Araştırma şirketi Ipsos, Türkiye’de online alışveriş yapan 16 yaş ve üstü temsili 8 bin birey ile bir araştırma gerçekleştirdi. Araştırmaya göre, online ve fiziksel alışveriş kıyaslandığında, online alışveriş; tüketicilerin çoğunluğu tarafından daha pratik daha ekonomik daha stressiz daha vazgeçilmez daha keyifli ve daha hızlı olarak tanımlanıyor.
Fiziksel alışveriş ise, daha güvenilir ve daha sorunsuz olarak kabul ediliyor. Online alışveriş motivasyonlarının başında pratiklik gelirken, “evden çıkılamadığı durumlarda ürünlerin kapıya gelmesi”, “7-24 sipariş verilebilir olması” ve “ürünleri taşımak zorunda kalmamak” gibi unsurlar tüketicilerin e-ticaret motivasyonlarının başında geliyor.
2022’de e-ticaret penetrasyonu arttı
Platformun e-ticaret paneli üzerinden gerçek satın alma verilerinin baz alındığı araştırmaya göre, son 2,5 yılda hane halkı harcamalarında üç katlık artış kaydedildi. Bu artış, alışveriş sıklığından ziyade sepet değerindeki artıştan kaynaklandı. Buna göre, 2022 yılında e-ticaret penetrasyonu artış gösterirken, 2023’ün ilk 6 ayında eğilim sabit kaldı.
E-ticarette moda, en popüler kategori
Araştırmanın diğer sonuçları şöyle;
- E-ticarette moda ve aksesuarlar en popüler kategori oldu.
- Ev dekorasyonu, beyaz eşya, kozmetik ve cilt bakım ürünleri rağbet gören kategoriler arasında yer aldı.
- Gıda kategorisi, hem online hem offline alışverişte öne çıktı.
- Elektronik ürünler sadece online alışverişte öne çıktı.
Ücretsiz kargo için sepeti belirli tutara tamamlama eğilimi var
Araştırmanın diğer sonuçlarına göre, e-ticaret penetrasyonu içinde yer alan online tüketicilerin yarısı, online alışveriş sepetini belirli bir tutara tamamlama eğilimi gösteriyor. Bu eğilimin temelinde, kargo/taşıma ücreti alınmaması ya da ücretsiz kargo seçeneği sunulması yer alıyor. Toplam tutar üzerinden indirim ya da hediye alabilmek gibi faktörler de bu eğilimde etkili olabiliyor. Sepeti belirli bir tutara tamamlama konusunda en çok yardımcı olan ürün grupları ise gıda ve içecekler öne çıkıyor.