Ara
Close this search box.

Türkiye’de temsilcilik açan global ödeme sistemleri hizmet vermeye devam edecek

merkez bankası
ödeme sistemleri

Türkiye’de uluslararası ödeme sistemlerinin faaliyetlerini durdurmasına neden olan mevzuatta değişikliğe gidilerek, sadece gönderen veya alıcıdan en az birisinin yurt dışından bulunduğu ödeme hizmetleri ile sınırlı kalmak kaydıyla, uluslararası ödeme sistemlerinin ülkemizde temsilcilik marifeti ile hizmet vermesine imkân sağlanacağı açıklandı.

Ödeme sistemleri ile döviz geliri ülke dışında kalmıştı

6493 sayılı Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun’un 23. maddesindeki “ödeme kuruluşu ve elektronik para kuruluşu bu Kanunda yer alan hususlar ile ilgili belgeleri ve kayıtları en az on yıl süreyle güvenli ve istenildiği an erişime imkân sağlayacak şekilde yurt içinde saklar” hüküm ile belge ve kayıtların yurtiçinde saklanması şartı getirilmesinin ardından, PayPal gibi ödeme sistemleri ülkemizdeki hizmetlerini sonlandırmıştı.

Alınan bu karar sonrasında, e-ihracat yapan birçok büyük firma ve şahıs, ticaretlerini farklı ülkelerde hesap açarak sürdürmeye devam etmek durumunda kalmışlardı. Ancak, e-ticaret ve hizmet ihracına ilişkin, yurt dışı para transferleri, ülkemizde faaliyetlerini sonlandıran ödeme sistemleri ile yapılmaya devam ederken, bu durum döviz gelirinin ülke dışında kalmasına yol açmıştı.

Cumhurbaşkanlığı 11. Kalkınma Planı Girişimcilik, KOBİ’ler, Esnaf ve Sanatkârlar Özel İhtisas Komisyonu Raporu’nda diğer hedefler beyanında, KOBİ’lerin e-ticaret yoluyla dış pazara erişimini artırmak için mevcut destek çerçevesi genişletilmelisinin ve özelikle B2C alanına yönelik müşteri bulma, lojistik ve ödeme sistemleri geliştirmeye yönelik kapasitesinin artırılması gerektiği vurgulanırken, bununla beraber Türkiye’nin mevcut ihracat yapısındaki sorunları çözmek için önemli bir fırsat ortaya koyan e-ihracat proaktif bir şekilde desteklenmeli ve önündeki engeller kaldırılması gerektiği ifade edildi.

Tüm yetkiler Merkez Bankası’nda

Bu kapsamda, 6493 Sayılı Kanun’da yapılan değişiklikle 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren BDDK’nın ödeme ve elektronik para kuruluşlarının düzenlenmesi ve denetimine ilişkin tüm yetkileri Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’na devredildi. Merkez Bankası ilgili Kanuna ilişkin ikincil mevzuatlarda hazırlıklarını tamamlayarak, 1 Aralık 2021 tarihli ve 31676 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para İhracı ile Ödeme Hizmeti Sağlayıcıları Hakkında Yönetmelik” ve bu Yönetmeliğin “Yurt dışından yerleşik tüzel kişilerle birlikte hizmet sunulması” başlıklı 19’uncu maddesi ile sadece gönderen veya alıcıdan en az birisinin yurt dışından bulunduğu ödeme hizmetleri ile sınırlı kalmak kaydıyla, uluslararası ödeme sistemlerinin ülkemizde temsilcilik marifeti ile hizmet vermeye devam edeceğini açıkladı.

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Mubadala Getir
Markalar

Getir’in Mubadala’ya devri onaylandı!

Hızlı teslimat ve e-ticaret platformu Getir, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) merkezli yatırım şirketi Mubadala’ya devrediliyor. Rekabet Kurumu, Mubadala’nın devir başvurusunu onayladı.

Days
Hours
Minutes
Seconds