Ara
Close this search box.

Kargo-kurye sektörünün günlük işlem hacmi pandemi döneminde 4-5 kat arttı

kargo
kargo

Türkiye Kargo, Kurye ve Lojistik İşletmecileri Derneği (KARİD) ve INPPES Fuarcılık’ın düzenlediği Post & Parcel Uluslararası Zirvesi’nde (PPIS), e-ticarette yaşanan büyüme ile beraber önemli atılımlara sahne olan kargo-kurye sektörüne dair pek çok konu masaya yatırıldı. Zirvede; Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, KARİD Başkanı Fatih Önyol ve KARİD Başkan Yardımcısı Utku Ayyarkın önemli açıklamalarda bulundu.

Utku Ayyarkın: E-ticaret sektörü Türkiye ekonomisindeki yerini yüzde 8’den yüzde 20’ye tırmandırdı

E-ticaretin sektöre etkisiyle sektörün görev ve rolünün değiştiğini vurgulayan KARİD Başkan Yardımcısı Utku Ayyarkın, sektörün günlük işlem hacminin pandemi döneminde 4-5 kat arttığını söyledi.

Bu dönemde, müşteri entegrasyonu ve zamanı iyi yönetebilmek için otomasyon desteği sunduklarını ifade eden Ayyarkın, “E-ticaret sektörü Türkiye ekonomisindeki yerini yüzde 8’den yüzde 20’ye tırmandırdı. Kargo sektörü olarak bu anlamlı yolculukta alt yapı, yapay zekâ, otomasyon yatırımlarını yaparak görevimizi gerçekleştiriyoruz.” dedi.

Fatih Önyol: Kargo, kurye ve lojistik sektöründe 230 binin üzerinde kişiye istihdam sağlanıyor

Zirvede bir konuşma gerçekleştiren KARİD Başkanı Fatih Önyol da, kargo, kurye ve lojistik sektöründe 230 binin üzerinde kişiye istihdam sağlandığını söyledi. Sektör temsilcilerinin günlük ortalama adres ziyaretinin 17 milyon 250 bin olduğunu açıklayan Önyol, “Her gün 57 bin 500 araçla 9 milyon 200 bin kilometre yol kat ediyoruz. Pandemi döneminde çok hızlı bir ivme kat eden e-ticaret sektörünün bu büyümesine cevap verecek altyapı hazırlıklarına sahiptik. Temassız teslimat, kargo dolapları ve gel-al sistemi ile çalışan esnaf modelini hızla devreye soktuk ve büyümenin önünü açtık.” diye konuştu.

“Sektör olarak pandemi döneminde yaklaşık 10 milyar TL yatırım yaptık.” diyen Önyol, konuşmasına şöyle devam etti: “Pandeminin başında yaşanan hızlı büyüme ivmesi düzenli seyreden bir büyümeye dönüştü. Şimdi hedefimiz; ticaretin ve ihracatın önünü açmak ve sektörümüz açısından uluslararası ticarette hub noktası olmamızı sağlayacak adımları atmak. Türkiye, önümüzdeki birkaç yıl içinde sadece Avrupa’nın değil, Ortadoğu’nun, Yakın Asya’nın ve Kuzey Afrika’nın ticaret ve kargo merkezi haline ülkemiz gelecek.”

Ömer Abdullah Karagözoğlu: 16-64 yaş arası nüfusun yaklaşık yüzde 76’sı e-ticaret yolu ile alışveriş yapıyor

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, zirvede gerçekleştirdiği konuşmada, 16-64 yaş arası nüfusun yaklaşık yüzde 76’sının e-ticaret yolu ile alışveriş yaptığını söyledi.

“Bu durum beraberinde etkili bir taşımacılık sistemine olan ihtiyacı da ortaya çıkardı.” diyen Karagözoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:  “Dünyada yaklaşık 4,7 milyar internet kullanıcısı var. Tüm dünyada e-ticarete olan talebin artması ile 2020 yılı sonu itibarıyla küresel posta sektörünün büyüklüğü 442 milyar Euro’yu aştı. Ülkemizde ise 2021 yılı içerisinde posta sektörünün gelirleri 15 milyar TL’yi aşarak, 100 milyonu geçen haberleşme ve posta gönderisi sahiplerine ulaştırıldı. Yakın gelecekte taşımaların drone ve otonom araçlarla yapılacağı düşünüldüğünde, günümüzde firmaların robotik sistemler ve dijital çözümlerden yararlanması bir mecburiyet olarak karşımıza çıkıyor.”

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Days
Hours
Minutes
Seconds