Alibaba Grup Holding Başkanı Michael Evans, Turkuvaz Medya’yı ziyaret etti. Türkiye’nin potansiyeli hakkında konuşan Evans, Alibaba olarak yapacakları yatırımlar hakkında bilgi paylaştı.
Evans, Türkiye’ye 1 milyar doların üzerinde yatırım yapacaklarını söyledi. Türkiye’ye yapacakları yatırım hakkında bilgi paylaşan Evans, İstanbul Havalimanı’nda lojistik üssü, Ankara Temelli’de ise 200 bin metrekare alanda Türkiye’nin en büyük data merkezini kurmayı planladıklarını açıkladı.
Türkiye’yi bir üs haline getireceklerini belirten Evans, “Türkiye G20 içinde daha üst sıralara yükselecek” dedi.
Alibaba’dan Türkiye’ye 1 milyar dolar yatırım
Michael Evans, “Türkiye’ye yatırım fırsatlarını değerlendirmek için geldik. Lojistik ve buluta yatırım yapacağız. İstanbul Havalimanı’nda ciddi yatırım planımız var. Buradan Avrupa Ortadoğu ve Uzakdoğu’ya e-ihracat planlarını değerlendirebiliriz. 1 milyar doların üzerinde yatırım planlıyoruz.” şeklinde ifade etti.
Alibaba Grup Holding Başkanı Michael Evans, Turkuvaz Medya Grubu ziyaretinde Sabah Gazetesi Ekonomi Müdürü Dilek Güngör ile A Para Yayın Koordinatörü Özlem Doğaner’in sorularını yanıtladı ve yatırım planlarını paylaştı. Türkiye’de büyük bir üretim gücü olduğunu ifade eden Evans, 2018 yılında başlayan Türkiye yatırımlarının nedenini açıkladı.
Evans, “Avrupa ve Ortadoğu’ya yatırım yapmayı düşündük ama çok güçlü bir üretim üstü olması gerekiyordu. Araştırma yaparken, buranın büyük üretim kapasitesi olduğunu gördüm. Türkiye’ye inandım, burada büyük bir yatırım yapmak istedim. E-ticarette arkanızda büyük bir üretim gücünün olması gerekiyor. Dünyada da tek avantajlı ülke Türkiye. Avrupa ve Ortadoğu’da bizi avantajlı hale getirecek olan bu tedarik zinciri ve üretim gücü olacak. Trendyol’u seçmemizin nedeni de hem teknolojisi gelişmişti hem de potansiyeli büyüktü. Burayı Avrupa ve Ortadoğu’nun da üssü olarak konumlandırıyoruz.” dedi.
Olimpiyatlarda Trendyol markası
Türkiye’de ki operasyonları kapsamında Trendyol’da 300 bin satıcının yüzde 97’sinin KOBİ’lerden oluştuğunu açıklayan Evans, “5 yıldır platformda ürün satan üreticileri dijitalleştirerek e-ihracat yapmaları için efor harcıyoruz” dedi.
Evans, Alibaba Group’un Paris, Milano, Los Angeles’taki olimpiyatlara ana sponsor olduğunu açıklayarak, “E-ticaret hakkını aldık” dedi.
Trendyol Grup Başkanı Çağlayan Çetin de ilk kez bir Türk markasının olimpiyatların ana sponsoru olduğunu, olimpiyat boyunca satılacak hazır giyim, süs eşyaları gibi ürünlerin Türkiye’de üretilip, 100 ülkeye Trendyol aracılığıyla ihraç edileceğini açıkladı: “Kore’deki birisi tişört sipariş verecek. 10 milyonlarca ürünü biz yollayacağız. Üzerlerinde ‘Made in Türkiye’ yazacak.” dedi.
“Türkiye’nin üretim gücü ve teknoloji altyapısı yüksek”
Alibaba Grup olarak Türkiye’de KOBİ’lere ve esnafa yatırım yapmaya devam edeceklerini belirten Evans, “Türkiye’nin üretim gücü ve ihracat potansiyelini Avrupa ve Ortadoğu’ya da taşıyacağız. Oralarda ciddi pazar payı alacağımızı düşünüyorum. G-20’de birçok ülkenin tüketim gücü var, üretim gücü yok. Teknoloji altyapısı ve üretim gücü yüksek ülkeler öne çıkacak. Türkiye’nin iki alanda çok güçlü olduğunu gördüğümüz için G-20 içinde mutlaka avantajlı olacaktır.” şeklinde ifade etti.
E-Ticaret Yasasını değerlendirdi
Türkiye’de yürürlüğe giren E-Ticaret Yasası hakkında da değerlendirmelerde bulunan, Alibaba Group Başkanı Micheal Evans, birçok ülkede regülasyonların olduğunu hatırlatarak, “Rekabetçi ortamın ve regülasyonun önemli olduğuna inanıyoruz. Aynı zamanda regülasyonun da pozitif anlamda da değişmesi gerekiyor. Her regülasyon oyun seti koymalı ama aynı zamanda yatırımcılar ve şirketler için adil bir rekabet düzeni getirmesi lazım. İyi bir adım. Fakat adil rekabet konusunda belli eksikliklerin de gelişeceğini düşünüyoruz” dedi.