Kargo sorunları e-ticaret şirketlerine yansıyor

e-ticaret

10-31 Temmuz tarihleri arasında yapılan anketin sonuçlarına göre e-ticaret satıcılarının en çok memnuniyetsizlik yaşadığı konular; desi fiyat listeleri ve ek maliyetler olarak açıklandı.

Ankete katılan elektronik ticaret satıcılarının yüzde 97’si son zamanlarda çalıştıkları kargo şubeleri ile en az bir kez paket desi boyutu konusunda uyuşmazlık yaşadıklarını ifade etti.

Katılımcıların yüzde 73’ünün desi/fiyat listelerinden memnun olmadıkları belirtildi. Katılımcıların yüzde 27’sinin ise desi/fiyat listelerinden memnun olduğu aktarıldı.

Ayrıca, ankete katılanların yüzde 66,3’ünün teslimat bölgesi dışı ve diğer ek maliyetlerden memnun olmadıkları bilgisi paylaşıldı. Genel anlamda kargo şirketlerinden memnuniyet düzeyinin 10 üzerinden ortalama 5.4 olarak belirlendiği belirtildi.

Sonuçları değerlendiren ELİDER Başkanı Fehmi Darbay, anketin sektörde çözüm arayışlarının gerekliliğini ortaya koyduğunu söyleyerek “E-ticarette müşterinizi sipariş aşamasına kadar memnun edebilirsiniz ama kargo süreçlerinde yaşanan bir sorun e-ticaret şirketinin hanesine yazılıyor. Bu durum elektronik ticaret şirketlerinde handikaba yol açıyor ve müşteri kaybediyorlar.” diye konuştu.

‘Kargo sorunları müşteri kayıplarına yol açıyor’

Ankete katılan şirket temsilcilerinin değerlendirmelerinin yer aldığı açıklamada, bir elektronik ticaret satıcısı, “Çok pahalıya taşıma hizmeti alsak da son tüketiciye ulaşma kanalımız olan kargoların taşınması, özeni ve teslimat sorunları sebebiyle yüzlerce müşteri ve sipariş kaybı yaşıyoruz.” dedi.

Ankete katılan başka bir satıcı ise desi hatalarının hep olduğunu belirterek, ücretlerde genelde fazla ödemek veya iade faturası kestirmek durumunda kaldıklarını ifade etti.

‘Kargo ücretleri maliyeti artırıyor’

Kargo ücretlerinin çok yüksek olduğunu ifade eden e-ticaret satıcısı, “Teslim edilmeyen kargo müşteri memnuniyetsizliği, gidiş-dönüş kargo maliyeti ve ürünü tekrar satışa hazırlanma gibi sorunları ortaya çıkarıyor.” diye konuştu.

Anket katılımcılarından başka bir satıcı, “Teslim edilemeyen kargo sayımız yüksek. Müşteriler şikayetçi. Kaybolan kargolara tanzim yapılmıyor. Çalışan personeller son derece eğitimsiz ve kaba. Liyakat sorunu var. Bizlere yeterince değer verilmiyor.” ifadelerini kullandı.

‘Anket çalışması, e-ticarette kargo sorunlarının önemini ortaya koydu’

ELİDER Başkanı Fehmi Darbay, anket sonuçları üzerine değerlendirmelerde bulundu. Lojistik süreçlerinin elektronik ticarette çok önemli bir yer tuttuğunu belirten Darbay, “ELİDER olarak bu bilinçle yaptığımız anket, e-ticaret ekosisteminde teslimat ve kargo sorunlarının önemini ve çözüm arayışlarının gerekliliğini ortaya koydu. Bu değerli verileri kullanarak sektördeki iyileştirmeler için çözüm odaklı çalışmalar yapmayı hedefliyoruz. Bu konuda çalıştaylar, konferanslar ve workshop’lar yapılması gerekiyor. Bu sorumluluğu üstlenerek, elektronik ticaret, kargo, teslimat ve lojistik dikeyinde çalışmalara hız vereceğiz.” dedi.