Ara
Close this search box.

E-ticaret büyümesi, 2022 yılında yüzde 68’e ulaştı!

e-ticaret
e-ticaret

NielsenIQ tarafından yayınlanan son verilere göre e-ticaret, 2022 yılının ilk 4 ayında, geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 68 büyüme kaydederek güçlü büyüme trendini sürdürdü. Söz konusu büyümede en çok öne çıkan kategori bebek bakım kategorisi olurken, bu kategoriyi atıştırmalıklar ve sıcak içecek kategorileri izledi.

Türkiye, hızlı tüketim ürünleri satışları bakımından Avrupa’da en yüksek paya sahip üçüncü ülke oldu

e-ticaret

Türkiye’de e-ticaret sektörü, son üç yılda adeta büyümede bir patlama yaşadı. Covid-19 dönemi ise, pandemi ve hareketlilik kısıtlamalarının bir sonucu olarak, bu alanda güçlü seyreden büyüme trendini önemli ölçüde hızlandırdı. Bu gelişmeler ışığında karşımıza çıkan en can alıcı soru ise, insanların hızlı tüketim ürünlerini (FMCG) internetten satın almak isteyip istemedikleri değil, bunu ne sıklıkla yaptıkları ve her satın alma için ne kadar harcadıkları oldu.

NielsenIQ verilerine göre, global ölçekte de toplam FMCG satışları içinde online satış ağırlığının tüm ülkelerde arttığı görülüyor. Online satışların, Güney Kore ve Çin gibi halihazırda online ağırlığı yüksek olan ülkelerde de gelişim gösterdiği dikkat çekerken; en belirgin pay artışları ABD, Meksika, Brezilya, Türkiye ve Rusya’da gerçekleşmiş durumda.

Türkiye, toplam FMCG satışlarının online payı bakımından Avrupa’da Birleşik Krallık ve Fransa’nın ardından en yüksek paya sahip üçüncü ülke olarak öne çıkıyor.

“Tüketicilerin, e-ticaret kanallarını tercih etmelerinin en önemli nedeni daha fazla ürün çeşitliliği”

NielsenIQ Türkiye Genel Müdürü ve Orta Doğu ve Afrika Analitik Bölge Başkan Yardımcısı Didem Şekerel Erdoğan, Türk tüketicilerin, e-ticaret kanallarından alışverişi tercih etmelerinin en önemli nedenin daha fazla ürün çeşitliliği olduğunu söyledi.

Daha ucuz fiyatlar, zamandan tasarruf ve daha hızlı alışveriş gibi unsurlarında e-ticaret kanallarından alışveriş tercihinde önemli bir role sahip olduğunu belirten Erdoğan, yalnızca online’da satışı bulunan ürünlerin de online alışveriş yapmada ana motivasyon kaynaklarından biri olduğu görüşünde.

“Türkiye, online FMCG alışveriş penetrasyonunda dünyanın ilk 5 ülkesi arasında yer alıyor”

NielsenIQtarafından yayınlanan veriler hakkında da değerlendirmelerde bulunan Didem Şekerel Erdoğan, online alışveriş penetrasyonu açısından halihazırda çok güçlü olan Türkiye’nin, aynı zamanda daha fazla büyüme potansiyeli de barındırdığını vurgulayarak, “Bu açıdan bakıldığında, genellikle daha fazla büyüme gözlemlediğimiz Çin ve Kore gibi toplu pazarlara benzer profil özellikleri sergiliyor. Online FMCG alışveriş penetrasyonu açısından daha da güçlü olan Türkiye, bu alanda dünyanın ilk 5 ülkesi arasında yer alıyor.” sözlerini kaydetti.

Üretici ve perakendecilerin son birkaç yıldır, çoklu kanal dünyasının ciddi bir büyüme potansiyeli barındırdığını gördüğünü ve bu ortamı geliştirerek fırsatları keşfetmenin tam zamanı olduğunu öğrendiklerini belirten Erdoğan, “Bununla birlikte, bu fırsatları etkileyebilecek diğer bazı faktörler de söz konusu.” diye konuştu.

Büyüme potansiyeli için değerlendirilebilecek fırsatlar

e-ticaret

NielsenIQ verilerinde, üretici ve perakendecilerin büyüme potansiyeli için değerlendirebilecekleri fırsatları etkileyebilecek en önemli faktörler “Alışverişçi Deneyimi”, “Omni Mağazanın Rolü” ve “Dikkat Çekmek İçin Savaşmak” başlıkları altında özetleniyor.

  • Alışverişçi Deneyimi

Didem Şekerel Erdoğan, sınırsız bir e-ticaret sepetinin üretici ve perakendeciler açısından hizmet kalitesi ve güvenilirliğinde düşüşe neden olabileceğini ifade ediyor. Şekerel Erdoğan, ayrıca asıl zorluğun alışverişçi için güvenli bir ortam yaratmak olduğunu ve bu noktada çoklu kanal teknolojilerinin alışverişçilerin beklentilerini karşılayabileceğini, öte yandan paranın karşılığının ve promosyon stratejisinin de anahtar olduğunu vurguluyor.

  • Omni Mağazanın Rolü

NielsenIQ verileri; önümüzde süreçte de tüketicilerin, öncelikle deneyimsel ve sosyal etkileşim nedeniyle fiziksel mağazaları ziyaret etmeye devam edeceklerini gösteriyor. Bununla birlikte; Türk online alışverişçilerin yüzde 39’u ise “hem online hem de fiziksel mağazalardaki ürünleri araştırdıklarını ve online’dan satın aldıklarını” belirtiyor. Bu nedenle; daha hızlı hizmet, sorunsuz teslimat ve müşteri deneyimi, e-perakendecilerin rekabette öne geçmeleri için temel nitelikler olmayı sürdürecek.

  • Dikkat Çekmek İçin Savaşmak

Online alışverişin, daha iyi alışverişçi hedeflemesine, kişiselleştirilmiş tekliflere ve dinamik fiyatlandırmaya izin verdiği bir gerçek. Ancak, her gün yeni e-perakendeciler ve markaların ortaya çıktığı farklı pazar alanları, müşteri sadakatini korumada bir zorluk oluşturabilir.

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

worldef dubai
E-Ticaret

WORLDEF DUBAI sona erdi!

Global e-ticaret fuarları platformu WORLDEF, Dubai’de görkemli bir etkinliğe imza attı. Dubai CommerCity’de düzenlenen global e-ticaret fuarı WORLDEF DUBAI’ye 82 ülkeden yaklaşık 10 bin kişi

worldef dubai
E-Ticaret

WORLDEF DUBAI kapılarını açtı!

Körfez bölgesinin en büyük e-ticaret fuarı WORLDEF DUBAI, Dubai CommerCity’de kapılarını açtı! DIEZ Başkanı Şeyh Ahmed bin Saeed Al Maktoum’un himayesinde gerçekleştirilen fuarda konuşan WORLDEF

Days
Hours
Minutes
Seconds