Ara
Close this search box.

E-posta ve SMS pazarlama kampanyaları gerçekten etkili mi?

E-posta ve SMS

Yakın zamanda yapılan bir araştırmada, ‘Tüketiciler SMS’i müdahaleci buluyor mu?’ veya ‘Tüketiciler e-posta kullanıyor mu?’ soruları ile e-posta ve SMS pazarlaması, etkileri ve trendleri ele alındı.

Araştırmada, markaların dikkat etmesi gereken dört önemli çıkarıma ulaşıldığı belirtildi. Markaların geçen yıla göre yüzde 32,8 daha fazla planlı e-posta, yüzde 99,2 daha fazla otomatik e-posta ve yüzde 47,9 daha fazla SMS mesajı gönderdiği ifade edildi.

Daha fazla gönderim, daha fazla etkileşim, daha fazla sipariş

Artan tüketici katılımının, markaların bu kanallarla satış başarısı yakalamaya devam etmesine olanak tanıyacağı söylendi. E-posta için tıklama-dönüştürme oranının geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 5 arttığı ve siparişlerin de yüzde 8,3 arttığı aktarıldı. Otomatik e-posta siparişlerinin ise bir önceki yıla göre yüzde 132, SMS siparişlerinin ise yaklaşık yüzde 17 arttığı ifade edildi.

Gönderimlerdeki bu artışın, markaların satış oluşturmak için kanallara güvendiğini gösterdiği söyleniyor. Siparişlerdeki artışın, tüketicilerin e-posta ve SMS kampanyalarını memnuniyetle karşıladığını gösterdiği aktarılıyor.

Tüketiciler otomatik e-postalara her zamankinden daha fazla güveniyor

2022’de tüm e-posta siparişlerinin yüzde 31’inin otomatik mesajlardan geldiği ancak gönderimlerin yüzde 2’sinden azını oluşturdukları belirtildi. 2023’ün ilk yarısında bu oranın, siparişlerde yüzde 46,9’a, gönderimlerde ise yüzde 2,6’ya yükseldiği söylenerek, davranışla tetiklenen otomatik mesajların, tüketicilerin ürün keşfetme ve alışveriş yolculuklarının önemli bir bileşeni haline geldiği ve markaların da bunu bilerek kampanyalar düzenledikleri ifade edildi.

En yüksek dönüşüm sağlayan otomatik mesajların stoka geri dönme, sepeti terk etme ve hoş geldiniz mesajları olduğu belirtildi. Planlanmış e-posta kampanyalarıyla karşılaştırıldığında, otomatik mesajların açılma oranında yüzde 91,5’lik bir iyileşme, tıklama oranında yüzde 329,5’lik bir artış ve dönüşüm oranında yüzde 3210’luk bir artış görüldüğü aktarıldı.

Toplamda, otomatik bir e-postaya tıklayan kişilerin yaklaşık yüzde 40’ının satın alma işlemine devam ettiği belirtilerek, bu rakamların göz ardı edilmemesi gerektiğinin altı çizildi.

Moda ve giyim yerine kitaplar

Araştırmada, e-posta pazarlama dönüşüm oranının en iyi olduğu sektörün yüzde 0,22 ile kitap kategorisi olduğu belirtildi. Diğer üst kategoriler arasında ise yiyecek ve içecek, hobiler ve eğlence, evcil hayvan malzemeleri, sağlık ve sağlıklı yaşam kategorilerinin yer aldığı söylendi.

Araştırmada, bu kategorilerin her birinin ortak noktası olduğu söylenerek, hepsinin benliğe odaklanan bazı yönleri içerdiği belirtildi.

Markaların, yaşam tarzı görselleri, müşteri referansları, ‘siz’ dili kullanarak ve ürünlerinin yararlılığını göstererek e-postalarındaki duygusal unsurları birleştirerek bu ‘iyi hissetme’ unsurlarını kendi mesajlarına uyarlayabilecekleri aktarıldı.

SMS kullanımı arttı

Pazarlama alanında bazı pazarlamacıların, SMS’in müşterileri rahatsız ettiğini düşündüğü söylenerek, tüketicilerin ise bunun tam aksini söyledikleri belirtildi. Markaların, yıldan yıla yüzde 47,9 daha fazla SMS kampanyası ve yüzde 45,5 daha fazla otomatik mesaj göndererek çok yıllı büyüme trendini sürdürdüğü ortaya kondu.

Gönderimlerdeki artışa rağmen tüketicilerin SMS ile etkileşime geçmeye devam etmeyi tercih ettikleri söylenerek, 2023’ün ilk yarısında pazarlama amaçlı kısa mesaj alan her 10 kişiden birinin mesaja tıkladığı ve bu tıklamaların, siparişlerde yüzde 16,9’luk bir artışa yol açtığı bilgisi paylaşıldı.

Araştırmada, markaların, e-posta kayıt formlarında cep telefonu numaralarını toplayarak, e-postalarda metin programlarını tanıtarak ve ardından SMS’i otomatik mesajlaşma iş akışlarına entegre ederek abone listelerini büyütebilecekleri hatırlatıldı.

E-posta ve SMS pazarlaması etkili olmaya devam ediyor

E-posta ve SMS pazarlamasının, satışları artırma yeteneklerini kanıtlamış iki tercihli kanal olduğu belirtilerek, tüketicilerin bunlardan uzak durmadığı, aynı zamanda alışveriş yolculuklarında onları benimsemeye ve güvenmeye devam ettiklerinin ortaya çıktığı ifade edildi.

E-posta ve SMS kampanyaları sonucunda oluşturulan siparişlerin yüzdesinin son zamanların en yüksek seviyesinde olduğu söylenerek, bunların, alışveriş yapanlarla yeniden etkileşime geçmek ve onları satın almaya yönlendirmek için iyi bir araç olduğunun ortaya çıktığı belirtildi.

Araştırmada, günümüzün pazarlama trendlerinde artık önemli olanın tek bir kanaldan gönderilen tek bir mesaj olmadığı söylendi. Bir kanalın, diğerinin kaldığı yerden devam etmek için kullanılarak, her bir kanalın nasıl bağlandığı analiz edilerek ve tüketicilerin tercih ettiği kanal aracılığıyla potansiyel müşterilere alakalı, zamanında bilgi sağlamanın önemli olduğu hatırlatılarak, bunu fark eden markaların, 2023’ün geri kalanında öne çıkacağı ifade edildi.

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

worldef dubai
E-Ticaret

WORLDEF DUBAI sona erdi!

Global e-ticaret fuarları platformu WORLDEF, Dubai’de görkemli bir etkinliğe imza attı. Dubai CommerCity’de düzenlenen global e-ticaret fuarı WORLDEF DUBAI’ye 82 ülkeden yaklaşık 10 bin kişi

worldef dubai
E-Ticaret

WORLDEF DUBAI kapılarını açtı!

Körfez bölgesinin en büyük e-ticaret fuarı WORLDEF DUBAI, Dubai CommerCity’de kapılarını açtı! DIEZ Başkanı Şeyh Ahmed bin Saeed Al Maktoum’un himayesinde gerçekleştirilen fuarda konuşan WORLDEF

Days
Hours
Minutes
Seconds