Ara
Close this search box.

E-ticaret platformlarında etkin bir SEO çalışması için hangi adımların atılması gerekiyor?

SEO
SEO

Roketfy Kurucu Ortağı Ahmet Durmuşoğlu, worldefvakfi.org’e yaptığı değerlendirmelerde; Anahtar kelime araştırmasından site içi optimizasyona, kullanıcı deneyiminden site dışı optimizasyona kadar SEO’ya dair pek çok başlığa değindi. İşletmelerin e-ticaret SEO çalışmasına başlamadan önce, doğru hedef anahtar kelimeleri bulması gerektiğini söyleyen Durmuşoğlu, etkin bir SEO için site düzeni ve tasarımının daha kullanıcı dostu olması için geliştirilmesi gerektiğini ifade etti.

Ahmet Durmuşoğlu: E-ticaret SEO çalışmasına başlamadan önce, işletmeniz için doğru hedef anahtar kelimeleri bulmanız gerekiyor

İşletmelerin e-ticaret SEO çalışmasına başlamadan önce, doğru hedef anahtar kelimeleri bulması gerektiğini ifade eden Ahmet Durmuşoğlu, doğru SEO stratejisinin, web sitelerinin ana sayfası, kategori sayfaları, ürün sayfaları ve blogu için farklı anahtar kelimeler kullanmak olduğunu söyledi.

Anahtar kelimeleri seçerken de sadece arama motorlarını hedefleyecek şekilde anahtar kelime doldurmamaya dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Durmuşoğlu, “İçerikler hedef kitle için de tüketilebilir olmalı. Aynı anahtar kelime için e-ticaret sitenizdeki birden fazla sayfayı hedeflemekten kaçının.” dedi.

“Tasarımın basit ama çekici olduğundan ve içeriğin okunabilir olduğundan emin olun”

E-ticaret sitelerinin sayfa optimizasyonunda ele alınacak diğer konulara da değinen Durmuşoğlu, “Hedef anahtar kelimeleri başlık, alt başlıklar, görüntü alt etiketleri, ürün açıklamaları, meta etiketler, URL’ler, vb. dahil olmak üzere web sayfanızdaki tüm doğru yerlere yerleştirin. Site düzenini ve tasarımını daha kullanıcı dostu yapmak için geliştirin. Navigasyonun kolay, tasarımın basit ama çekici olduğundan ve içeriğin okunabilir olduğundan emin olun.” ifadelerini kullandı.

Site ziyaretçilerinin iç bağlantı yoluyla sayfalar arası geçiş yapmalarının kolaylaştırılması gerektiğine işaret eden Durmuşoğlu, site kullanıcılarının marka ile iletişim kurmasını kolaylaştırmak için uygun ve doğru iletişim bilgilerinin sağlanması gerektiğinin altını çizerek, “Canlı sohbet, e-posta ve telefon desteği seçenekleri de kullanılmalı. Mobil alışveriş yapma oranı artışta olduğu için web sitelerinin mobil uyumlu olmasına dikkat etmek gerekiyor.” diye konuştu.

“Online alışveriş sitelerine ürün yorumu seçeneği ekleyin” diyen Durmuşoğlu, şöyle devam etti;

“Kullanıcılardan, satın aldıkları ve kullandıkları ürünleri yorumlamalarını isteyin. Yorum snippet’larını kullanarak bu yorumları SERP’te gösterin. Dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli şey sitenizin hızıdır. Web siteniz hızı yavaş ise önemli sayıda ziyaretçiyi kaçırabilirsiniz. Web sitenizin hızını kontrol etmek ve sitenizin daha hızlı yüklenmesini sağlamak için öneriler bulmak için Google’ın PageSpeed ​​Insights veya Pingdom gibi araçları kullanabilirsiniz.”

