Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan çatışmalar 24 Şubattan bu yana devam ediyor. Bölgede yaşanan çatışmalar sonucunda oluşan güvensizlik ortamı ve Rusya’ya yönelik alınan yaptırım kararları pek çok küresel markanın bu pazardan çekilmesine yol açtı. Son olarak İngiliz e-ticaret platformu Asos tarafından yapılan açıklamada, Rusya’daki hizmetleri durdurma kararı alınmasının ardından şirketin kârında 14 milyon sterlinlik, büyümede ise yüzde 2’lik bir düşüş yaşanmasının beklendiğini açıklandı.
Asos’un genel satışlarının yüzde 4’ünü Rusya pazarı oluşturuyordu
Asos tarafından yapılan açıklamada, Birleşik Krallık’taki satışların dönem içinde yüzde 8 oranında artarak 895,5 milyon sterline ulaştığı belirtildi. ABD’deki satışlarını ise yüzde 11 oranında artıran Asos’un, genel satışlarının yüzde 4’ünü Rusya e-ticaret pazarı oluşturuyordu. Bununla birlikte açıklamada, küresel anlamda devam eden tedarik zinciri kesintisinin, belirli ürünlerin bulunabilirliğinin azalmasına neden olduğu belirtildi.
Platformun hisse fiyatı, yarıyıl sonuçlarının açıklanmasının ardından yüzde 5 oranında artarak 16 pound seviyesine ulaştı. Şirketin hisseleri geçtiğimiz senenin aynı döneminde 50 sterlinin üzerinde işlem görüyordu.
“Savaşın etkilerini depo ücretlerinde gördük”
Asos Operasyon Direktörü ve Finans Şefi Mat Dunn konu hakkında yaptığı değerlendirmede, Rusya-Ukrayna arasında yaşanan çatışmaların tedarik zincirinde maliyetleri artırdığını söyledi. Önümüzdeki süreç hakkındaki görüşlerini de paylaşan Dunn, “ Savaşın etkilerini depo ücretlerinde gördük, yansıdığını gördüğümüz diğer alan ise navlun maliyetleri. Enflasyonist baskılarımızın büyük çoğunluğunu temsil ediyorlar.” diye konuştu.
Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan çatışmalar, pek çok markanın bu bölgedeki hizmetlerini durdurmasına yol açmıştı. Bu markalardan bazıları şöyle:
- Shopify: Dünya genelinde 175 ülkede faaliyet gösteren Kanada merkezli e-ticaret şirketi Shopify, Rusya ve Belarus’daki faaliyetlerini askıya aldığını duyurdu. Platform ayrıca Ukrayna’daki müşterilerinden ücret alınmayacağını açıkladı.
- UPS ve FedEx: Kargo devleri FedEx ve UPS, aldıkları kararla beraber bu ülkelere yönelik gerçekleştirdikleri sevkiyatlarını dondurdu. İkinci bir açıklamaya kadar sevkiyat hizmeti yürütülmeyeceğini belirten firmalar, açıklamalarında durumun yakından takip edildiğini belirtti.
- Apple: Amerika merkezli teknoloji şirketi Apple’da, Ukrayna Başbakan Yardımcısı Mykhailo Fedorov’un 25 Şubat’ta şirketin CEO’su Tim Cook’a yönelik açık bir mektup yayınlamasının ardından ürün satışlarını ve Rusya’ya ürün ihracatını durdurduğunu açıkladı.
- H&M: İsveç merkezli hazır giyim şirketi, Rusya ve Beyaz Rusya’daki tüm satışlarını durdururken, güvenlik endişeleri nedeniyle Ukrayna’daki mağazalarını da geçici olarak kapatma kararı aldı.
- Ikea: Dünyanın en büyük mobilya tedarikçileri arasında yer alan Ikea, Rusya’da bulunan mağazalarını kapatarak, Rusya ve Belarus’a yönelik tedarik gerçekleştirmeyi sonlandırdığını duyurdu.
- Mango: İspanyol moda markası Mango, Rusya’daki e-ticaret kanallarını ve 120 mağazasının 55’ini geçici olarak kapattı. Markanın ülkede bulunan 65 mağazası franchise olduğu için faaliyetlerine devam edecek.
- Chanel: Fransız moda markası Chanel, Rusya’daki e-ticaret operasyonlarını durdururken, ülkedeki butiklerini kapattığını ve artık Rusya’ya teslimat yapılmayacağını duyurdu.
- JD Sports: İngiliz spor giyim firması JD Sports, e-ticaret kanalları toptan satış kanalları da dâhil olmak üzere Rusya’daki tüm işlemlerini durdurdu.
- Adidas: Spor giyim markası Adidas, Rusya’daki mağazalarını kapatırken, bir sonraki duyuruya kadar e-ticaret faaliyetlerini durdurduğunu açıkladı.
- McDonald’s: Rusya’daki 850 mağazasını geçici olarak kapattığını duyuran Amerikalı Fast food zinciri McDonald’s, ülkedeki 62 bin çalışanına ödeme yapmaya devam edeceğini açıkladı.