E-ticaret, dijitalleşme ve Covid-19 salgınının ortaya çıkmasıyla ülke ekonomilerinin önemli parçalarından biri haline geldi. Virüsün yayılmasının önlenmesi için uygulanan kısıtlamalar, e-ticaretin her geçen gün daha da büyümesini sağladı. Sadece B2C değil, B2G hatta C2C görüşmeleri bile dijital dünyaya taşındı. Dijital ve günümüz dünyasına ayak uydurmayı başaran şirketler, e-ticaret ve e-ihracat özelinde rakiplerini geride bıraktı.
Ticaret Bakanlığı e-ihracatı geliştirme çalışmaları yapıyor
Ticaret Bakanlığı’nın gündeminde dijitalleşme ve e-ticaretle ilgili düzenlemeler de yer alıyor. E-ticaret ve e-ihracat geliştirme çalışmalarına devam eden Bakanlık, İhracat Genel Müdürlüğü bünyesinde “E-İhracat Daire Başkanlığı” kurdu. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, verdiği bir demeçte e-ihracatın gelişmesine yönelik yapılan çalışmaların sürdürüldüğünü ifade etti.
Pekcan, sanal fuar düzenlenmelerinin destek kapsamına aldıklarını; e-ticaret sitelerinin üyelik masraflarının 2020 yılında yüzde 80 oranında desteklendiğini kaydetti. Önümüzdeki yıllarda bu oranın 60 olacağını, sanal fuar etkinlik masraflarının da yüzde 50 oranında destekleyeceklerini de ekledi. Ticaret Bakanlığı olarak, dijitalleşme ve e-ihracat döneminden en iyi şekilde faydalanacaklarını vurguladı.
2021’de e-ticaret hacminin 240 milyar liraya çıkacağı öngörülüyor
Hazine ve Maliye Bakanlığı Stratejik ve Bütçe Başkanlığı tarafından hazırlanan yeni düzenlemeye göre, e-ticarette satış payları yükseliyor. Yeni düzenleme, geçtiğimiz yıl 213 milyar lira olan e-ticaret hacminin bu yıl 240 milyar lira bandına çıkacağını öngörüyor. Ayrıca, 2021 yılındaki perakende pazarında e-ticaret kullanımının yüzde 8’e çıkması da bekleniyor. 2020 yılında bu rakam, yüzde 7’ydi. Ek olarak, hazırlanan yeni düzenlemede, güven damgası alan e-ticaret site sayısının 25’ten 100’e çıkarılması öngörüldü.
Türkiye, devletin yeni destekleri ve özel sektör yatırımları ile bu yıl şirketler e-ticaret ve e-ihracat özelinde beklenenin üzerinde başarı yakalayabilir. Türkiye’ye küresel talep de bunun göstergesi olarak görülüyor!