Ara
Close this search box.

UPS Türkiye Ülke Müdürü Burak Kılıç: E-ihracatta 24 milyar dolarlık potansiyelimiz var

UPS Türkiye
ups türkiye

UPS Türkiye Ülke Müdürü Burak Kılıç, WORLDEF’in İş Bankası ana iş ortaklığı ile düzenlediği WORLD E-COMMERCE FORUM’da sunum yaptı. Kılıç, “Dünyada e-ihracat, geçtiğimiz yılı 994 milyar dolarla bitirdi. 994 milyar dolar, Türkiye’de 83 milyonun her yıl çalışıp didindiği ekonomimizin yaklaşık yüzde 30 büyüğü ve bu rakamın 2025 yılında 2,4 trilyon dolar olması bekleniyor. Yani 3 Türkiye büyüklüğüne ulaşacağı öngörülüyor.” ifadelerini kullandı.

“Türkiye’den tuvalet kâğıdı gönderen müşterimiz oldu”

Pandeminin e-ticaret üzerindeki etkisine vurgu yapan UPS Türkiye Ülke Müdürü Kılıç, şöyle devam etti; “On yılda gerçekleşecek değişimi 12 haftada yaşamak durumunda kaldık. Türkiye, adaptasyonu çok iyi bir toplum olarak bu değişimi avantaja çevirdi. Pandemi başladığında diğer ülkelerde market raflarında ürünler bulunmazken, Türkiye’den tuvalet kâğıdı gönderen müşterimiz oldu.”

“Bugünkü sloganımız; ‘Word as a single market’.” diyen Burak Kılıç, “Dünyada e-ihracat geçtiğimiz yılı 994 milyar dolarla bitirdi. 994 milyar dolar, Türkiye’de 83 milyonun çalışıp her yıl didindiği ekonomimizin yaklaşık yüzde 30 büyüğü ve bu rakamın 2025 yılında 2,4 trilyon dolar olması bekleniyor. Yani 3 Türkiye büyüklüğüne ulaşacağı öngörülüyor. Muhtemelen önümüzdeki dönemde pandemi veya buna benzer etkilerle birlikte çok daha yukarı çıkabilir.

“2,4 trilyon dolarlık bir pazara Hemşin’den bir bal satıcısının bile ulaşabiliyor olması büyük bir fırsat sunuyor.” sözlerini vurgulayan Kılıç, “Tabii ki bu fırsatı hayata geçirmek için önümüzde çok yol var. Çünkü geçtiğimiz yıl ETBİS rakamlarına göre 9,2 milyar TL. Yani yaklaşık geçen yılın kuruna göre 1,3 milyar dolarlık dış satım yapıyoruz e-ticarette. Bunun toplam dünyadaki payı 0.01.”

“Doğru ürün, doğru pazarlama, doğru lojistik”

Doğru ürün, doğru pazarlama ve doğru lojistiğin e-ihracat için önemine dikkat çeken UPS Türkiye Ülke Müdürü Burak Kılıç, şu ifadeleri kullandı: “Bizim için de e-ihracat şu an bu seviyede ve eğer önümüzdeki dönemde bu potansiyeli yine bu seviyelerde tutsak dahi e-ihracatımızın 3,1 milyar dolar, eğer bunu dünya ticaretindeki payımız kadar büyütebilirsek 24 milyar dolarlık bir potansiyelden bahsediyoruz. 24 milyar dolar demek fabrika demek, işçi demek, eğitim demek ve önemlisi Türkiye’nin kilo başına ihracatı 1,4 dolar iken e-ihracatın kilo başına değeri 40 dolar, 50 dolar, 60 dolar. Bunu yapabilmemiz için doğru ürünü doğru pazarlamayı ve doğru lojistiği birleştirmemiz gerekiyor.” dedi.

“Aydın’da bir kadın girişimcimiz Londra’ya 46 dolara incir satıyor”

Konuşmasının son kısmında bazı örnekler veren UPS Türkiye Ülke Müdürü Burak Kılıç, “Size bir incir hikâyesi anlatmak istiyorum: Türkiye’nin tarım sektörünün özellikle gıda sektöründe müthiş bir rekabetçiliği olduğunu düşünüyorum. İncir biraz sezonun sonuna doğru yaklaşılınca 4 dolara satılıyor ama bunu bir marka ile birlikte rafa koyduğunuzda 8 dolara satılıyor. Aydın’ın bir köyünde bir kadın girişimcimiz bunu Londra’ya 46 dolara satıyor. Üzerine çikolata ekliyor, güzel bir paketleme yapıyor ve işin özünde doğru ürünü doğru pazarlamayla doğru lojistikle dünyada 8 milyar insanın ulaşabileceği bir ürün haline getiriyor. Çok zor değil ama kolay da diyemem.” ifadelerini kullandı.

“E-ihracat 24 milyar dolarlık bir fırsat sunuyor”

“Artık direkt tüketiciye ulaştığımız direkt tüketicinin ihtiyaçlarına cevap verdiğimiz bir fırsat var önümüzde.” diyen UPS Türkiye Ülke Müdürü Kılıç, “Bu fırsat, en az 24 milyar dolar olabilecek bir fırsat. Ben kendime hep belli hedefler koymaya çalışıyorum ve bu toplantı için benim hedefim şu; üç rakamı hatırlamamız ve önümüzdeki dönemde kendimizi challenge etmemiz gerektiğini düşünüyorum. 2025 yılında e-ihracat 2,4 trilyon dolar olacak ve pastadan minimum 24 milyar dolarlık pay alma şansımız var. 1 kilo inciri 46 dolara nasıl satabiliriz? Bu üç soruyu unutmayalım.” sözleri ile konuşmasını noktaladı.

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Mubadala Getir
Markalar

Getir’in Mubadala’ya devri onaylandı!

Hızlı teslimat ve e-ticaret platformu Getir, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) merkezli yatırım şirketi Mubadala’ya devrediliyor. Rekabet Kurumu, Mubadala’nın devir başvurusunu onayladı.

Days
Hours
Minutes
Seconds