Ara
Close this search box.

Ticaret Bakanı Muş: E-ihracat ile ilgili ciddi hazırlıklar yapıyoruz

ticaret bakanı
ticaret bakanı

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Meclisi’nin temmuz ayı toplantısına katıldı. Burada konuşan Ticaret Bakanı, 2020 yılında küresel ekonomide yüzde 3,3’lük tarihsel bir daralma yaşanırken, dünya mal ticaretinde ise yüzde 5,3’lük küçülme görüldüğünü aktardı. Muş, salgının etkilerinin ağır yaşandığı bu zor yılın ardından, dünyada uygulanan genişletici para ve maliye politikalarının da etkisiyle 2020 yılının ikinci yarısından itibaren güçlü bir toparlanma görülmeye başlandığını söyledi.

Muş, şunları kaydetti; “2021 yılı ilk çeyreğinde ise net ihracat ve yatırımların katkısı ile yüzde 7 oranında büyüyerek, G-20 içinde Çin’den sonra en hızlı büyüme performansını sergiledik. İşte bu uyum sayesinde ülkemiz, salgının sosyal ve ekonomik hayat üzerindeki etkilerini hızla üzerinden atmaktadır. İlk çeyrekte ortaya koyduğumuz güçlü büyüme performansının ardından, ikinci çeyrekte de yüzde 20’ye yakın bir büyümeye ulaşacağımızı öngörüyoruz.”

Ticaret Bakanı: Yılın ikinci yarısı e-ihracata odaklanacağız

ticaret bakanı

Ticaret Bakanı Muş, salgının, iş dünyası başta olmak üzere birçok alanda köklü değişimleri beraberinde getirdiğini dile getirdi. Muş, özellikle dijitalleşmenin ivme kazanması, küresel tedarik zincirlerinde ortaya çıkan kırılganlık, tüketici tercihlerinde toplum sağlığı ve iklim değişikliği gibi hassasiyetlerin artması gibi birçok dönüşümün devam etmesinin kaçınılmaz olduğuna dikkati çekti.

Muş, şunları ifade etti; “Burada e-ihracatla ilgili bizim de ciddi hazırlıklarımız söz konusu. Burada bazı problemler var. Özellikle geri iade noktasında geri kabul merkezlerinin ve bunların gümrüklenmesiyle alakalı sorunlar yaşanıyor. Özellikle yılın ikinci yarısından itibaren buraya odaklanacağımızı ifade etmek isterim. Türkiye hak ettiği payı buradan alamamaktadır. Burada ciddi bir altyapı ve yatırıma girişmiş olacağız.”

“E-ticaret alt yapısını geliştirmeliyiz”

Çin-Avrupa rotasında konteyner fiyatlarının dört katına çıkmasının, bölgedeki birçok tedarikçiyi Türkiye’ye yönlendirdiğini dile getiren Muş, benzer şekilde, salgın sonrası dönemde çok hızlı bir talep toparlanmasıyla karşı karşıya kalınacağına inandığını ve Türkiye’deki üretici ve ihracatçıların bu fırsatları iyi değerlendirmesinin çok önemli olduğunu vurguladı.

Bakan Muş, “Teknoloji odaklı yatırımlara geniş imkan ve teşvikler sağlayacak yeni nesil ihtisas serbest bölgelerimiz ile yüksek teknolojili ürün ihracatımızı ve küresel değer zincirlerindeki yetkinliğimizi amaçlıyoruz. Ülkemizdeki e-ticaret alt yapısını geliştirmeliyiz.” diye konuştu. Mehmet Muş, önümüzdeki 3 yıl içinde küresel e-ticaret pazarı hacminin 6,5 trilyon dolara ulaşmasının beklendiğini hatırlatarak, firmaların bu pazarda daha çok varlık gösterebilmesi için çalışmalarını sürdürdüklerini de sözlerine ekledi.

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Mubadala Getir
Markalar

Getir’in Mubadala’ya devri onaylandı!

Hızlı teslimat ve e-ticaret platformu Getir, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) merkezli yatırım şirketi Mubadala’ya devrediliyor. Rekabet Kurumu, Mubadala’nın devir başvurusunu onayladı.

Days
Hours
Minutes
Seconds