Shopify, online trafikte Amazon’u geride bıraktı

Shopify

Pazar araştırma şirketi SimilarWeb’in analiz ettiği veriler, Shopify destekli tüm sitelerin bu yılın son çeyreğinde tekil ziyaretçiler bakımından Amazon’u geride bıraktığını ortaya koydu.

Shopify 1,16 milyar, Amazon 1,10 milyar ziyaretçi aldı

Business Insider tarafından incelenen verilere göre, Shopify’ın haziran ayı dahil geriye dönük üç aylık ortalamada 1,16 milyar tekil ziyaretçiye ulaştığı belirlendi. Amazon ise, aynı dönemde 1,10 milyar tekil ziyaretçi aldı. Verilere göre, Amazon’un 1,13 milyar ziyaretçisine karşılık Shopify destekli siteler 1,22 milyar ziyaretçi rakamlarına ulaşırken, önümüzdeki çeyrekte bu farkın daha da artmasının beklendiği belirtildi.

879,1 milyon dolarlık net kâr

Online trafikteki ölçüm, Amazon ile rekabet eden Shopify’ın desteklediği satıcılar için ilginç bir metrik olarak görülüyor. Bunun sebebi olarak Shopify’ın Covid-19 pandemisi boyunca sürekli büyüme kaydetmesi olarak gösteriliyor. Son çeyrekte Shopify, öncelikle yükselen brüt ürün hacmi (GMV) ile 1 milyar dolarlık gelir duyurdu.

Şirketin 2021’in ikinci çeyreğinde toplam 1,12 milyar dolarlık geliri, bir önceki yıla göre yüzde 57 artış anlamına geliyor. Böylece ikinci çeyrek, Shopify’ın doğrudan kârlı beşinci çeyreği oldu. Şirket, geçen yıl pandeminin zirvesinde 36 milyon dolarlık kâr bildirmişti. Buna göre çarpıcı bir artışla 879,1 milyon dolarlık net kâr açıkladı.

Amazon’un ikinci çeyrek geliri 113 milyar dolar

E-ticaret devi Amazon ise, diğer birçok alanda hala Shopify’ı gölgede bırakıyor. Amazon’un 2021’in ikinci çeyreğinde 113 milyar dolardan fazla gelir açıkladı. Böylece şirket, arka arkaya üçüncü 100 milyar dolarlık çeyrek yaşadı. Ancak rakamlar, analistlerin gelir tahminlerinin altında kaldı ve geçen yılın aynı çeyreğine göre bir miktar yavaşlama görüldü.

Shopify; depo kiralama, sosyal medya ortaklıkları ve işletme bankacılığı gibi yeni genişleme alanları ile son yıllarda Amazon’a giderek daha fazla rakip olmaya başladı. Kanada merkezli şirket, ayrıca fikrî mülkiyete yönelik odağını da artırdı. Shopify, küçük patent grupları ile Amazon’un binlerce rakibine karşı uzun bir yol kat etti.

“Shopify, Amazon için görmezden gelinemeyecek bir tehdit”

New York Üniversitesi’nden Prof. Dr. Scott Galloway, Shopify ile Amazon’u karşılaştırdı. Shopify’ın 2019 yılında Amazon gibi markalarını geliştirmek için çeşitli verileri ve tüketici ilişkisini kullanan bir “virüs” yerine “e-ticaret firmaları için gerçek bir ortak” olma yeteneğine sahip olduğunu belirten Galloway, bu durumun Shopify’ı, Amazon için görmezden gelinemeyecek bir tehdit haline getirdiğini söyledi.

Amazon da bu tehdidi görmezden gelmedi. Business Insider ve The Wall Street Journal’a göre Amazon, geçen yıl Shopify’ın temel küçük işletmelerine odaklanan dahili bir birim oluşturdu. Projenin ayrıca, yeni bir tür satış noktası sistemi içerdiği bildiriliyor. Shopify, bu ayın başlarında, satıcıların küresel ticareti yönetmeleri için bir merkezle odağını sınır ötesi satışlara çevirdi.

Şirket, ayrıca, kârlılığını artırmak için yatırımlara odaklandı. Shopify’ın stratejisi, satıcı ekosistemini destekleyen Tapcart ve Swyft gibi şirketlere ve e-ticaret tekliflerini tamamlayan şirketlere sermaye koymayı içerir. Yatırımlar arasında İsrailli e-ticaret pazarlama girişimi Yotpo, Loop, Pipe, Bench ve Affirm de yer alıyor.