Günümüzün el emeği-fabrikasyon rekabeti

WORLDEF’e konuşan Praexport Kurucu Ortağı Ali Aygün, “El yapımı ürünler her zaman daha kıymetlidir. Makinadan çıkma fabrikasyon üretim olmadıklarından sınırlı sayıda üretilebilmektedir. Bu da ortaya çıkan ürünün kıymetini arttırmaktadır. Bir anlamda el emeği göz nuru diyebiliriz.Tüm dünyada el yapımı ve doğal malzemelerden yapılma ürünlere yönelik bir teveccüh var.” ifadelerini kullandı.

“Süreç e-ticaret siteleri üzerinden devam ediyor”

Praexport Kurucu Ortağı Ali Aygün, “Bu kitle sosyal medya üzerinden (eskiden forumlarda) birbirlerini buluyorlar ve alışveriş yapıyorlardı. Şimdi ise bu işe odaklanmış e-ticaret siteleri üzerinden devam ediliyor.” diye konuştu. El yapımı ürünlerin daha sağlıklı olduğuna yönelik inançta bu ivmeyi beslemekdiğini doğal malzemelerden yapılmasının ayrıca önemli olduğunu vurguladı.

Yapay zeka

“Robotlaşmanın son sürat gidiyor”

Praexport Kurucu Ortağı Ali Aygün, “Makineleşmenin ötesinde robotlaşmanın son sürat gittiği günümüz dünyasında el emeği ürünlere ilgi her geçen gün daha da artacaktır.” diye konuştu.

Eskiye dönüş gibi olsa da aynı zamanda hızlı akıp geçen zamandan da kaçışın bir yönü olarak söylenebileceğini belirten Ali Aygün, “Kendi adıma el yapımı ürünleri satın almakta gayret ediyorum. Farkettim ki beni hızlı akan şehir yaşamının içinden çekip alıyor. El yapımı bir halı veya el yapımı bir oyuncak her zaman daha kıymetli olacak. Tabi kıymetini bilene…” ifadelerini kullandı.