Ara
Close this search box.

UPS Ülke Müdürü Kılıç: E-ihracat gemisi roket gibi gidecek

e-ihracat
e-ihracat

WORLDEF’in kapalı devre e-ticaret kulübü Ecom Leaders Club (ELC) tarafından düzenlenen Vision Talks, e-ticaret ve ekonomi ekosisteminin profesyonellerini ağırlamaya devam ediyor. Vision Talks, ELC üyesi e-ticaret liderlerine özel olarak düzenleniyor. Ünlü iş insanlarının ve e-ticaret ekosisteminden profesyonellerin tecrübelerini paylaştığı kapalı devre özel bir toplantı olarak organize edilen Vision Talks’a ELC üyesi e-ticaret liderleri katılabiliyor.

n11.com Tedarik zinciri Genel Müdür Yardımcısı Ramazan Altınay’ın moderatörlüğünde düzenlenen 7. Vision Talks, UPS Türkiye Ülke Müdürü Burak Kılıç’ı ağırladı. Online ortamda canlı olarak düzenlenen etkinlikte Burak Kılıç, önemli değerlendirmeler yaptı.

“Türkiye’nin ihracat potansiyeli çok yüksek”

Burak Kılıç, Türkiye’nin ihracat potansiyelinin çok yüksek olduğunu vurguladı. Yeni havalimanına yaptıkları yatırımın sorulması üzerine Kılıç, “Satın alma sonrasında entegrasyonu tamamladıktan sonra ihtiyaçlara göre ilk yatırımımızı İzmir’e yaptık. 25 yıllık sözleşmeyle bu yatırımı yaptık. Türkiye’nin e-ihracat potansiyeline çok güveniyoruz. Özellikle e-ihracat konusunda dünyadaki e-ihracattan binde birini bile yapamıyoruz. Bu nedenle bu yatırımı yaptık. Türk Hava Yolları’ndan sonra ilk biz taşındık oraya. Biz gittiğimizde kimse yoktu, şimdi pek çok yatırımcı faaliyet gösteriyor. Yurt içi tarafında da büyük bir yatırıma imza attık. Bütün projeyi Türk arkadaşlarımız yönetti. Müşterimizin bize işaret ettiği noktalara yatırım yapıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Covid-19 döneminde Türkiye’nin ihracatının yüzde 40’ın üzerinde arttığını belirten Kılıç, “Burada büyük bir kapasite oluştu. Kapasitemizi yüzde 40 arttırdık. Yıllık 250 milyon ile 400 milyon dolarlık ek ihracat kapasitesi oluştu. Covid başladıktan sonra çok ciddi hareketlilik oluştu. Müşterilerimizin talebi yüksek ve yeni uçağımızı çok sevdiler. Bu daha başlangıç ilerleyen dönemde daha da yatırımımız olacak.” dedi.

“Türkiye’de e-ihracat gayri safi milli hasılasının 4 katı olacak”

E-ihracatın büyük bir ivme ile büyüdüğünü belirten UPS Türkiye Ülke Müdürü Kılıç, UPS olarak müşterilerini buna hazırlamaya çalıştıklarını ifade ederek, “E-ihracat geçtiğimiz yılı 1 trilyon dolarlık bir rakamla bitirdi. 2025 yılında bu rakamın varacağı nokta 2,4 trilyon dolar olacak. Bu, Türkiye’nin gayri safi milli hasılasının 4 katı demek, 4 Türkiye büyüklüğünde bir kitle dünya sınırları arasında elektronik ticaret yapacak. UPS olarak biz müşterilerimizi buna hazırlamaya çalışıyoruz.” dedi.

Analog firmaların e-ticarete ve e-ihracata adaptasyonunun çok önemli bir nokta olduğunu söyleyen Kılıç, şu ifadeleri kullandı: “İki firma var; analog firmalar ve dijital firmalar. Dijital firmaların işi kısmen daha kolay; çünkü dijitalin içinde doğmuş, kendilerini ona göre geliştirmişler. Ama analog firmaları Ticaret Bakanlığı ile e-ticaret ve e-ihracata hazırlamaya çalışıyoruz. Altı saatlik bir eğitimle KOBİ’lerin e-ihracata başlayabilmesi için destek oluyoruz. Dünyaya KOBİ’lerin adapte olacağına inanıyoruz. 2,4 trilyon dolar çok büyük bir pasta ve bu pastadan pay almanız çok önemli.”

