Ara
Close this search box.

“E-Ticaretin Davos’u” WORLD E-COMMERCE FORUM, e-ticaret ekosistemini buluşturdu

WORLD E-COMMERCE FORUM
WORLD E-COMMERCE FORUM

WORLD E-COMMERCE FORUM, e-ticaretin patronlarını ve liderlerini buluşturdu. Forum, İstanbul’u dünyanın önemli e-ticaret merkezlerinden biri yapma vizyonu ile Manderine Oriental Bosphorus Otel İstanbul’da gerçekleştirildi. “E-Ticaretin Rönesansı-Avrasya’nın Dijital Başkenti: İstanbul” ana teması ile düzenlenen forum, Türkiye’nin ve bölgenin e-ticaret ekosisteminde lokomotif rolü üstlendi. Foruma; Birleşik Krallık eski Dışişleri Bakanı Jack Straw ile Lüksemburg eski Başbakanı ve AB Komisyonu eski Başkanı Jean-Claude Juncker da online olarak katıldı.

WORLDEF Başkanı Ömer Nart, “Decacorn seviyesinde e-ticaret şirketlerinin ortaya çıktığı Türkiye, dünyanın farklı ülkelerindeki e-ticaret yatırımcıları için cazip bir pazardır. Bu açıdan bakıldığında Türkiye’den yeni Alibabalar çıkabilir.” dedi. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle de, TİM olarak sınır ötesi e-ihracat yapan firmaların hayatını kolaylaştırmak için E-İhracat Konseyi kurma çalışmaları yaptıklarını açıkladı. Türkiye İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Yalçın Sezen ise, her 100 TL’lik alışverişin 25 TL’sinin online kanallardan gerçekleştiğini vurguladı. Ticaret Bakanlığı Elektronik Ticaret Dairesi Başkanı Mehmet Kayış ise, global gelişmelerle e-ticarette yaşanan sorunlar ve ortaya çıkan ihtiyaçlar doğrultusunda mevzuatta değişiklik yapılmasına yönelik çalışmalar yürüttüklerini kaydetti.

“E-ticaret ile bağlantılı iş kollarında istihdam açığı 1 milyon kişi öngörülüyor”

Forumun açılış konuşmasını yapan WORLDEF Başkanı Ömer Nart, Türkiye İş Bankası ana iş ortaklığı ile düzenledikleri WORLD E-COMMERCE FORUM’un global e-ticaret ekosistemine önemli katkılar sağlayacağını umduğunu ifade etti. “E-ticarette altın çağı başlatan pandemiyi “e-ticaretin miladı” olarak nitelendiriyorum.” diyen Nart, şunları kaydetti;

“Zira e-ticaret, pandemide yaklaşık 5 yıllık yol kat etti. E-ticarete yatırım yapmayan şirketler geride kalırken; e-ticaret odaklı şirketler bir anda parladı. E-ticaretin hızla büyümesi birçok açıdan olumlu sonuçlar doğururken, nitelikli insan kaynağı ihtiyacı ortaya çıktı. 2021 yılı sonunda bu rakamın 350 bine ulaşması bekleniyor. Günümüz itibariyle, lojistik sektörü de dahil olmak üzere Türkiye’de e-ticaret ile bağlantılı iş kollarındaki istihdam açığının 1 milyon kişi olduğu öngörülüyor. Bu sebeple istihdam açığının kapatılması için kamu kurumları ve özel sektör temsilcilerinin birlikte bir yol haritası çıkarması gerekmektedir.”

“Türkiye’den yeni Alibabalar çıkabilir”

WORLD E-COMMERCE FORUM
WORLDEF Başkanı Ömer Nart

Ömer Nart, Türkiye’nin e-ticaret ve e-ihracatta büyük bir potansiyele sahip olduğuna işaret ederek, “Stratejik konumu, kaliteli ürünleri ve nitelikli iş gücü sayesinde Türkiye, pandemi döneminde Çin’den pay almaya başladı. Avrupa ülkeleri başta olmak üzere MENA bölgesi, Akdeniz ve Asya’dan birçok ülke için Türkiye, Çin’in en büyük alternatifi haline geldi. Decacorn seviyesinde e-ticaret şirketlerinin ortaya çıktığı Türkiye, dünyanın farklı ülkelerindeki e-ticaret yatırımcıları için cazip bir pazardır. Bu açıdan bakıldığında Türkiye’den yeni Alibabalar çıkabilir.” diye konuştu.

