Ara
Close this search box.

E-ticaretin artan önemi ve İş Bankası’nın yaklaşımı

İş Bankası
İş Bankası

Türkiye İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı ve Topkapı Danışmanlık A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Sezen, WORLDEF Magazine’e konuştu. Sezen, e-ticaret, e-ihracat ve dijitalleşme ile ilgili değerlendirmelerde bulunarak, İş Bankası’nın bu alanlara bakış açısını anlattı.

İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Sezen, “Özellikle pandemi sonrasında hayatımızın vazgeçilmez bir unsuru konumuna gelen e-ticaret alanına yıllardır özel bir önem atfediyoruz.” dedi. Sözlerinin devamında, “Bu alana odaklı yatırımlarımız, dijitalleşmenin hayatımızı yadsınamaz bir biçimde değiştirmeye başladığı, yaklaşık 10 yıllık bir süreci kapsıyor. Bankamız, Türkiye’de finansal sistem içerisindeki en küçük işletmeye ve tüm vatandaşlarımıza ulaşabilmek, dijitalleşme konusunda öncü ve aracı olmak için geniş ürün yelpazesiyle ödeme sistemleri alanındaki faaliyetlerini sürdürüyor.” ifadelerini kullandı.

Sezen, “Gerek ülkemizdeki bireysel nitelikli müşterilere hizmet vermek gerekse ülkemiz işletmelerinin yurtdışına yapacağı satışlarda kullanacağı ödeme sistemlerinin sunulması anlamında, yurt içi ve yurt dışı farklı paydaşlar ile kurduğumuz işbirlikleri ile katma değeri yüksek bir finansal teknoloji altyapısı sunulmasına yönelik strateji izliyoruz. Bu çerçevede, sanal POS’umuza entegre olarak çalışan ve dünyadaki tüm ana kart markaları ile farklı ülkelerdeki yerel ödeme yöntemlerini destekleyebilen özellikli çözümlerimizi e-ihracat alanına yapılmış önemli bir yatırım olarak görüyorum.” sözlerini kaydetti.

Platform bankacılığı

İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Sezen, şöyle devam etti; “İçinde bulunduğumuz etkileşim çağında ‘platform ekonomisi’ diye bilinen, çok sayıda alıcı ve satıcının birbirleriyle pürüzsüz bir şekilde dijital ortamlarda etkileşim içerisine girmesini sağlayan ekonomik modeller öne çıkıyor. E-ticaret ile verimliliğin ve ölçeklenebilirliğin yeniden tanımlanması doğrultusunda kitlelerin ürünlere, hizmetlere ve en önemlisi birbirlerine erişimini sağlayan dijital platformların önemi gitgide daha da artıyor ve bu platformlarda farklı yetkinlikteki oyuncular bir araya gelerek ekosistemleri’ oluşturuyorlar.”

“Maximum Mobil’i ‘süper uygulama’ olmak hedefiyle geliştiriyoruz”

İş Bankası’nın, 2017 yılında farklı yetkinlikteki oyuncuların bir araya geldiği ve müşterilere finansal hizmetlerin ulaştırılmasına katkı sağlayacak bütünleşik bir dijital servis platformu olan Maximum Mobil uygulamasını hayata geçirdiğini anımsatan Sezen, “Finansal hizmetlerimizin de dâhil olduğu ekosistem içerisinde, tüm Türkiye’den farklı ölçekteki farklı yetkinliklere sahip ürün/hizmet satıcıları ile bireyleri pürüzsüz bir müşteri deneyimi ile tek çatı altında bir araya getirdiğimiz Maximum Mobil’i ‘süper uygulama’ olmak hedefiyle günden güne geliştiriyoruz.” dedi.

“Müşterilerimiz, dijital platform ve ödeme sistemleri deneyimlerinde daha talepkâr olacak”

İş Bankası’nın e-ticarete yaklaşımını da anlatan Sezen, şu ifadeleri kullandı; “E-ticaretin çeşitlenmesi ve hacminin artışı, ekosistem ekonomisinin genişlemesi ve ödeme sistemlerinin dijitalleşmesi kendi doğal seyir hızında ilerlerken, ülkemizde Mart 2020’de başlayan pandemi ile birlikte artış çok daha fazla ivme kazanmış durumda. Değişime görece yavaş uyum sağlayan müşteri kitleleri dahi, bu süreçte dijital platformları ve ödeme sistemlerini deneyimlemek durumunda kaldı ve dijitalleşme ile beraberinde getirdiği konfor ve güvenlik hissi, söz konusu tercihlerin kalıcı hale gelmesini sağlamaya başladı. Gelecekte de müşterilerimizin sağlıklı, güvenli ve pürüzsüz dijital platform ve ödeme sistemleri deneyimlerinde ısrarcı, hatta daha talepkâr bir tutum sergileyeceklerini öngörüyorum.