“Sosyal medya üzerinden satışlar artıyor”

Sosyal medya üzerinden gerçekleşen satışlarda da büyük bir artış gözlemlendiğini vurgulayan Burak Kılıç, “Artık ‘social commerce’ diye bir tabir var. Instagram ve Whatsapp’tan satış. Instagram’da sipariş aldınız, bunu 5 dilde yapıyoruz. Size birisi yazdı, siparişi oluşturdu. Bir link hazırlayıp alıcıya gönderiyorsunuz, müşteri o linke tıkladığında bilgileri alınmış oluyor ve siz de barkodunu basmış oluyorsunuz. Sosyal medya üzerinden sattığınız ürünlerin etiketini oluşturabiliyorsunuz.”

Kılıç, “Pazaryerlerini kullanabilen KOBİ’ler geliştirmeye çalışıyoruz. ‘Smart’ dediğimiz bir programımız var. Yurt dışındaki pazaryerleri ile entegrasyonumuz var. Müşteri adına oluşan siparişler tek bir programdan takip ediliyor. Patent başvurusunu da yaptık.” ifadelerini kullandı.

“World Ease ile bir beyanname ile bütün işlerinizi halledebilirsiniz”

UPS World Ease hizmetinin önemli bir boşluğu doldurduğunu belirten Kılıç, “Özellikle Türkiye’nin en büyük potansiyele sahip pazarı Avrupa pazarı. Hem yakınız hem de 5 milyona yakın ciddi bir Türk nüfusu var. Avrupa Birliği üyesi olmadığımız için gümrük büyük bir sorun. Siz buradan bin tane müşteri için çıkış yapacaksınız, bu paketleri sizden alıyoruz, bu paketler sanki tek bir shipment’miş gibi Avrupa’da sizin şirketiniz tarafından, B2B gibi gönderiyoruz. Örneğin; Hollanda’ya ithalat yapmış oluyorsunuz. Paketler alıcısına gittiğinde alıcısı sanki Avrupa içinden gelmiş gibi gümrük sorunu ve vergi olmadan ürünü alıyor. Siz artık Türk mükellef olarak Avrupa’da vergi ödeyebilirsiniz. World Ease ile bir beyanname ile bütün işlerinizi halledebilirsiniz.” diye konuştu.

Avrupa Birliği’nin yeni KDV sistemi “IOSS” hakkında da bilgi veren UPS Türkiye Ülke Müdürü, şunları paylaştı: “Biz haziranda bununla ilgili üç webinar yaptık. Birincisi; KDV ödemesini bizim üzerimizden yapabilirler, küçük gönderisi olanlar için ayda 20-30 tane gönderi için öneriyoruz. Avrupa’da bir şirket kurmasına gerek yok, UPS üzerinden gönderiyorlar. IOSS şöyle bir avantaj sağlıyor; siz adetleri arttıracaksanız, Avrupa’da sizin kayıt olmanız ve mali müşavir ile çalışmanız gerekiyor. O, sizin için sisteme kayıt yapıyor. IOSS numaranıza göre ne kadar vergi çıkmış, ona göre vergiyi ödüyor. Türkiye’den bir satıcı da KDV’yi ödeyerek, Avrupa ile rekabet edebilir oluyor. Avrupa’da bu hizmeti veren Türkler de var. Burada önemli olan yapılan ödemeler için dekontunu alması.”

Kılıç, şöyle devam etti: “Biz müşterilerimize şunu söylüyoruz; düşük ücretli yazsam ne olur diyor ama Avrupa’da vergi kaçırmış oluyor, kırmızı hatta düşebilir. Kaçarak, oynayarak rekabet etme şansımız yok. Lojistik, reklam, muhasebe gibi kalemleri iyi ayarlamamız gerekli.”