Ömer Nart, “Çünkü Türkiye, 2020’de yüzde 25,72’lik oran ile küresel perakende e-ticarette en yüksek yıllık büyüme oranına sahip ülkedir. Dünyada sınır ötesi e-ticaret hacmi de 1 trilyon dolardan fazla. Türkiye’nin toplam sınır ötesi e-ticaret hacmi 1,5 milyar dolar. Yani sınır ötesi e-ticaretteki 1 küsur trilyon dolarlık bir pazarı düşündüğümüzde sınır ötesi e-ticaretin ne kadar büyük bir potansiyel barındırdığını anlayabiliriz. Ancak sınır ötesi e-ticaret potansiyelimizi sergileyemediğimizi kabul etmek zorundayız. Bu aşamada lojistik yatırımlarına ağırlık verilmelidir. Perakende e-ticaret markaları için özellikle yurt dışında “kümelenme” modeli ile depo ve lojistik operasyonları geliştirilmelidir. Bu bir devlet politikası haline getirilmelidir.” dedi.

“E-ticaret, ticaretin ta kendi olacak”

WORLD E-COMMERCE FORUM
WORLDEF Başkanı Ömer Nart (sağda) ve TİM Başkanı İsmail Gülle (solda)

WORLDEF Başkanı, “Markaların e-ticaret cirosunun, toplam perakende ticaret içindeki payının yüzde 60-70’leri bulacağını düşünürsek; artık e-ticareti “ana akım ticaret modeli” olarak anmaya başlayabiliriz. Çünkü yakın geleceğin ana akım ticareti e-ticaret olacak! Yani e-ticaret, ticaretin ta kendi olacak!” sözlerini vurguladı.

Ömer Nart, sözlerini şöyle tamamladı; WORLD E-COMMERCE FORUM’u globalleştiriyoruz. Yakın gelecekte İngiltere başta olmak üzere farklı ülkelerde de düzenleyeceğiz. Bu forumlarda farklı ülkelerden devlet başkanlarını, başbakanları ve bakanları ağırlayacağız. Böylece Türkiye’yi küresel e-ticaret merkezi yapma vizyonuna katkı sağlamış olacağız.”

Yalçın Sezen: 100 TL’lik alışverişin 25 TL’si online kanallardan gerçekleşiyor

WORLD E-COMMERCE FORUM
Türkiye İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Yalçın Sezen

WORLD E-COMMERCE FORUM’a katılan Türkiye İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Yalçın Sezen ise, Bankalararası Kart Merkezi’nin verilerine göre, 2021’in ilk 9 ayında 305 milyon TL’lik online alışveriş yapıldığını vurgulayarak, şunları kaydetti; “Bunun toplam alışveriş içindeki payı yüzde 24.49. Kartlı ödeme sistemlerinde her 100 TL’lik alışverişin 25 TL’sinin online kanallardan gerçekleştiğini görüyoruz. Yüzde 25’lik oranın yüzde 7’si de yurt dışından yapılan online alışverişlerden geldi.”

Sezen, İş Bankası’nın e-ticaret alanındaki yatırımlara 10 yıl önce başladığını hatırlatan Sezen sözlerini şöyle sürdürdü: “Ülkemize daha fazla döviz getirmek için bu yüzde 7’lik payın nasıl artırılacağını konuşmamız lazım. Bugün İş Bankası’nın ödeme sistemi 53 ülkede 46 ayrı para birimiyle tahsilat yapılmasını sağlıyor. Yani yurt dışına bugün e-ihracat yaptığınızda, ödeme konusunda hiç sorun yaşamazsınız.”

Burak Kılıç: Dünya e-ihracat pazarından 24 milyar dolarlık pay alabiliriz

UPS Türkiye Ülke Müdürü Burak Kılıç

UPS Türkiye Ülke Müdürü Burak Kılıç da, Türkiye’nin 1,3 milyar dolarlık e-ihracat hacmi ile dünya e-ihracat pazarından binde 1 pay aldığına dikkat çekti. Burak Kılıç, “Türkiye’nin dünya ihracatından aldığı pay ise 100’de bir, e-ihracatı da bu düzeye getirebilirsek 2025 yılına kadar 2,4 trilyon dolara ulaşacak dünya e-ihracat pazarından 24 milyar dolarlık pay alabiliriz. Bu yeni iş alanları ve yeni istihdam anlamına geliyor.” diye konuştu.

