“2023 Türkiye E-Ticaret Ekosistemi Raporu” yayımlandı

iyzico, Dogma Alares ve Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) iş birliğiyle hazırlanan “2023 Türkiye E-Ticaret Ekosistemi Raporu” yayımlandı.

Türkiye E-Ticaret

“2023 Türkiye E-Ticaret Ekosistemi Raporu”, İstanbul’da düzenlenen basın toplantısı ile kamuoyu ile paylaşıldı. Rapor, iyzico, Dogma Alares ve Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) iş birliği ile hazırlandı. Raporda dikkat çeken veriler var!

2023 Türkiye E-Ticaret Ekosistemi Raporu verileri

Türkiye E-Ticaret Ekosistemi Raporu’nda yer alan verilerden bazıları şunlar;

• 2021’de yüzde 69 olan Türkiye’de e-ticaret hacmi bir sonraki yıl yüzde 110 oldu.
  • 2023’te e-ticaret hacmi yüzde 132 büyüyerek, 1 trilyon 855 milyar liraya ulaştı.
  • 2020-2021 ve 2021-2022 yılları arasında e-ticaret işlem sayısı sırasıyla yüzde 45 ve yüzde 43 büyüdü.
  • 2023’te e-ticaret işlem sayısı yüzde 23 büyüme oranı ile yaklaşık 6 milyar adet oldu.

2023 TÜRKİYE E-TİCARET EKOSİSTEMİ RAPORU İÇİN TIKLAYIN!

Emre Ekmekçi: Yapay zeka ile e-ticaret katlanarak büyüyecek

Türkiye E-Ticaret Raporu basın toplantısında konuşan ETİD Başkan Yardımcısı Emre Ekmekçi, Türkiye’deki e-ticaret hacminin dolar bazında değerlendirildiğinde etkileyici bir büyüme performansı gösterdiğini kaydetti. 2022-2023 yılları arasındaki büyümenin umut verici bir tablo olduğuna işaret eden Ekmekçi, yapay zeka destekli teknolojilerin e-ticaret üzerindeki etkilerinin daha belirgin hale geldiğini belirtti.

Emre Ekmekçi, şunları söyledi; “E-ticaretin, gayri safi yurtiçi hasıladan (GSYİH) aldığı pay, artış trendi gösterse de diğer ülkelerle kıyaslandığında, Türkiye e-ticaret açısından hala bir potansiyel bulunduğunu söyleyebiliriz. Başta ülkemize gelen yabancı turistler olmak üzere yabancı müşterilere nasıl daha fazla ürün satabileceğimize ve pazarları nasıl çeşitlendireceğimize odaklanabiliriz. Bununla birlikte ülkemizde genç nüfusun fazla olması ve bu demografik grubun teknolojiyi benimseme hızlarının yüksek olması sektörün büyümesi açından bir avantaj.”

Ekmekçi, “Üretken yapay zekanın sunduğu yenilikler sayesinde e-ticaretin katlanarak büyüyeceğini söyleyebiliriz. Örneğin, üretken yapay zeka teknolojisiyle çalışan sanal deneme teknolojisi çevrim içi alışveriş deneyimini büyük ölçüde iyileştiriyor ve e-ticaret alanında ciddi avantajlar sağlayacak. Dolayısıyla e-ticaret alanında faaliyet göstermek isteyen tüm işyerlerinin bu alanlara da odaklanması gerekiyor.”

Şebnem Dağ Güven: iyzico’da işlem adedi 215 milyona yükseldi

iyzico Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Şebnem Dağ Güven ise, iyzico’da işlem adedinin 215 milyon, işlem hacminin 130 milyar liraya yükseldiğini söyledi. Güven, şöyle devam etti: “Kartlı ödeme verilerine baktığımızda e-ticaretin payının 2023 sonunda yüzde 27’ye hatta 2024’ün ilk 5 ayı sonunda yüzde 29 seviyelerine geldiğini görüyoruz. Bizim için oldukça önemli olan ‘iyzico ile Öde’ ödeme yöntemimizin kullanıcı sayısı yüzde 55 arttı ve bireysel kullanıcılarımızın sayısı 6 milyonu buldu.”

Erdal Güner: E-ihracatın önünün açılması önem taşıyor

Dogma Alares Kurucu Ortağı Erdal Güner ise, yeni teknolojilerin e-ticarette iş yapış süreçlerini geliştirdiğini ve geleneksel yöntemleri büyük ölçüde yenilediğini belirtti. Güner, “Pazarın daha da büyümesi için e-ihracatın önünün açılması ve kullanıcı firmaların sayısının artması oldukça önem taşıyor. Hedef pazarlarda ürünleri test etmek, müşteri deneyiminden faydalanarak yeni ürünler geliştirmek ve mevcut ürünlerde yenilikçi yaklaşımlar geliştirmek sektörün büyümesini kolaylaştıracak etmenler olarak ele alınmalı. Düzenli olarak hazırladığımız Türkiye E-Ticaret Ekosistemi Raporu yerel ve küresel ölçekte istatistikler ve eğilimlerin ışığında, Türkiye e-ticaret faaliyetinin bugünü ve yarınını anlamak adına önemli bir kaynak olmaya devam edecek.”

Türkiye’nin e-ticareti 801 milyar TL’ye ulaştı