Gıda hizmeti sunan firmalar e-ticaret geliştirmede geride kalıyor

e-ticaret

İngiltere’nin önde gelen gıda hizmeti toptancılarından 34’ü ile yapılan ankette yer alan verilere göre, gıda hizmeti sunan firmalar, e-ticaret geliştirmede diğer endüstrilerin gerisinde kalmış durumda.

Gıda markalarının yüzde 31’i e-ticaret ekibine sahip değil

Fransa merkezli e-ticaret yazılımı şirketi Mirakl ve Birleşik Krallık merkezli Foodservice Online tarafından Toptancı Distribütörler Federasyonu ile birlikte bir anket çalışması gerçekleştirildi. Ankette yer alan verilere göre, gıda üzerine hizmet sunan firmaların e-ticaret geliştirmede diğer endüstrilere göre geride kaldığı görülüyor. Ayrıca, firmaların sadece yarısının gerekli teknolojiyi geliştirmek için özel bir bütçe ayırdığını belirtmesi de dikkat çekti. Anket sonucunda, gıda hizmeti sunan markaların yüzde 31’inin işlerinde e-ticaret ekibine sahip olmadığı tespit edildi. Ankete katılanların sadece yüzde 5,9’u özel bir e-ticaret ekibi istihdam ettiğini söyledi.

Mirakl tarafından yapılan anket değerlendirmesinde,  online pazaryerlerini benimsemenin yalnızca artan satışlar oluşturmak için daha büyük fırsatlar sağlamakla kalmayacağı vurgulanırken, aynı zamanda toptancıların karşılaştığı tedarik zinciri sorunları, envanter kaybı ve depolama maliyetleri gibi ortak sorunları da azaltabileceği ifade edildi.

Pandemi, markaların iş yapma şekillerinde hızlı değişikliklere sebep oldu

Anket sonucu hakkında değerlendirmelerde bulunan FWD CEO’su James Bielby, pandeminin markaların iş yapma biçiminde hızlı değişikliklere sebep olduğunun altını çizerek, “Pandeminin zirvesinde zaten kendilerine ait bir online pazaryeri ile donatılmış olan perakendeciler, daha fazla satıcıyı daha fazla alıcıyla bir araya getirmek için platformlarının ölçeğini ve esnekliğini, geleneksel bir doğrusal değer zinciri modelinden daha hızlı ve daha kolay bir şekilde kullanabildiler.” dedi.

Raporda, pandemi sonucu artan dijital platform taleplerine uyum sağlayamayanların rakiplerinden geride kalma riski ile karşı karşıya kaldıkları ve son iki yılda teknolojik sistemlere sahip olmayan markaların önemli ticari fırsatları kaçırdıkları vurgulandı.