Türkiye’nin kilogram başına ihracat değerinin 1,4 dolarken e-ihracatta bu rakamın 40-50 dolarlara yükseldiğini belirten Kılıç, şunları vurguladı: “Bugün bizim müşterilerimizden biri mevsiminde yurt içinde kilosunu 8 dolara sattığı kuru inciri, üzerine çikolata kaplayıp şık bir ambalajla yurt dışına 46 dolara satıyor. Biz Türkiye olarak e-ihracatla 1 kilo inciri 46 dolara yurt dışına satmaya başlarsak, dünya ticaretinden 24 milyar dolar döviz geliri elde etmemiz işten bile değil.”

Ömer Arıkan: Sepet ortalaması 490 dolar olan müşterimiz var

T-Soft CEO’su Ömer Arıkan

T-Soft CEO’su Ömer Arıkan ise, “T-Soft müşterileri 21 dilde dünyaya e-ihracat gerçekleştiriyor. Bunlar arasında 3 kadın girişimcinin kurduğu ve yurt dışına günde 500 paket ürün gönderen site de var, Anzer balını dünyaya ihraç eden de… Bugün sepet ortalaması 490 dolar olan müşterimiz var. Türkiye’de 49 TL’lik ürün satan şirketler düşünülürse, e-ihracatın cazibesi daha iyi anlaşılacaktır.”

Gülçin Alıcı Gökçe: Turkcell, Pasaj’la e-ticaret sektörünün oyuncusu oldu

Turkcell Dijital Kanallar ve Satış Geliştirme Direktörü Gülçin Alıcı Gökçe

WORLD E-COMMERCE FORUM’a katılan Turkcell Dijital Kanallar ve Satış Geliştirme Direktörü Gülçin Alıcı Gökçe ise, 35 milyon müşteriye sahip Turkcell’in aynı zamanda ciddi bir teknoloji şirketi olduğunu söyledi. Gökçe, “Turkcell olarak 1 yıl önce hayata geçirdiğimiz Pasaj’la e-ticaret sektörünün bir oyuncusu oldu.” dedi.

İsmail Gülle: E-İhracat Konseyi kurma çalışmaları yapıyoruz

WORLD E-COMMERCE FORUM
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle

WORLD E-COMMERCE FORUM’a, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle de katıldı. İsmail Gülle, pandemi döneminde e-ticaretin öneminin bir kez daha ortaya çıktığını anlattı. Gülle, “Gelecekte dünya ticaretinin yarısının e-ticaretten geleceğine inanıyorum. Şu an Türkiye dünya ticaretinden yüzde 1 pay alırken, e-ticaretinde binde 1 pay alıyor. Bunda bir sorun var; e-ticaretin gerçek performansı ölçülerek hanemize yazılması gerekiyor. Buradan daha çok başarı hikayesi çıkacaktır. Biz de TİM olarak sınır ötesi e-ihracat yapan firmaların hayatını kolaylaştırmak için E-İhracat Konseyi kurma çalışmaları yapıyoruz.”

Mehmet Kayış: E-ticaret mevzuatında değişiklik için çalışma yapıyoruz

Ticaret Bakanlığı Elektronik Ticaret Dairesi Başkanı Mehmet Kayış

Ticaret Bakanlığı Elektronik Ticaret Dairesi Başkanı Mehmet Kayış ise, global gelişmelerle e-ticarette yaşanan sorunlar ve ortaya çıkan ihtiyaçlar doğrultusunda mevzuatta değişiklik yapılmasına yönelik çalışmalar yürüttüklerini kaydetti. Mehmet Kayış, şu bilgileri paylaştı; “Bu değişiklikle aracı hizmet sağlayıcılarla bünyesinde faaliyet gösteren hizmet sağlayıcılar arasındaki ilişkilerde rekabet endişelerinin ortadan kaldırılması, şeffaflığın ve adil uygulamaların arttırılması ve haksız ticari uygulamaların önlenmesi amaçlanıyor. Bu doğrultuda, platformların bir piyasa düzenleyicisi gibi hareket ettiği günümüzde bu durumun rekabete zarar vermesini ve işletmeleri mağdur etmesini önleyip, e-ticaretin sağlıklı bir şekilde ilerlemesini sağlayacağız.”

