Ara
Close this search box.

Türkiye’de e-ihracat hacmi 2021’de 2,6 milyar dolara yükselecek

Türkiye'de e-ihracat
Türkiye'de e-ihracat

İstanbul Ticaret Odası’nın haber portalında yer alan haberde; Türkiye’de e-ihracat, mikro ihracat ve sınır ötesi e-ticaret özelinde bazı veriler paylaşıldı. Buna göre, koronavirüs salgını, sınır ötesi e-ticarette hızlı bir yükseliş süreci başlattı. Uluslararası danışmanlık şirketi Invesp’in raporuna göre, küresel sınır ötesi e-ticaret, 2019 yılında 826 milyar dolar odu. 2020 yılında sınır ötesi e-ticaretin 1 trilyon dolarlık büyüklüğe ulaşacağı öngörülüyor. Ancak global lojistik şirketleri tarafından yapılan araştırmalar, 2020 yılında sınır ötesi e-ticaretin 1,5 trilyon dolarlık bir hacme ulaştığını ortaya koyuyor. Uluslararası pazar araştırması kuruluşu Facts & Factors tarafından yapılan araştırmaya göre de, küresel sınır ötesi e-ticaret 2026 yılına kadar 4,820 trilyon dolarlık hacme ulaşacak.

Türkiye’de e-ihracat büyük fırsat sunuyor

Türkiye’de e-ihracat yükselişini sürdürüyor. Ticaret Bakanlığı’nın son verilerine göre; 2020 yılı Haziran-Aralık döneminde Türkiye’nin genel ihracat hacmi 108 milyar 71 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bu dönemdeki Türkiye’de e-ihracat hacminin ise 1 milyar 421 milyon dolar olduğu açıklandı. Bu verilere göre, e-ihracat, genel ihracatın yüzde 1,3’ünü oluşturdu. 2021 yılında hedeflenen 200 milyar dolarlık toplam ihracat hacmi dikkate alındığında, Türkiye’de e-ihracat rakamının 2021 yılında 2,6 milyar dolara yükseleceği öngörülüyor. Sınır ötesi e-ticaretin genel ihracata oranında dünya ortalamasının yüzde 4,4 olması, Türkiye’deki e-ihracat firmalarına bu alanda birçok fırsat olduğuna işaret ediyor.

E-ihracatta devlet teşvikleri devam ediyor

Ticaret Bakanlığı’nın “Pazara Girişte Dijital Faaliyetlerin Desteklenmesi” düzenlemesi kapsamında e-ihracat yapan firmalara çeşitli destekler ve teşvikler sağlanıyor. Buna göre, online pazaryerlerine üyelik desteği ile birlikte düzenleme kapsamında Ticaret Bakanlığı tarafından onaylanan e-ticaret sitelerinin üyeliklerine ilişkin giderler yüzde 60 oranında destekleniyor. 2021 yılı için bu teşvik, online pazaryeri başına yıllık 9 bin 590 lira olarak belirlendi. Destekten en fazla üç farklı online pazaryeri için ve pazaryeri başına en fazla 2 yıl süresince yararlanabiliyor.

“Pazara Girişte Dijital Faaliyetlerin Desteklenmesi” düzenlemesi kapsamında verilen destekler şunlar;

  • E-ticaret sitelerine bireysel üyelik desteği
  • Sanal ticaret heyeti desteği
  • Sanal yurt dışı pazarlama faaliyeti desteği
  • Sanal fuarlara katılım desteği
  • Sanal fuar organizasyonu desteği

Mikro ihracat, ihracatçıları gümrük prosedürlerinden kurtarıyor

Türkiye’ye özgü bir ihracat modeli olan mikro ihracat da, e-ihracatın geliştirilmesine katkı sunuyor. Mikro ihracat, Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi (ETGB) ile kolay ve hızlı bir şekilde yurt dışına ürün göndermeyi sağlıyor. Ağırlığı 300 kilogramı ve fatura değeri de 15 bin avroyu geçmeyen ürünler, yetkili ekspres kargo firmaları tarafından düzenlenen ETGB ile yurt dışına ihraç edilebiliyor. Bu ihracat modeli, ihracatçılarını gümrük prosedürlerinden kurtarıyor.

“İhracat ve e-ihracatın yüzde 40’ını İstanbul temsil ediyor”

İTO haber portalına açıklama yapan uluslararası lojistik şirketi DHL Express’in Türkiye Genel Müdürü Mustafa Tonguç, Türkiye’den en fazla mikro ihracat gönderisi yapılan ülkelerin ABD, İngiltere ve Almanya olduğunu söyledi. Tonguç, pandemi döneminde 192 farklı ülkeye ihracat yaptıklarını vurguladı. Tonguç’un verdiği bilgilere göre, DHL Express Türkiye’de en çok teslimatı yapılan ürünlerin tekstil ürünleri olduğu açıklandı. İkinci sırada ev aksesuarları, üçüncü sırada ise otomotiv ürünleri yer aldı.

İstanbul’un dünya ticareti için önemli bir konumda bulunduğunu kaydeden Tonguç, dünyanın en büyük şehirlerinden biri olan İstanbul’un birçok pazar için kesişim noktası olduğuna dikkat çekti. Ayrıca, İstanbul’un Türkiye’nin ihracat ve e-ihracat rakamlarının yüzde 40’ını temsil ettiğini vurguladı. Tonguç, DHL Express Türkiye’nin taşıdığı gönderilerin yarısından fazlasının İstanbul’daki firmalara ait olduğunu açıklayarak, “İstanbul, dört saatlik uçuş mesafesi ile 30 trilyon dolarlık küresel ticaret hacminin ortasında yer alıyor.” dedi.

“Türkiye’de e-ihracat, 2024 yılına kadar en yüksek büyüme oranına sahip olacak”

Tonguç, Türkiye’de e-ihracatta büyük bir potansiyeli olduğuna işaret ederek, 2024 yılına kadar Türkiye’nin e-ihracat büyüme oranının en yüksek seviyeye ulaşacağına dikkat çekti. Ayrıca, “KOBİ’lerin pazarı domine etmesi bizim için bir avantaj. Orta Doğu ve Avrupa pazarında iyi bir ticari geçmişimiz var. ABD ve Çin’e kargoları hızlı bir şekilde ulaştırabiliyoruz.” sözlerini kaydetti.

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Mubadala Getir
Markalar

Getir’in Mubadala’ya devri onaylandı!

Hızlı teslimat ve e-ticaret platformu Getir, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) merkezli yatırım şirketi Mubadala’ya devrediliyor. Rekabet Kurumu, Mubadala’nın devir başvurusunu onayladı.

Days
Hours
Minutes
Seconds