Ara
Close this search box.

E-ticaret kanunundaki değişiklikler TBMM’de kabul edildi

Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun'da yapılan değişiklikler, Türkiye Büyük Millet Meclisinde (TBMM) kabul edildi. Kanunda yapılan değişiklik, yerli e-ticaret platformlarının, yurt dışındaki rakiplerine karşı yurt içi ve yurt dışındaki rekabet gücünün korunmasını amaçlıyor. Değişiklikle ayrıca, e-ticaret platformlarına e-ihracatta destek sağlanması hedefleniyor.

e-ticaret kanunu

Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek, yasalaştı. Teklif, Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’da (ETK) değişiklik de içeriyor.

E-ticaret kanununda iki yılda ikinci değişiklik

E-ticaret kanununda 2022 yılında yapılan 6563 sayılı değişiklik ile e-ticaret piyasasının sağlıklı büyümesini ve rekabet ortamını tesis etmesi için ölçeklerine göre pazardaki platformlara; reklam, indirim, ilan ve kendi markalı ürün satışlarına ilişkin belirli kısıtlama ve düzenlemeler getirilmişti.

Ancak daha sonra Temu gibi Uzakdoğu menşeli e-ticaret platformlarının pazara girmesi ile sektörde hızlı değişimler yaşandı. Türkiye’de yerleşik olmayan yabancı e-ticaret platformları, Türkiye’deki Kurumlar Vergisi, Dijital Hizmet Vergisi, Dijital Reklam Stopajı ya da ETK kapsamındaki yükümlülüklere taraf olmadığından, yerli e-ticaret platformlarına karşı orantısız rekabet avantajı sağladı.

Bu durum, yerli e-ticaret platformlarının ve KOBİ’lerin şikayetine yol açtı. Bu durumu değerlendiren ilgili kurumlar, e-ticaret kanununda bazı değişiklikler yapılarak, yerli e-ticaret platformlarını ve tüketicileri koruyucu önlemler alınması yönünde çalışma başlattı.

E-ticaret kanununda hangi maddeler değiştirildi?

Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nde, Uzakdoğu menşeli e-ticaret platformlarına karşı alınacak önlemler çerçevesinde elektronik ticarete ilişkin hükümler de yer alıyor.

E-ticaret kanununda yapılan değişikliklere ilişkin hükümler şunlar;

  • E-ticaret kanununda yapılan değişiklikle, işletmelerin ürünlerini yurt dışı pazarlara ulaştırmalarını kolaylaştıran e-ticaret aracı hizmet sağlayıcıların sınır ötesi e-ticaret faaliyetlerinin yanı sıra yüksek teknoloji yatırımlarının teşvik edilmesi amacıyla pazar yerleri üzerinden yurt dışına yapılan satışlar ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının teşvik belgesiyle gerçekleştirilen yatırım harcamalarının toplamının iki katı, lisans ücretinin hesaplanmasına esas teşkil eden net işlem hacminden indirilecek.
  • Adil rekabet ortamının ve sektörün çok oyunculu yapısının korunması amacıyla yapılan düzenlemeyle tanınan indirim imkanından yararlanılabilmesi için e-ticaret aracı hizmet sağlayıcının net işlem hacminin, kanun kapsamında yer alan elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcı ve elektronik ticaret hizmet sağlayıcıların net işlem hacimlerinin toplamını ifade eden ve Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi (ETBİS) verileri kullanılarak Bakanlıkça hesaplanan elektronik ticaret hacminin yüzde 20’sini aşmaması şartı getirildi.
  • 2024 yılına ilişkin lisans ücretinin hesaplanmasında uygulanmak üzere e-ticaret aracı hizmet sağlayıcının pazar yerleri üzerinden yurt dışına yapılan satışlar ile yatırım teşvik belgesi alınarak gerçekleştirilen yatırım harcamaları toplamının 4 katı, 2025 yılına ilişkin lisans ücretinin hesaplanmasında ise söz konusu satış ve harcamaların 3 katı net işlem hacminden indirilecek.
  • Bu hükümler, 1 Ocak 2024 tarihinden özel hesap dönemi tayin edilen mükellefler için 2024 yılında başlayan hesap döneminden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girecek.

E-ticaret kanunundaki değişiklik yerli e-ticaret platformlarına rekabet avantajı sağlayacak

E-ticaret kanununda yapılan değişiklik ile Türkiye’deki yerli e-ticaret platformlarının global e-ticaret platformları karşısında yaşadığı dengesizliği ortadan kaldırılması amaçlanıyor. Buna göre, yerleşik olmayan yabancı e-ticaret platformları Türkiye’de Kurumlar Vergisi, Dijital Hizmet Vergisi, Dijital Reklam Stopajı ya da E-Ticaret Kanunu (ETK) kapsamındaki yükümlülüklere taraf olmazken, Türkiye’deki yerleşik e-ticaret platformları bu yükümlülüklerle birlikte lisans ücreti de ödüyor.

ETK’daki değişiklik, belirlenen şartlara uymak kaydıyla yerli e-ticaret platformlarının e-ihracata sağladıkları katkıya oranla belirlenen iyileştirmelerden yararlanması öngörülüyor. Kanundaki değişiklik ile ayrıca, Türk girişimcilerin yurt dışına ürün satışına destek olunması hedefleniyor.

E-ticaret kanunu yeniden değişiyor!

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

WORLDEF DUBAI
Haberler

WORLDEF DUBAI için geri sayım başladı!

Uluslararası e-ticaret platformu WORLDEF, global e-ticaret ekosistemini Dubai’de buluşturuyor. 4-5 Aralık 2024 tarihleri arasında düzenlenecek büyük e-ticaret fuarında dünyanın dört bir yanından e-ticaret markaları yer

stopaj
E-Ticaret

E-ticaret derneklerinden “stopaj” deklarasyonu

E-ticarette stopaj vergisi sektörde tepkiyle karşılanıyor. Bu çerçevede Elektronik Ticaret Derneği (ELİDER), E-Ticaret İşveren Sendikası (E-TİS) ve E-Ticaret Altyapı Sağlayıcıları Derneği (EDER) e-ticarette stopaja karşı

Days
Hours
Minutes
Seconds