAYMEK
  • ORAN
  • Kayseri Üniversitesi
  • KAYMOS

KAYSERİ E-TİCARET VE E-İHRACAT KONFERANSI

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Mubadala Getir
Markalar

Getir’in Mubadala’ya devri onaylandı!

Hızlı teslimat ve e-ticaret platformu Getir, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) merkezli yatırım şirketi Mubadala’ya devrediliyor. Rekabet Kurumu, Mubadala’nın devir başvurusunu onayladı.

Days
Hours
Minutes
Seconds