Gasimov: Türk şirketlerini Rusya e-ticaretinden pay alması için ülkemize bekliyoruz

Rus-Türk Forumu Genel Rusya Milletvekili Ramin Ramizovich Gasimov

WORLD E-COMMERCE FORUM’a katılan Rus-Türk Forumu Genel Rusya Milletvekili Ramin Ramizovich Gasimov da, koronavirüs pandemisinin Rusya’da e-ticaretin gelişimi için önemli alanları gündeme getirdiğini ifade etti. Ramin Ramizovich Gasimov, şunları söyledi; “Pandemi döneminde ülkemizde çevrim içi mağazalara ek olarak, çevrim içi eğitim, çevrim içi tıp, video hizmetleri, yiyecek ve market teslimatı yatırımları hızlandı. 2020’de Türkiye-Rusya ticaret hacmi 20 milyar doları aştı. E-ticaretle bu rakamı çok daha yukarılara çıkarabiliriz. Türk şirketlerini Rusya e-ticaretinden pay alması için ülkemize bekliyoruz.”

Jack Straw: WORLD E-COMMERCE FORUM’un konusu çok güçlü

Birleşik Krallık eski Dışişleri Bakanı Jack Straw

WORLD E-COMMERCE FORUM’a, Birleşik Krallık eski Dışişleri Bakanı Jack Straw da online olarak katıldı. Straw, İngiltere ile Türkiye arasında kayda değer gelişmeler yaşandığına işaret ederek, “WORLD E-COMMERCE FORUM’un konusu çok güçlü.” dedi. Straw, e-ticaret alanında ön plana çıkan bölgeler olduğunu belirterek, genel ticarette Türkiye’den genellikle fiziksel ürünler ihraç edildiğini; bu ürünlerin de yaygın olarak Rusya üzerinden İngiltere’ye geldiğini vurguladı. Straw, Türkiye’den en çok hizmet ihracatı ilişkisi olduğuna dikkat çekerek, Türk ve İngiliz şirketlerin e-ticaret konusunda da aktif çalışmaya başladığını; bu ilişkilerin genişleyebileceğini kaydetti.

Jean-Claude Juncker: Türkiye ile AB arasında çok seviyeli bir etkileşim var

Lüksemburg eski Başbakanı ve Avrupa Birliği (AB) Komisyonu eski Başkanı Jean-Claude Juncker

Lüksemburg eski Başbakanı ve Avrupa Birliği (AB) Komisyonu eski Başkanı Jean-Claude Juncker da, online olarak katıldığı forumda yaptığı konuşmada, forumda yer verilmesinden mutluluk duyduğunu vurgulayarak, “Keşke Türkiye’de olsaydım.” dedi. Uluslararası ticarette uluslararası iş birliklerinin çok önemli olduğuna işaret eden Juncker, 2014-2019 yılları arasında AB ile Türkiye ile arasında 75 ticari anlaşma imzalandığına işaret etti. “Uluslararası iş birlikleri zor olsa da gerçekleşiyor.” diyen Juncker, şirketlerin AB standartlarına uyumlu olmasını istediklerini belirtti.

AB ile ticaret anlaşması olan ülkelerin giderek arttığına işaret eden Juncker, Çin’in AB ile ilişkisine dikkat çekerek, Çin şirketlerinin AB’ye pazarına girebildiğine; ancak AB’li şirketlerin Çin iç pazarına erişemediğine dikkat çekti. Juncker, AB ile Türkiye arasında çok seviyeli bir etkileşim olduğunu vurgulayarak, AB-Türkiye ilişkilerinin daha da geliştirilebileceğini belirtti. Juncker, “AB Türk ulusunun farkında!” diyerek, AB’nin Türkiye tarafından atılan adımların farkında olduğuna işaret etti. Juncker, İstanbul’un en sevdiği kentlerden biri olduğunu da sözlerine ekledi.

WORLD E-COMMERCE FORUM’a kimler katıldı?

