1 Ocak’tan itibaren birçok düzenleme Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. E-ticaret sektörünün gündeminde yer alan E-Ticaret Yasası’da yürürlüğe giren yeni uygulamalardan biri oldu.
E-Ticaret Yasası’nın yükümlülükleri belli oldu
‘Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’da Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’ ile e-ticaretin düzenlenmesi amaçlanıyor. Yasa ile e-ticarette haksız rekabetin ve tekelleşmenin önüne geçilmesi, pazara yeni aktörlerin girişinin kolaylaştırılması, pazarın dengeli ve sağlıklı büyümesinin sağlanması hedefleri ile e-ticaret aracı hizmet sağlayıcı ve e-ticaret hizmet sağlayıcılara yönelik düzenlemeler yapıldı.
Yürürlüğe giren kanun, 7 Temmuz 2022’de değiştirilen Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun (E-Ticaret Yasası) olarak çeşitli yükümlülükler getirdi. Getirilen yükümlülüklerin detayları ise, Ticaret Bakanlığı’nın yayınladığı Elektronik Ticaret Aracı Hizmet Sağlayıcı ve Elektronik Ticaret Hizmet Sağlayıcılar Hakkında Yönetmeliği’nde açıklandı.
Ticaret Bakanlığı yeni yıldan önce yayınlanan yönetmelik ile kanunun yürürlüğü girmesi ile uygulamaların ve düzenlemelerin ölçeklerini ortaya koydu. Bakanlık, yönetmeliği yayınlayarak kamuoyunda oluşabilecek soru işaretlerini gidermek amacıyla e-ticaret yasasının uygulanması hakkında usul ve esasları açıkladı.
Bazı yükümlülükler 2024’te yürürlükte olacak
Yürürlüğe giren kanunun bazı yönleri tartışmalara neden oldu ancak yayınlanan yeni yönetmelik ile kanunun uygulanmasına dair usul belirlendi. E-ticarette adil ve şeffaf bir sektör düzeninin oluşturulması amaçlanarak e-ticaret şirketlerinin ölçeklerine göre çeşitli reklam harcama, promosyon, indirim gibi konularda çeşitli sınırlandırmalar getirildi.
Elektronik ticaret yasası 1 Ocak 2023 tarihi ile yürürlüğü girse de e-ticaret sektörü ve paydaşlarının uyum süreleri de göz önüne alınarak ilgili yasanın bazı yükümlülüklerinin yürürlüğe girmesi ileri tarihler olarak belirlendi.