Ara
Close this search box.

E-ticarette metaverse deneyimler

Metaverse

Markalar için sanal alışveriş deneyimleri yaratan bir şirket olan Emperia, müşterilerin ruj ve giysi gibi ürünleri denemelerine olanak tanıyan sanal gerçeklik (VR) teknolojisini kullanarak etkileşimde bir artış gördü. Bu özellikler sayesinde Emperia, dönüşüm oranlarında +yüzde 73, etkileşim süresinde +yüzde92 ve deneme tıklamalarında yüzde 75 artış gördü. Emperia’nın marka müşterileri, yüzde 459’luk bir yatırım getirisi (ROI) ve en az 14 dakika boyunca showroomlarında etkileşim yaşıyor.

Giyim e-ticareti için bir artırılmış gerçeklik/sanal gerçeklik (AR/VR) platformu olan Perfitly ise alışveriş yapanların bir giysinin bir avatar vücut imajına nasıl uyduğuna dair daha doğru bir görüş elde etmeleri için bir mobil uygulama kullanarak bir 3D vücut imajı oluşturuyor. Şirketin yeni alışveriş platformu için hedefleri, satışlarda en az yüzde 50 artış sağlayan yüzde 20’lik bir dönüşüm artışı elde etmekti. Şimdiye kadar ki faydalar bu göstergeleri aştı. Ortalama olarak, alışveriş platformu üzerinden alınan ürünlerin dönüşümü yüzde 80 oranında artırdı.

Emperia’nın CEO’su Olga Dogadkina, “Günümüzde fiziksel mağazalar tamamen müşteri hizmetleri, ürün keşfi ve sadece marka hakkında gerçekten daha fazla bilgi edinmekle ilgili ancak online alışveriş, listelerle dolu bir sayfadır. Alışveriş yapanlar bu ürünlerin 15 sayfasını inceliyorlar ve bu noktada bir daha başka bir ürün veya giysi görmek istemiyorlar. Çevrimiçi alışverişi daha şık ve daha kullanıcı dostu yapsaydık, evde oturup güzel bir alışveriş deneyiminin tadını çıkarmak harika olmaz mıydı?” diyor.

Emperia, markaların, markalarını yansıtacak sanal ortamlar oluşturmasını sağlayan bir platformdur. Metaverse‘e adım atmalarına ve bugün e-ticaretin en yeniden tanımlanmış sürümüne geçmelerine olanak tanıyor. Emperia’nın kullanımı için ise mevcut e-ticaret platformlarına entegre edilmesi söz konusu.

Özel bir ekipman gerekmiyor

Her iki sanal platform olan Emperia ve Perfitly tasarımlarında satıcıların veya tüketicilerin özel donanıma sahip olmasını gerektirmiyor. Sanal showroomlar ve 3D deneme odaları, VR/AR oyun oynama ile aynı donanım deneyimine ihtiyaç duymuyor. Tüketiciler, doğrudan web sitesinin görsel ekranına entegre edilen deneyim ile sanal bir mağazada alışveriş yapabiliyor ve bunu yapabilmek için ihtiyaçları olan ekipmanlar mobil erişimi olan veya standart bir web tarayıcısıdır.

Sunulan bu teknoloji ile kullanıcılar sanal mağazada gezinebilir, tüm farklı ürünlere tıklayabilir ve bunları 3D olarak görebilir. İlgili içeriği görebilir, sanal showroomda ürünleri gerçek olarak görebilir ve ardından doğrudan web sitesinin ödeme sürecinde ödeme yapabiliyorlar. Böylece metaverse platformlarının ve araçlarının e-ticaret alanında deneyimlenmesinin çeşitli yolları ortaya çıkıyor.

Geliştirilmiş sanal katılım

Gelişen çeşitli teknolojiler ve metaverse olgusunun ortaya çıkışı ile günümüzün çevrimiçi perakende deneyimi, müşterilerle daha iyi sanal alışveriş etkileşimine daha fazla uyum sağlıyor. Emperia’nın sanal showroom yani sanal mağaza deneyimine odaklandığı noktada Perfitly gelişmiş bir sanal giyinme odası deneyimini vurguluyor.

Perfitly’nin danışmanı ve kurucu ortağı olan Raghav Sharma, Perfitly içerisinde iki kategori olduğunu söylüyor. Alıcılar bu iki kategoriden herhangi birine giriş yapabiliyor. Biri, giysiler için ölçüleri, bedenleri aldıkları ve karşılaştırma için beden çizelgeleri yaptıkları bir boyut tahmincisidir. Perfitly markaların ürünlerinin ölçü ve bedenlerine göre tüketicilerin ölçü ve bedenleri karşılaştırılabiliyor ve farklı markalarda farklı beden sonuçları ortaya çıkabiliyor. Bu sayede tüketicinin doğru ölçüde ürüne ulaşması sağlanıyor.

