PwC Orta Doğu Dolaylı Vergi Kıdemli Yöneticisi, Bastiaan Moossdorff tarafından yapılan bir çalışma ile Birleşik Arap Emirlikleri’nde e-ticaret yoluyla vergiye tabi mal tedariki yapan vergi mükellefleri için yakın zamanda duyurulan raporlama gereklilikleri incelenerek, işletmelerin uyumluluğu sürdürmek için nelere dikkat etmesi gerektiğine dair bilgiler paylaşıldı.
Federal Vergi Dairesi tarafından yönetilen ve federal düzeyde uygulanan ilk vergi olarak katma değer vergisinin, 1 Ocak 2018’de BAE‘de tanıtıldığı hatırlatılarak, yedi emirlikten oluşan BAE’nin, toplanan KDV’yi federal hükümet ile emirlikler arasında dağıtmak için yeni ve ayrı raporlama gereklilikleri kabul ettiği açıklandı.
Emirlik düzeyinde raporlama
1 Temmuz’dan itibaren geçerli olan yeni kurallar kapsamında, yerleşik vergi mükelleflerinin, bu raporlama şartına tabi e-ticaret yoluyla yapılan tedariklerin toplam değeri 100 milyonu aştığında, arzın alındığı emirlikte e-ticaret yoluyla yapılan vergilendirilebilir tedarikleri bildirmesi zorunlu kılındı. Yeni raporlama gerekliliği ile emirlikler arasında KDV gelirinin daha adil bir şekilde dağıtılması ve e-ticaret malzemelerinin tüketim yerinde vergilendirilmesine yönelik küresel eğilimle uyumlu olmasının amaçlandığı belirtildi.
E-ticaret yoluyla yapılan vergiye tabi tedariklerde yeni raporlama mekanizması
21 Ekim 2022’de BAE kabinesi tarafından BAE KDV Yürütme Yönetmeliğinin 72. Maddesinin hükümlerini değiştiren 2022 tarihli 99 sayılı Kabine Kararını yayınladığı ve bu değişikliklerin 1 Ocak’tan itibaren geçerli olduğu duyuruldu.
BAE KDV Yürütme Yönetmeliğinin 72. Maddesinin değiştirilmiş hükümleri ile e-ticaret yoluyla yapılan vergilendirilebilir tedarikler için özel kayıt tutma gerekliliklerinin getirildiği söylendi. E-ticaret yoluyla vergilendirilebilir tedarik yapan vergiye tabi kişilerin, 1 Temmuz’dan itibaren (eşik gereksinimlerine tabi olarak), arzın alındığı emirliğe dayalı olarak e-ticaret işlemlerinin kayıtlarını tutması gerektiği açıklandı.
Yeni kayıt tutma gereklilikleri işin eşik tanımı, e-ticaret yoluyla takvim yılı başına 100 milyon BAE dirhemini aşan vergiye tabi mallar yapan vergiye tabi kişiler için geçerlidir şeklinde tanımlandı.
Yürürlük tarihi ve süre
31 Aralık 2022 tarihinde sona eren takvim yılında e-ticaret yoluyla yaptığı vergilendirilebilir arzı 100 milyon BAE dirhemi barajını aşan vergi mükellefi için 1 Temmuz veya sonrasında başlayan ilk vergi döneminden başlayarak 18 ay süreyle olacak şekilde yeni kayıt tutma gereklilikleri süresi belirtildi.
2022’den sonraki herhangi bir yıl için süresi ise vergiye tabi e-ticaret malzemelerinin 100 milyon BAE dirhemi eşiğini aştığı tarihten sonra başlayan takvim yılının, ilk vergi döneminden başlayarak iki yıllık bir süre olarak açıklandı.
Yerleşik olmayan vergi mükellefleri
Yerleşik olmayan vergi mükellefleri için raporlama gerekliliklerinin değiştirilmediği bilgisi paylaşıldı. Yerleşik olmayan vergi mükelleflerine yönelik gereklilikler, BAE KDV Yürütme Yönetmeliğinde yapılan değişikliğin bir sonucu olarak değişmemiş olsa da, yerleşik olmayan kişinin raporlama gerekliliklerini karşılayıp karşılamadığını denetlenmesinin daha olası olduğu aktarıldı. Emirlik düzeyinde tedariklerin yanlış bildirilmesi durumunda, 1 Mart’tan itibaren mukim olmayan vergi mükelleflerinden emirlik düzeyinde vergiye tabi tedariklerin tahsisindeki hatayı düzeltmek için gönüllü bir açıklama sunmaları isteneceğinin altı çizildi.
Gönüllü bildirim yapma zorunluluğu
Önemli bir değişiklik olarak bir raporlama hatası durumunda gönüllü bir açıklama sunma gerekliliğinin geldiği belirtilerek, yeni Vergi Usul Kanunu ile artık vergi mükelleflerinin emirlik düzeyinde yanlış bildirilen tedarik ayrıntılarını düzeltmeleri için yasal bir gereklilik oldu.
Mevcut yasaya göre, yanlış KDV beyannamesi vermenin ilk kez bin dirhem ve sonraki aşamalarda 2 bin dirhem olmak üzere bir cezası olduğu ancak, istisna olarak, hatalı vergi beyannamesi sabit cezadan daha az bir vergi farkına neden olursa, ceza vergi farkı kadar ve en az 500 BAE dirhemi olacağı belirtildi. Yeni yasaya göre, 500 BAE dirhemi olan asgari ceza kaldırıldı, ancak hatalı KDV beyannamesi vermenin cezasının devam edip etmeyeceğinin henüz belli olmadığı aktarıldı.
Planlama
PwC’den Bastiaan Moossdorff çalışmasında, BAE’ye kayıtlı kişilerin, tedariklerinin e-ticaret yoluyla yapılıp yapılmadığını ve eğer öyleyse, bu takvim yılında 100 milyon BAE dirhemi eşiğini aşıp aşmayacağını değerlendirmesi gerektiğini vurguladı. Tedarikin alındığı emirliği belirlemek için sistemlerin ve veri toplamanın geliştirilmesi gerekebileceğini aktardı.
Moossdorff’da ayrıca “Vergi Usul Kanunu’nun yürürlüğe girmesinin ardından vergi mükellefleri, şu anda emirlik düzeyinde raporlama gerekliliğine uyup uymadıklarını gözden geçirmeli ve herhangi bir yanlış raporlamayı düzeltmek için gönüllü bir açıklama sunmayı düşünmelidir” ifadelerine yer verildi.