Ara
Close this search box.

E-ticaret markalarının fiziksel mağazalara bakış açısı nasıl olmalı?

e-ticaret
e-ticaret

Konu hakkında worldefvakfi.org’e değerlendirmelerde bulunan GIVIN Kurucusu Başak Sucuka, e-ticaret markalarının fiziksel mağazacılık adımlarının hem satış hem marka bilinirliği hem de kullanıcıları tanıma anlamında değer kattığına inandığını söyledi. Evidea E-Ticaret Direktörü Ayşe Gedikli ise, offline artışından yararlanmak isteyen markaların, yatırım bütçeleri izin verdiğince offline-online kanalların senkron çalışması için mutlaka teknolojik araçlara ve alt yapılarına yatırım yapması gerektiğini ifade etti.

Başak Sucuka: Fiziksel mağazacılığa geçişin e-ticaret markaları için stratejik bir karar olduğuna inanıyorum

Fiziksel mağazacılığın uzun yıllar boyunca devam edeceğine inandığını söyleyen GIVIN Kurucusu Başak Sucuka, “Fiziksel mağazacılık asırlardır devam eden bir alışveriş formatı, ben uzunca yıllar da devam edeceğine inanıyorum. Bununla birlikte fiziksel mağazaların, e-ticarette neredeyse hiç olmayan, ciddi bir finansal ve operasyonel maliyeti de söz konusu.” dedi.

Bu noktada fiziksel mağazacılığa geçişte tek bir doğrudan bahsedilemeyeceğini vurgulayan Sucuka, “O bakımdan fiziksel mağazacılığa geçişin e-ticaret markaları için kaynakları ve odaklarıyla ilgili stratejik bir karar olduğuna inanıyorum. Tek bir doğrudan bahsetmek bence zor, doğru lokasyonda doğru kaynakla gerçekleştirilebilirse hem satış hem marka bilinirliği hem de kullanıcıları tanıma anlamında markalara değer kattığına inanıyorum.” diye konuştu.

Ayşe Gedikli: E-ticaret kanalları büyümesini sürdürüyor

Firmalara online veya offline diye ayırmadan perakendeci olarak bakmayı tercih ettiğini belirten Evidea E-Ticaret Direktörü Ayşe Gedikli, “Kapsayıcı, holistik bir yönetim stratejisi için dijital veya fiziksel kanallarda aksiyonlar planlanmalı ve fakat birbirinden ayrı süreçler olarak değerlendirilmemelidir. Fiziksel mağazalara yönelik talep pandemi sonrası doğal olarak artıyor. Ancak bu olurken, e-ticaret kanalları da büyümesini sürdürüyor.” ifadelerini kullandı.  

Markaların büyüme odaklı taktikler geliştirmesi gerektiğini vurgulayan Gedikli, “Markaların bu noktada yapması gereken online ile fiziksel kanallarındaki ciro kıyasına odaklanmadan yüksek enflasyon etkisi ile tutar bazında firmanın toplam büyümesine bakıp, yarattığı illüzyonu görmeli adet bazında büyüme odaklı taktikler geliştirmeli. Yine de online taraf offline artışından nemalanmak için nasıl aksiyon almalı derseniz, bence yatırım bütçeleri izin verdiğince offline-online kanalların senkron çalışması için markalar mutlaka teknolojik araçlara ve alt yapılarına yatırım yapmalı.” sözlerini kaydetti.

“Sürdürülebilir bir büyüme için atılması gereken birçok adım var”

Sürdürülebilir bir büyüme için atılması gereken birçok adım olduğunu hatırlatan Gedikli, şöyle devam etti; “Teslimat modelleri çeşitliliğinden, stok bulunurluğunda sınırları kaldıran esnek modellere geçişe, omnichannel pazarlama yöntemlerinden esnek ve kişiselleştirilmiş kampanya uygulamalarına kadar yapılabilecek pek çok şey var. Nihayetinde birkaç yıl sonra sadece bu dönüşümü gerçekten yapmış olanlar sürdürülebilir büyüme sağlayabildiğini göreceğiz, diğerleri ise zaman içinde küçülmeye veya hatta kapanmaya mahkûm olacaktır.”

Son dönemde yaşanan birçok gelişmenin dünya genelinde önemli sonuçlar doğurduğunun altını çizen Gedikli, “Bu konuyu sadece pandemi ile ilişkilendirmek doğru olmaz. İçinde olduğumuz bu dönem post-pandemi olmasının dışında global pek çok ekonomik ve politik gelişmenin de yaşandığı bir dönem. Yüksek enflasyon bir yandan, bulunurlukta yaşanan daralmalar bugün talebin artışındaki en önemli etken. Bugün yapılması gerekenler kadar birkaç yıl içinde genel konjonktüre firmayı hazırlamak da önemli konu başlıklarından diye düşünüyorum.” diye konuştu.

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Days
Hours
Minutes
Seconds