“E-ticaret, bir şirketin tek yapacağı bir şey değil”

Pazaryeri entegrasyonu hakkında yaptıkları çalışmalar hakkında da bilgiler paylaşan Burak Kılıç, “Bununla ilgili müşterileri dinliyoruz. Bir planımız olabilir. Biz 114 yıllık bir firmayız ve Türkiye’de bir ekip kurduk. Yunanistan’a Yunancasını yapacağız. 10 tane müşteri tespit ettik. Onlara sorduk, nelere ihtiyacınız var, diye. Bu bir ekosistem, e-ticaret bir şirketin tek yapacağı bir şey değil. Bu ekosistem, herkesin kazandığı bir ekosistem. Biz de tek başımıza gitmek istemiyoruz; çok fazla fırsat var. En önemlisi müşterinin neye ihtiyacı var? Bizim hep müşteri perspektifinden bakmamız gerekiyor, işi müşteriler götürüyor.” dedi.

“E-ihracatta en büyük fırsat Amerika’da”

E-ihracat için dünyanın pek çok noktasında büyük fırsatlar olduğunu vurgulayan Kılıç, Amerika’nın çok büyük fırsatlar sunduğunu belirterek, şöyle devam etti; “E-ihracatta en büyük fırsat Amerika’da. Çünkü Amerika, Çin’den sonra dünyadaki en büyük e-ticaret pazarı. Kişi başına en yüksek e-ticaret alışverişi burada yapılıyor. Geçtiğimiz yıl 357 milyar dolar e-ihracat aldı ve gün geçtikçe çok daha hızlı büyüyor. Bizim için en büyük avantajı 800 dolara kadar gönderdiğiniz hiçbir gönderinin -ilaç ve gıda değilse- gümrük görmeden direkt alıcıya ulaşması.”

Kılıç, “Türkiye’den bir oturma grubu gönderseniz New York’ta satmış gibi satabiliyorsunuz. 800 dolar limitin altında gümrüğe girmiyorsunuz. Vergi duvarının düşük olması büyük bir avantaj. Tekstil, Türkiye’nin başatı. Amerika’ya halı ve mobilya ihracatı çok hızlanmaya başladı. Halı ihracatı bu yıl yüzde 80 arttı.  Mobilyacılar ve beyaz eşyacılar Amerika’da bir lojistik merkez kurmaya çalışıyor. Pazar çok büyük, sektörel analizlerin yapılıp doğru yatırımlar yapılması gerekiyor.” diye konuştu.

“Doğu Avrupa ülkeleri mobilyada büyük fırsatlar sunuyor”

“Amerika’dan sonra ‘2a’ İngiltere, ‘2b’ Avrupa diyebiliriz.” diyen Burak Kılıç,  İngiltere’nin Brexit sonrası büyük avantajlar sunduğunu söyledi. Kılıç, “İngiltere’de e-ticaret pazarı çok büyük. Yüzde 25-30’a yakın bir e-ticaret oranı var. Avrupa pazarında her pazarın ayrı bir ödeme ve lojistik sistemi var. Avrupa’daki Türk alıcılar bizim için büyük bir fırsat. Orta Doğu’da lojistik tarafında çok büyük fırsat var; ancak tam anlamıyla hizmet sunamıyoruz. Afrika’da ise fırsat büyük ama çok erken, önümüzdeki yıllar için ön almak gerekiyor.” şeklinde konuştu.

Kılıç, şu ifadeleri kullandı: “Rusya çok enteresan bir pazar, bireysel ithalatı limitleseler de tüketici batıya çok adapte olduğu için çok ciddi bir hareket yaşanıyor. O pazarı da incelemek lazım. Doğu Avrupa ülkeleri mobilya ve ev eşyaları gibi ürünlerde Türkiye’ye büyük fırsatlar sunuyor. Karayolu en önemli yollardan biri, burada yapılacak çok önemli işler var.” Kılıç; Polonya, Macaristan, Çekya, Baltık ülkeleri ve eski Yugoslavya ülkelerinde çok büyük fırsatlar olduğunu da vurguladı.