“Düşük kaliteli bağlantı elde etmeye çalışmak yerine az da olsa yüksek kaliteli bağlantılar oluşturmak gerekiyor”

E-ticaret sitelerinin site dışı optimizasyonu söz konusu olduğunda, odak noktasının çok sayıda düşük kaliteli bağlantı elde etmeye çalışmak yerine az da olsa yüksek kaliteli bağlantılar oluşturmak olması gerektiğini söyleyen Durmuşoğlu, “Yüksek kaliteli bağlantılar, yüksek otorite alanından ya da sayfasından kaynaklanan bağlantılardır. On adet yüksek kaliteli gelen bağlantı yüzlerce düşük kaliteli bağlantıdan daha iyi ve daha kârlıdır. Doğru yolu biliyorsanız yüksek kaliteli bağlantıları oluşturmak hiç de zor bir iş değildir.” dedi.

Durmuşoğlu, e-ticarette kaliteli bağlantı edinmek için şu tavsiyelerde bulundu:

  • Google web sitelerini değerlendirirken alınan bağlantı sayısına da dikkat ediyor. Bu yüzden, öncelikle rakiplerinizin bağlantı aldığı yerlerden bağlantı almaya çalışın.
  • Harika bir içerik, harika bir hikâye ve alakalı infografik/resimler, e-kitaplar size yüksek otoriteye sahip bağlantılar sağlayacaktır.
  • Satıcı iseniz, üreticinin web sitesinde “nereden satın alınır” sayfalarından link almaya çalışın.
  • Bulunduğunuz sektörle ile ilgili işletmelerle ortak olmayı deneyebilirsiniz. Örneğin, web siteniz sağlık takviyesi satıyorsa, doğrudan rakipleriniz olmayan sağlık/fitness web sitelerinden bağlantılar alabilirsiniz.
  • Influencerlar: Influencer’lardan bağlantı almak ciddi zaman ve çaba gerektirir. Ürününüzü sosyal medya yayınlarında veya blog içeriklerinde göstermeleri için iyi ilişkiler kurmanız veya ciddi bir bütçe harcamanız gerekir.
  • Bağlantı kurma dışında, bozuk bağlantıları tekrar oluşturmaya da odaklanmalısınız. Bozuk bağlantılar için Google’ın kurallarına uyduğunuzdan emin olun.

“Sayfadaki öğelerin kullanıcı deneyimini geliştirecek şekilde dahil edilmesi gerekiyor”

Kullanıcı deneyimi tarafına da değinen Durmuşoğlu, sayfadaki öğelerin kullanıcı deneyimini geliştirecek şekilde dahil edilmesi gerektiğini ve bunların sektöre göre değişmekle birlikte, genellikle şunları içerdiğini söyledi:

İlgili alt kategorilere bağlantılar: Bir giyim sitesinde bulunduğunuzu ve ayakkabılara baktığınızı söyleyin. Alakalı bağlantılar sizi botlara, topuklu ayakkabılara vb. götürebilir, bu da kullanıcının aramasını daraltmasına ve aradığı ürünü bulmasına olanak sağlar.

Yeni veya çok satan ürünler: Belirli bir kategorideki yeni veya çok satan ürünlerin bir listesine sahipseniz, kullanıcıları almak istedikleri konusunda yönlendirmek için buraya bağlayabilirsiniz.

Önerilen veya ilgili ürünler: Örneğin, kamera ekipmanı satıyorsanız, kategori kamera kılıfları, lensleri vb. şeyleri önerin.

Ürün özellikleri: Ürünün ne olduğu ve varsa ne kadar uzun, geniş vb. gibi detaylara yer verin.

Durmuşoğlu açıklamalarının son kısmında şu ifadeleri kullandı: “Rakiplerin etkinlikleri ve Google’ın sürekli değişen algoritmaları nedeniyle Google sıralamalarındaki dalgalanmalara uyum sağlamak için sayfalarda düzenli optimizasyonlar yapılması gerekiyor. Sitenin teknik bir değerlendirmesi düzenli aralıklarla yapılmalı ve bulunan sorunlar düzeltilmeli.”

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Amazon
Markalar

Amazon’da “ofise dönüş” krizi

Amazon çalışanları arasında yapılan bir ankete göre, çalışanların neredeyse 4’te 3’ü ofise dönüş zorunluluğunun ardından istifa etmeyi düşünüyor.

Days
Hours
Minutes
Seconds