Ara
Close this search box.

E-ticaret moda sektöründeki gelişmeler

e-ticaret moda
e-ticaret moda

E-ticaret moda markalarının işleyişi de müşterilerinin taleplerine uyum sağlamak için sürekli gelişmekte ve değişmektedir. Devrim niteliğindeki teknolojiler ve coğrafi ve ekonomik olarak değişen pazarlar, moda endüstrisindeki değişimleri kontrol eden ana faktörlerdir.

Modada büyüme oranının 713 milyar dolara ulaşması bekleniyor

Moda dergisi WWD tarafından yapılan araştırmaya göre, 1 yıl içerisinde bin 875’ten fazla moda perakendecisi Covid-19 salgını süresinde mağazalarını kapattı. Benzer şekilde, son araştırmalar 50’den fazla moda perakendecisinin gelirlerinde büyük düşüşler görüldüğünü gösteriyor. Bu markalar arasında Levi’s, Nike, H&M gibi moda endüstrisinde yerini sağlamlaştırmış markalar da bulunuyordu.

E-ticaret, 2020 yılında insanların Covid-19 salgını nedeniyle evlerine kapandığı dönemin en sıcak trendi oldu. Bu e-ticaret moda sektörüne de yansıdı. Moda endüstrisinin bu dönemde büyüme oranının 713 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Bu rekabetçi pazara girmek istiyorsanız, kalabalığın arasından sıyrılmayı öğrenmeniz şart. Bu nedenden dolayı, e-ticaret moda istatistiklerini analiz etmeniz pazara girmeden önce pazar hakkında size iyi bir fikir verecektir.

E-ticaret moda dünyasındaki trendler ve istatistikler

Düşük dijital bariyerler, satıcıların minimum engellerle küresel olarak pazarlama ve satış yapmalarını, siparişleri yerine getirmelerini sağlıyor. Bunun sonucu olarak, moda endüstrisinin gelirinin artacağını söyleyebiliriz. Araştırmalar, Avrupa’da her müşterinin 2024 yılına kadar moda ve güzellik kategorisinde yılda en az 921 dolar harcayacağını gösteriyor. Moda tüketicilerinin önümüzdeki yıllarda daha fazla satın alma gücüne sahip olacağı tahmin ediliyor.

The Fashion and Apparel Industry tarafından yapılan araştırmaya göre, moda endüstrisisinin 2022 yılına kadar 481,2 milyar dolardan 712,9 milyar dolara yükselmesi bekleniyor. Bu büyümeyi genişletmek için üç önemli fırsatı unutmamak gerekiyor:

  • Akıllı telefonların online pazara olan erişimini ve kullanımını artırmak
  • Küresel pazarları genişletmek
  • E-ticaret mağazaları için yenilikçi teknolojiler oluşturmak
  • E-ticaret moda mağazalarını düzenlemek için yenilikçi teknolojiler

Moda tüketicilerinin gelecekte daha fazla satın alma gücüne sahip olacağı tahmin ediliyor.

En iyi performans gösteren e-ticaret moda markaları

Bu zamanlarda değerini yükselten birkaç marka ön plana çıkıyor. Yenilikçi ürünleri ve mükemmel müşteri deneyiminin bir sonucu olarak, bu şirketler, diğer markalara kıyasla sermaye verimliliği ve brüt emtia değeri konusunda daha iyi performans gösteriyor. Bu işletmeler, yüzde 54’lük brüt emtia değeriyle endüstrideki rakiplerine yüzde 6 fark atıyor.

Bu yıl boyunca ekonomik kar açısından öne çıkan markalar Nike, Inditex ve LVMH oldu. Inditex, hızlı uyarlanabilirliği ve yeni trendlere hızla yanıt veren esnek iş modeliyle benzersiz bir markadır. Öte yandan, LVMH, markasını tamamen yeniden inşa etmesine rağmen özünü ön planda tuttuğu için pazarda bu kadar rağbet görüyor. Son olarak Nike, sadık bir müşteri kitlesi oluşturmanın yanında, yenilikçi ürünleri ve kategorileri ile piyasada adından söz ettiriyor.

Pandeminin moda endüstrisine olan etkisi

Covid-19 salgını, dünyayı, hatta günlük programlarımızı bile değiştirdi. Araştırmalara göre, 77’den fazla ülkedeki müşteriler pandeminin yayılmasının önüne geçmek için sosyal mesafe kuralı uyguluyor. Sonuç olarak, moda dünyası bu salgının etkilerini hala hissediyor. 2020 Mart ayında ABD’li tüketicilerin yüzde 27’si lüks ve moda kategorisinine daha az harcama yapmıştı. Tam tersi olarak ise, online moda perakendecileri daha önce görülmemiş bir yükselişe geçti.

Örnek vermek gerekirse; Zalando ve Booho gibi markalar gelirlerinde sırasıyla yüzde 34 ve yüzde 45 artış bildirmişti. Ayrıca, birçok kategori pandemi şartlarına uyum sağlamazken, athleisure kategorisi istikrarlı bir şekilde büyüyor. Rahat ve “cool” kıyafetlerle oluşturulan athleisure modası, 2018 yılında 155,2 milyar dolar değerindeydi.

Atheisure kategorisinin 2026 yılına kadar yüzde 6,7’lik birleşik yıllık büyüme hızına ulaşması bekleniyor. Nike ve Lululemon gibi moda markaları, bu kategori sayesinde Covid-19 salgını sırasında olağanüstü artışlar bildirmişti. Ayakkabı ve mücevher sektörünün de katlanarak büyümeye devam etmesi bekleniyor. E-ticaret ayakkabı kategorisinin 2027 yılına kadar 530,03 milyar dolara; mücevher e-ticaret segmentinin ise 2025 yılına kadar 291,7 milyar dolara yükseleceği tahmin ediliyor. Bu eğilimlerin, Covid-19 salgını bittiğinde bile önümüzdeki bir kaç yıl içerisinde büyümesi bekleniyor.

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Days
Hours
Minutes
Seconds