Transport Intelligence (Ti) , “Küresel e-ticaret lojistiği 2022” raporunu yayınladı. Raporda yer alan verilere göre e-ticaret lojistik pazarı 2021 yılında yüzde 20 oranında bir büyüme yaşarken, 2021-2026 arasında yüzde 11,8’lik bir büyüme yaşanacağı öngörülüyor.
Asya Pasifik bölgesi en büyük e-ticaret lojistik pazarı konumunda bulunuyor
Ti tarafından yayınlanan son rapora göre, bölgesel olarak Asya Pasifik bölgesi en büyük e-ticaret lojistik pazarı konumunda bulunurken, onu Kuzey Amerika ve Avrupa’nın izlediği görülüyor. Raporda yer alan verilere göre, 2026 yılında Kuzey Amerika’nın en büyük lojistik pazarı olacağı tahmin ediliyor.
Asya Pasifik’in pazar büyümesinin, ilerleyen süreçte Çin ve Güney Kore pazarlarının büyüme oranlarında yaşanması beklenen düşüşten etkileneceği öngörülürken, Çin’de yaşanan paket fiyatlandırma rekabetinin genel büyümeyi engelleyeceği tahmin ediliyor. Çin ve Güney Kore pazarlarının büyüme oranlarında bir düşüş yaşansa bile, iki ülkenin küresel olarak en büyük e-ticaret lojistik pazarları arasında kalması bekleniyor.
İngiltere’nin e-ticaret lojistik pazarının Brexit’ten etkilenmesi bekleniyor
Birleşik Krallık Ulusal İstatistik Ofisi tarafından paylaşılan verilere göre ise, toplam perakende satışların yüzdesi olarak online satışların Aralık 2021 itibarıyla yüzde 26,6 olduğu Birleşik Krallık e-ticaret pazarında da benzer bir durum yaşanması bekleniyor.
İstatistik Ofisi tarafından yayınlanan veriler incelendiğinde, İngiltere’nin e-ticaret lojistik pazarının önümüzdeki beş yıl içinde Brexit’ten etkileneceği öngörülürken, ülkenin küresel olarak üçüncü e-ticaret lojistik pazarı olarak yerini koruması bekleniyor.
“2021 yılında e-ticaret, lojistik için kilit büyüme sektörlerinden biri oldu”
Ti Ticari Geliştirme Başkanı Michael Clover, rapor hakkında değerlendirmelerde bulundu. “2021 yılında e-ticaret, lojistik için kilit büyüme sektörlerinden biri oldu.” diyen Clover, bireysel hizmet sağlayıcılarda olağanüstü gelir artışı yaşandığını söyledi.
Pandemi sürecinde çok büyük büyüme rakamlarına ulaşıldığını hatırlatan Clover, “Genel büyüme, pandeminin getirdiği e-ticaret büyümesi için salgın önlemleri gevşedikçe büyüme dengelenmesiyle 2020’den bu yana yavaşladı. Buna rağmen büyüme hala pandemi öncesi seviyelerin üzerinde. 2026 yılına kadar olan tahmin, online perakende penetrasyon seviyelerinin en olgun pazarlarda yüzde 25-30 arasında sürdürüldüğü ve diğer pazarların bu seviyeye yükseldiği, olgunlaşan bir pazarı tasvir ediyor.” diye konuştu.