Covid-19 pandemisinin etkisi ile birlikte hızlı bir büyümeye sahne olan e-ticaret, dünyanın pek çok noktasında büyüme ivmesini devam ettiriyor. Yaşanan bu ivme ile beraber markalar küresel olarak kolayca büyüme imkânına erişti. Ancak bu gelişim, farklı coğrafyalarda yaşayan müşterilerin beklenti ve ihtiyaçlarını karşılayacak “herkese uyan” bir yaklaşımı ortaya çıkaramadı.
Alışveriş seçeneklerini tüm kanallarda, coğrafyalarda ve kültürlerde aynı şekilde sunmak, daha fazla uluslararası tüketiciye ulaşma şansını azaltıyor. Gelişen e-ticaret ekosistemi içerisinde küresel trendleri yakalamanın yanında kültürel yerelleşmede ya da kültürel lokalizasyonda son dönemde önemli bir strateji haline geldi.
Geçmişten günümüze e-ticaretin dönüm noktaları
- E-ticaret, teknik olarak 1991 yılında internetin ticari kullanıma açılması ile mümkün oldu. Ancak ilk kullanımında e-ticaret terimi, Elektronik Veri Değişimi (EDI) ve Elektronik Fon Transferi (EFT) gibi teknolojiler aracılığıyla temel elektronik işlemlerin yürütülmesi sürecini ifade ediyordu.
- İnternetin kamu tarafında kullanımının popüler hale gelmesi ile beraber e-ticaret, tüketim mallarını ve hizmetlerini elektronik olarak satın alma ve satma eylemini içerecek şekilde gelişerek online alışveriş kavramını hayatımıza yerleştirdi.
- 1994 yılında, online güvenlik protokolleri (HTTP gibi) geliştirildi. Ayrıca, yaygın olarak kullanılan web tarayıcısı “Netscape Navigator”ün piyasaya sürülmesi ile daha fazla kamu erişimi sağlandı.
- 1995 yılında, eBay kuruldu ve Amazon ilk satışını gerçekleştirdi.
- 1996 yılına gelindiğinde, 40 milyondan fazla insanın evine internet erişimi sağlandı ve çevrimiçi satışlar yıl içinde 1 milyar dolar seviyesini aştı.
- 1998 yılında PayPal kuruldu ve insanların online ödeme yapma şeklini değiştirdi.
- 2000 yılına gelindiğinde ABD’de online alışverişten elde edilen gelir 25 milyar doları aştı.
- 2020 yılının ikinci çeyreğinde, DOC ABD Nüfus Bürosu (Ticaret Bakanlığı) tarafından, ABD’de tüm perakende satışlarının yüzde 16,1’inin e-ticaret satışı olduğu açıklandı.
- Statista verilerine göre, 2023 yılında perakende e-ticaret satışlarının küresel olarak 6,5 trilyon doların üzerine çıkacağı tahmin ediliyor.
Küresel başarıya giden yolda yardımcı olacak dört ipucu
- Fiziksel ve dijital deneyimleri sorunsuz bir şekilde entegre edin
Mağazadan online satışa kadar markanın pazarlar ve kanallar arasında tutarlı kalması çok önemli. Kültürel farklılıklara hitap ederek, ürün açıklamalarının yeterince yerelleştirilmesi ve doğru, uygun çeviriler sağlanması ürün satışlarındaki en önemli noktalardan biri.
- Ürün açıklamalarını yerelleştirin
Kötü tercüme edilmiş ürün açıklamaları çok büyük sorunlara neden olabilir. Tüketiciler, ürün açıklamalarında kendi ana dillerinde görünen tuhaflıklar ve hatta hatalar gördüklerinde, ürünün, hizmetin veya markanın güvenilirliğini kolayca sorgulamaya başlar. Profesyonel, ülke içi dilbilimciler bu noktada hayati öneme sahiptir.
- Pazarlama kampanyalarını özelleştirin
Küresel pazarlarda marka mesajlarının tutarlı olmasını sağlamak çok önemlidir. Kampanyalar, kültürel farklılıklara saygılı bir şekilde yerel dilde uygulanmalıdır.
- Web sitesi ve mobil uygulamaları yerelleştirin
Dijitalleşme, yeni müşteri olanaklarını giderek genişletiyor. Bu nedenle çok dilli ve kültürlerarası potansiyel müşteri tabanınıza ulaşmak için web sitesi yerelleştirmesi pazarlama içerisindeki önemli noktalardan bir tanesi. Mobil ticaretin yükselişte olmasıyla birlikte mobil uygulama yerelleştirme, yerelleştirilmiş bir web sitesi kadar önem kazanıyor.