Yeni dijital platform: Pazarama

Yalçın Sezen, haziran ayı sonunda İş Bankası’nın yeni dijital platformu Pazarama’yı, Maximum Mobil uygulaması bünyesinde hayata geçirdiklerini belirterek, “Gücümüzü;  yıllardır çok iyi bildiğimiz ve yönettiğimiz ödeme sistemleri, sadakat programları, üye iş yeri ağı kurma, sürdürme becerisinden ve ekosistem kabiliyetimizden alıyoruz.  Bu gücü e-ticaretle birleştirip yeni bir yönde büyüyerek, farklı bir iş alanı yaratmayı hedefledik. İş modelimizi, platformumuzun sahip olacağı trafik ve banka/e-ticaret sinerjisi üzerine kurduk.”

“Pazarama, tüm paydaşlar için kazanan ve kazandıran bir platform olma vizyonu ile yola çıktı”

İş Bankası
Türkiye İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı ve Topkapı Danışmanlık A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Sezen

Sezen, Pazarama’nın, “tüm paydaşlar için kazanan ve kazandıran bir platform olma” vizyonu ile yola çıktığını vurgulayarak, şu bilgileri paylaştı; “Finansal hizmetleri ve e-ticareti birbirine yakınlaştırırken, iki alanda da daha değer odaklı bir düzlemde hizmet vereni ve alanı bir araya getirmeyi amaçladık. Müşteriler artık dijital hizmet alırken ürün satın almanın ötesinde tek adres üzerinden hem ürün hem hizmet hem de bu işlemleri kolaylaştıran ödeme ve finansman imkânlarına ulaşmaya ihtiyaç duyuyor. Biz de toplumun tüm bu olanakları, değerlere ve deneyime önem veren bir markadan, yerel işletmelerin her zaman yanında olan İş Bankası gibi bir kurumdan almaya hazır olduğunu düşündük. Bu çerçevede aynılaşan bir sektörde, tüketici için yenilikçi ve farklı bir bakış açısı getirmek istedik.”

“Günlük hayatın her anında tek uygulamadan ihtiyaçları karşılama imkanı sağladık”

Sezen, “Pazarda sadece ürün, sadece müşteri, sadece fiyat, sadece çeşit, sadece kampanya gibi dar alanlara sıkışmış bir yapı olduğunu gördük.” diyerek,  şöyle devam etti:

“Pazarama’yı hayata geçirirken sadece ürün değil hizmet, sadece alıcıların değil satıcıların da finansal sağlığına odaklanan, fiyat ve çeşidin ötesinde değer odaklı, dayanışma odaklı ve yerel üreticilere güç vermeyi amaçlayan, e-ticarete 360 derece panoramik bakış açısıyla bakabilen bir platform olmasını amaçladık. Pazarama’da sadece online alışveriş değil araçtan inmeden akaryakıt ödemesi, yemek siparişi, sinema bileti ve dijital kod satın alma, market alışverişinin yanı sıra restoran indirimleri olanaklarını da sunarak, kullanıcılara günlük hayatın her anında tek uygulamadan ihtiyaçlarını karşılama imkanı da sağlamış olduk. Pazarama, bu hizmetleri tek bir platformdan, aynı zamanda ödeme esnasında kullanıcılarına anında indirim, puan, taksit gibi kolaylıklarla entegre bir şekilde sunuyor.”

“Aracısızlık hissi ile alıcı ve satıcının ilişkisinin kesintisiz olması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz”

“İyi bir alışveriş platformunun başlangıç noktasının; paydaş ile paydaşın mutlu ettiği sağlıklı ve orada bulunmaktan memnun satıcıların varlığı olduğunu düşünüyoruz.” diyen Yalçın Sezen, “Finansal olarak güçlü, kaliteli, süreçlerinden, deneyimlerinden emin, değerleri olan ve özgüvenli satıcıların varlığının; satın aldığından mutlu, memnun, fiyat dışındaki kriterlere de önem veren sadık müşteriler yaratacağına inanıyoruz. Böyle bir yaklaşım, alıcılar ve satıcıların mutluluğunu devamlı kılar.” dedi.

