Ara
Close this search box.

E-ticaret kanun yönetmeliği Kasım’da yayımlanacak

E-ticaret

“Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” Temmuz ayında kabul edilmişti. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda konuşan Ticaret Bakanı Mehmet Muş, 1 Ocak 2023’te yürürlüğe girecek olan Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkındaki Kanuna ilişkin yönetmelik çalışmalarının tamamlanmak üzere olduğunu belirterek, “Kasım ayı içinde yönetmeliğini yayımlarız. 1 Ocak itibarıyla düzenleme yürürlüğe girer” diye konuştu.

Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkındaki Kanun ile tekelleşmeyi engelleyen, birden fazla oyuncunun olduğu, esnafın hakkının korunduğu bir düzenleme getirdiklerini belirten Bakan Mehmet Muş, “3 yıl içinde kademeli olarak düzenleme yürürlüğe girmiş olacak. Yıkıcı uygulamaların da önüne geçmiş oluyor “ dedi.

2022’ nin ilk 6 ayında e-ticaret hacmi 348 milyar lira

Bakan Muş, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) koşullarıyla birlikte e-ticaretin tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de büyük bir ivme kazandığını söyledi. Geçen yılın ilk 6 ayında yaklaşık 161 milyar lira olan e-ticaret hacminin 2022 yılının aynı döneminde 348 milyar liraya yükseldiğini aktardı.

Bakan Mehmet Muş, Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’da yapılan değişiklikle adil ve şeffaf bir piyasa tesis edileceğini, e-ticaret pazar yerlerindeki mikro, küçük ve orta büyüklükteki işletmeler ile esnafın haklarının korunacağını bildirdi.

Güçlü şirketlerin çıkarılması hedefleniyor

“E-İhracat Destekleri Hakkında Karar”ın da ağustos ayında yayımlandığını anımsatan Muş, “Bu destek paketi ile ihracatçılarımızın yurt dışı pazaryerlerinde ürün bilinirliği artarken teslimatları da hızlanacaktır.” ifadesini kullandı.

Bilişim sektörüne özel tasarlanan e-Turquality, diğer adıyla Bilişimin Yıldızları Programı ile bu alanda bölgesel ve küresel anlamda güçlü şirketlerin çıkarılmasının hedeflendiğini belirten Bakan Muş, “Bakanlığımız tarafından ocak-ekim döneminde 657 firmaya 695 milyon lira destek ödemesi gerçekleştirilmiştir” bilgisini paylaştı.

Teknoloji ve gıdanın rekabet hukuku incelemeleri öne çıktı

Rekabet Kurulu Başkanı Birol Küle ise Rekabet Kurumunun bütçesi, sürdürdüğü faaliyetler ve çalışmaları hakkında bilgi verdi. Rekabet hukuku ve genel rekabet politikasında son dönemdeki gelişmelere ve gelecek dönem için beklenti, plan ve stratejilere bakıldığında üç hususun ön plana çıktığını ifade eden Küle, sözlerine şöyle devam etti:

“Birincisi, vatandaşların günlük hayatına temas eden sektörlerdeki hukuki uygulamaların yoğun olarak devam ettiği. İkincisi, politika ve hukuki araçlarımızı dijitalleşmeyi toplumsal faydaya çevirecek şekilde geliştirmemiz. Üçüncüsü, kurumsal kapasitemizi ve entelektüel sermayemizi yeni ve/veya öngörülemeyen sınamalara karşı niceliksel ve niteliksel anlamda güçlendirmemiz” şeklinde açıkladı.

Bu görevin yerine getirilmesi için her bir sektördeki tüm piyasa aksaklıklarının eksiksiz bilinmesi gerektiğini aktaran Küle, şunları kaydetti: “Son bir yıldaki faaliyetlerimizi biraz açacak olursak, teknoloji ve gıdanın rekabet hukuku incelemeleri ile devralmalarda ön plana çıktığını görmekteyiz. Soruşturmalarda taahhüt ve uzlaşma ile sonuçlanmaya karar verilen dosyalarda 2 yılı aşan normal prosedüre kıyasla 18 aya varan zamansal tasarrufun yanında kalıcı çözümlerin de devreye alınması sayesinde ciddi idari iyileşmeler kaydedilmiştir”.

Küle, “Dosya sayısı bakımından ihlal, devralma ve muafiyet kategorilerinde bir önceki yıla paralel bir görünüm söz konusudur. Diğer yandan nihai incelemeye alınan devralma işlemlerinde artış gözlenmiştir. İki sektör incelemesinin bu yıl yayımlanmasının ardından önümüzdeki aylarda organize perakende, dijital reklam, ilaç ve akaryakıt başta olmak üzere diğer sektör incelemelerimizi, bulgularımız olgunlaştıkça, kamuoyu ile paylaşacağız” dedi.

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Amazon
Markalar

Amazon’da “ofise dönüş” krizi

Amazon çalışanları arasında yapılan bir ankete göre, çalışanların neredeyse 4’te 3’ü ofise dönüş zorunluluğunun ardından istifa etmeyi düşünüyor.

Days
Hours
Minutes
Seconds