“E-ihracat gemisi roket gibi gidecek”

Konuşmasının son kısmında e-ticaret ve e-ihracat yapmak isteyenlere tavsiyelerde bulunan UPS Türkiye Ülke Müdürü Kılıç, e-ticaret ve e-ihracatın daha gideceği çok yol olduğunun altını çizerek, sözlerini şöyle tamamladı:

“Doğru beyan çok çok önemli; birincisi aceleci olmamak lazım, sakin kalmak gerekli. Hangi pazarda hangi ürünün satılacağını soğukkanlılıkla belirlemek lazım. Doğru fiyat ve müşteri tecrübesi çok önemli. Stratejik bir plan yapıp doğru ürünle doğru pazarda bulunmak lazım. Kendi kalibrenize göre planlama çok önemli. Ev hanımları için Etsy, standart ürünler için amazon, geniş ürün yelpazesi için ise kendi web sitenizi kendiniz yapmanız daha uygun. Her kalibreye uygun fırsat var. Bu noktada doğru lojistik partnerde çok önemli.

E-ticaret ve e-ihracat Türkiye’de yeni başlıyor. Bu gemi roket gibi gidecek. Stratejinizi, alt yapınızı ve hedef pazarlarınızı kurgulayın. Bu gemi çok hızlı gidecek. Doğru koltuğu seçmek önemli. Türkiye 80 milyon, dünya ise 8 milyarlık bir pazar.”

Burak Kılıç kimdir?

ups türkiye
UPS Türkiye Ülke Müdürü Burak Kılıç, WORLD E-COMMERCE FORUM’a da katılara bir sunum yapmıştı.

Burak Kılıç, 2009 yılında Sistem Geliştirme Sorumlusu olduğu dönemde Unsped-UPS ASC’nin devralınmasıyla UPS’e katıldı. Kılıç, 2010 yılında Ülke Endüstri Mühendisliği Müdürlüğü’ne terfi etmiş ve satın alma sonrasında Türkiye’de Endüstri Mühendisliği fonksiyonunun kurulmasından sorumlu oldu. 2014 yılında Türkiye Ülke Operasyon Direktörlüğü’ne terfi eden Burak Kılıç, Eylül 2016’da UPS Doğu Avrupa Endüstri Mühendisliği Müdürü rolünü üstlendi. Nisan 2018’de ise UPS Türkiye Ülke Müdürü görevine terfi etti. Burak Kılıç, Sakarya Üniversitesi Endüstri Mühendisliği lisans derecesine sahiptir.

Vision Talks, e-ticaret liderlerine vizyon sağlıyor

Ecom Leaders Club tarafından İş Bankası ana iş ortaklığı ile organize edilen Vision Talks etkinlikleri, Türkiye’den ve dünyadan, başarısını kanıtlamış ünlü iş insanlarının konuşmacı olarak katıldığı özel bir sohbet toplantısı olarak kurgulandı. Bu toplantılarda iş insanları, tecrübelerini, başarı hikayelerini ve sektördeki gelişmeleri paylaşıyor. Vision Talks’ta ünlü iş insanları ELC üyelerine sektör hakkında gelecek vizyonu sunuyor.

Vision Talks ile katılımcıların tecrübeli iş insanları ile etkileşim kurması, beyin fırtınası yapılması ve sektörün sorunlarının tartışılması amaçlanıyor. Bu sayede katılımcılara sektörlerinde yeni bir vizyon geliştirmeleri için yol haritası sunuluyor. ELC, saygın ve prestijli kurumların e-ticaret ve e-ihracat yöneticilerini bir araya getiriyor. C-level yöneticiler ile gerçekleştirilen kapalı devre etkinliklerde; iş geliştirme, değerli öngörüler kazanma, sektör ve ülke raporlarına ulaşma, networking yapma ve takvimlendirilmiş toplantılar yapma gibi imkanları sunuluyor.

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Mubadala Getir
Markalar

Getir’in Mubadala’ya devri onaylandı!

Hızlı teslimat ve e-ticaret platformu Getir, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) merkezli yatırım şirketi Mubadala’ya devrediliyor. Rekabet Kurumu, Mubadala’nın devir başvurusunu onayladı.

Days
Hours
Minutes
Seconds