Sezen, “Aracısızlık hissi ile alıcı ve satıcının birbiri ile olan ilişkisinin ve iletişiminin kesintisiz ve kolaylaştırılmış olması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Pazarama’ya gücümüzü finansal imkânlar sağlayarak ve bunları paydaşlara sunarak ancak araya girmediğimiz ve ‘biz bize’lik hissine yaratacak şekilde sunuyoruz. Pazarama’nın salt ürün / hizmet satılan veya satın alınan değil, onunla beraber gelen tüm değerler olduğunu hissettiren bir platform olarak çalışmasını amaçlıyoruz. Pazarama’nın oluşumunda yanımızda bulunan, beraber yürümeye ve büyümeye devam ettiğimiz iş ortağı paydaşlarımıza içtenlikle teşekkürlerimizi sunuyoruz.” sözlerini kaydetti.

İş Bankası’nın sektöre ilham veren ödeme sistemi yatırımı: MOKA

İş Bankası, Moka Ödeme Kuruluşu A.Ş.’yi 2021 yılı başında satın almıştı. Yalçın Sezen, MOKA yatırımı hakkında da değerlendirmelerde bulundu. “97 yıldır ticari hayatın merkezindeki konumumuz ile hem alıcı bireyler hem de satıcı firmalar arasında köprü teşkil eden, öncü bir role sahibiz.” diyen Sezen, şöyle devam etti; “Ödeme sistemlerinin dünya ve ülkemiz ölçeğinde artan önemi ile teknolojik gelişmelere paralel dönüşümüne istinaden ilgili alandaki gelişmeleri çok yakından takip ediyoruz. Ödeme kuruluşları, müşterilerin finansal sisteme katılımları ve daha fazla dijital kanalları kullanmaları anlamında pozitif bir rol oynuyor.”

Sezen, “Bankamızın ödeme sistemleri alanındaki faaliyetlerinin tamamlayıcısı olması, bu alandaki çevikliğini daha da artırması ve finansal kapsayıcılığının sınırlarını genişletmesi amaçlarıyla Moka Ödeme Kuruluşu A.Ş.’yi 2021 yılı başında yüzde 100 oranında satın aldık. MOKA’nın, hem piyasadaki ticari işletmelere sağlayacağı ödeme çözümleri hem de Pazarama’daki ödeme deneyiminin zenginleştirilmesi anlamında sağlayacağı katkılarla ödeme sistemleri alanındaki bütünleşik stratejimizin önemli bir parçası olmasını hedefliyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

Kuruluşumuzdan bu yana sürdürdüğümüz girişimcilere destek geleneğimizin bir yansıması olan MOKA yatırımımızın, büyük bir banka ile fintek girişiminin ortak çalışması sonucu ortaya konabilecek sinerji ve değer açısından güzel bir örnek oluşturacağına ve sektöre ilham vereceğine inanıyorum.

Yalçın Sezen kimdir?

Yalçın Sezen, 1965 yılında İzmir’de doğdu. 1987 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü’nden mezun oldu. Aynı yıl İş Bankası Teftiş Kurulu Başkanlığı’nda Stajyer Müfettiş Yardımcısı olarak göreve başladı. 1997 yılında Mevduat ve Bankacılık Hizmetleri Müdürlüğü Müdür Yardımcılığına, 2001 yılında Birim Müdürlüğüne, 2005 yılında Bireysel Bankacılık Pazarlama Bölümü Müdürlüğüne atandı. 13 Nisan 2011 tarihinde İş Bankası Genel Müdür Yardımcılığına atandı.

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Amazon
Markalar

Amazon, 250 bin kişiyi işe almayı planlıyor

Amazon, yaklaşan tatil alışveriş sezonunda ABD’de 250 bin ulaşım ve depo çalışanı almayı planlıyor. E-ticaret harcamalarının 2024’ün son çeyreğinde genel tatil satışlarını geride bırakması bekleniyor.

Kırgızistan e-ticaret
E-Ticaret

Kırgızistan E-Ticaret Parkı kuracak

Kırgızistan E-Ticaret Parkı kurmayı planlıyor. Kırgızistan Ekonomi ve Ticaret Bakanlığı, ilgili yasa tasarısını kamuoyunun tartışmasına sundu.

Days
Hours
Minutes
Seconds