WORLD E-COMMERCE FORUM

WORLD E-COMMERCE FORUM’a Türkiye’nin en büyük e-ticaret ve e-ihracat markalarının temsilcileri katıldı. Birleşik Krallık eski Dışişleri Bakanı Jack Straw ile Lüksemburg eski Başbakanı Jean-Claude Juncker’ın da online olarak katıldığı forum katılımcıları arasında öne çıkan isimler şunlar;

  • WORLDEF Başkanı Ömer Nart
  • WORLDEF Genel Müdürü Orxan Isayev
  • Türkiye İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı ve Pazarama Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Sezen
  • Ticaret Bakanlığı Elektronik Ticaret Dairesi Başkanı Mehmet Kayış
  • Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle
  • Rus-Türk Forumu Genel Sekreter Yardımcısı Ramin Ramizovich Gasimov
  • WORLDEF Azerbaycan Ülke Temsilcisi ve MyBroker Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Rashad Aliyev
  • T-Soft CEO’su Ömer Arıkan
  • UPS Türkiye Ülke Müdürü Burak Kılıç
  • Turkcell Dijital Kanallar Direktörü Gülçin Alıcı Gökçe
  • BiggBrands CEO’su Enis Karslıoğlu
  • Dünya Gazetesi Başkanı Hakan Güldağ
  • ebebek Genel Müdürü Halil Erdoğmuş
  • NielsenIQ Türkiye Genel Müdürü ve Ortadoğu ve Afrika Gelişmiş Analitik Lideri Didem Şekerel Erdoğan
  • Arzum Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kolbaşı, Modanisa Kurucu ve Yönetici Ortağı Kerim Türe
  • DSV CEO’su Ozan Önder
  • Digital Partners Kurucusu ve CEO’su Tunç Günbey
  • Ticaret Bakanlığı E-İhracat, Dijital Pazarlama ve Yeni Nesil Teknolojiler Bölüm Başkanı Hasan Önal
  • İstanbul Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri İsmail Erkam Tüzgen
  • Denizli İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Memişoğlu
  • Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Zandar
  • Güney Marmara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Abdullah Güç
  • Yıldız Teknik Üniversitesi Akademisyeni Prof. Dr. İbrahim Kırcova
  • Decathlon E-Ticaret Direktörü Melisa Çakır Suskun
  • Penti E-Ticaret Direktörü Mehmet Türkel
  • Hopishop Pazaryeri Müdürü Hande Öztek
  • Fenerium E-Ticaret Direktörü Gülce Şeneren
  • Geniuss Lojistik CEO’su Fehmi Dalgıç
  • Ekonomi Gazetecileri Derneği Başkanı Celal Toprak
  • n11.com CEO’su Yu-Shik Kim
  • Turkcell Dijital Kanallar Direktörü Gülçin Alıcı Gökçe
  • Hepsiburada Pazaryeri Grup Direktörü Mazhar Özsoy
  • Moka Genel Müdürü Selim Güsar

WORLD E-COMMERCE FORUM’da neler konuşuldu?

WORLD E-COMMERCE FORUM

WORLD E-COMMERCE FORUM, e-ticaret ve e-ihracat özelinde çok sayıda sunun ve panele de ev sahipliği yaptı. Forumda, sponsor ve keynote sunumları dışında şu başlıklarda paneller de gerçekleştirildi;

  • Küresel Rekabette Bir Çıkış Yolu: E-Ticaret
  • Türkiye’nin E-İhracat Kalkınma Stratejisi
  • Perakendeyi Yeniden Tasarlamak
  • E-Ticaretin Rönesansı

WORLD E-COMMERCE FORUM’un sponsorları

WORLD E-COMMERCE FORUM

WORLD E-COMMERCE FORUM, Türkiye İş Bankası ana iş ortaklığı ile düzenlendi Forumun sponsorları ise şunlar;

  • UPS
  • T-Soft
  • Turkcell Pasaj
  • MOKA
  • Digital Partners
  • TRT

WORLD E-COMMERCE FORUM hakkında

WORLD E-COMMERCE FORUM, WORLDEF tarafından organize ediliyor. Forum, ekosistemin paydaşlarına uluslararası bir vizyon sunan ve uluslararası arenada “E-Ticaretin Davos’u” olarak anılıyor. E-ticaret ekosisteminde farklı ülkelerde kamu ve özel sektörden pek çok önemli ismi bir araya getirerek, e-ticaret ile ilgili önemli konuları tartışıyor ve sorunlara çözüm bulmaya çalışıyor. Bugüne kadar 1’i online, 5’i İstanbul’da ve 1’i Bakü’de olmak üzere 7 farklı WORLD E-COMMERCE FORUM düzenlenmiştir. 21 Ekim 2021 Perşembe günü sekizinci WORLD E-COMMERCE FORUM gerçekleştirilmiştir.

WORLD E-COMMERCE FORUM

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Days
Hours
Minutes
Seconds