Diğer kategori ise görselleştiriciler. Bu işlem ile giysinin düz bir görüntüsü alınıyor ve giysiyi, alışveriş yapan kişinin ölçü ve beden bilgisine yaklaşan bir görüntünün üzerine koyuyor. Bu sayede ölçü ve beden bilgilerine göre yaklaşık olarak tüketicilere giysi hakkında bilgi sağlıyor.

Perfitly’nın platformu, alışveriş yapanların katılımını gerçek bir giyinme odası deneyimine benzetmek için yapay zeka teknolojisinden yararlanmaktadır. Platformda ki sonuçlarda, giysinin malzemesinin belirli vücut şekillerine ve hareketlerine nasıl tepki verdiğine dair daha iyi görselleştirmeler sağlanmaya çalışılıyor.

Perfitly sanal deneme  

Perfitly’ ı kullanmaya başlama süreci, tüketicinin giyinme odası için avatarını oluşturmasıyla başlıyor. Daha sonra birkaç kişisel fotoğraf yüklemeli veya belirli ölçümleri girmesi gerekiyor. Bu bilgiler, kişinin her giysinin kendine özgü vücuduna nasıl oturacağını ve nasıl görüneceğini görmesini sağlar. Perfitly’ a göre, seçilen giysi ürününün e-giysi üretimi, her bir fiziksel giysi öğesinin yüzde 99 oranında doğru olan bir 3D kopya oluşturmak için “e-dikişlidir”. Sanal giysiler, yoğunluk, ağırlık, sertlik, esneme ve sürtünme gibi tüm kumaş özelliklerini içeriyor. İlk beden önerisinden itibaren, alışveriş yapanlar istedikleri uyumu oluşturmak için boyutlarını büyütebilir ve küçültebilir, yakınlaştırabilir ve avatarlarını 360° döndürebilir.

Beden önerileri, alışveriş yapan kişinin vücut fotoğraflarının veya sağlanan ölçülerin yapay zeka analizi ile ortaya konuyor. Bir tüketici “Dene” düğmesini tıkladığında, kalıbın nasıl değiştiğini görmek için beden ayarlamalarına tıklayabiliyor. Böylece alışveriş yapanlar, Perfitly’ ın sanal alan deneme platformunda mağaza içi bir giyinme odası deneyimi yaşarlar. Bu deneyim ile alıcıların daha fazla müşteri memnuniyetine sahip olması ve marka sadakatinin oluşması bekleniyor.

Metaverse deneyimleri çeşitleniyor

Emperia ve Perfitly iki ayrı platform olarak yenilikçi teknolojileri kullanıyorlar. Ancak aralarındaki farkın da anlaşılması gerekiyor. Sanal mağaza deneyimi, etkileşim, mekanda gezinme ve marka keşfi ve dönüşüm kanalları oluşturma ile ilgili olarak hizmet sağlayan Emperia olarak karşımıza çıkarken, sanal deneme, insanların ürünle gerçekten etkileşim kurmasını sağlama ve bu sayede etkileşimin artırılmasında ise Perfitly karşımıza çıkmaktadır.

Engeller

Yenilikçi teknolojiler, birçok yenilik ve farklı müşteri deneyimleri yaratma imkanlarına rağmen kullanım noktasında aceleci davranılmaması gerektiği de öne çıkan engellerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Bu yenilikçi teknolojilerin benimsenmesine ve kullanılmasına yönelik sonuçlar tam anlamıyla yol gösterici bilgiler vermiyor. Böylece satıcıların, bu yenilikçi teknolojileri kullanımı ve müşterileri tarafından benimsenmesine dair yavaş adımlar atılabilir. Bir başka engel ise markaların, satıcıların bu sanal deneyimleri sunmak için bu metaverse platformlarını yönetebilme kapasiteleri de dikkate alınmalıdır.

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Google AI
Markalar

Google AI geleceğe nasıl şekil veriyor?

Global IT KOBİ Satış Müdürü Berika Gündem, WORLDEF E-TİCARET dergisi için “Yapay zeka ve bulut teknoloji trendleri: Google AI geleceğe nasıl şekil veriyor?” başlıklı bir

Days
Hours
Minutes
Seconds