Ara
Close this search box.

Ömer Nart: WORLD ECOM EXPO’ya 150 milyar doları yöneten pazaryerlerini getiriyoruz

world ecom expo
world ecom expo

WORLDEF Başkanı Ömer Nart, TGRT Haber’de yayınlanan “Gündem Ekonomi” programında TGRT Haber Ekonomi Müdür Celal Toprak ve Yaprak Hırka Yıldız’ın canlı yayın konuğu oldu. Ömer Nart, programda Türkiye’de bu ölçekte gerçekleştirilecek ilk ve en büyük e-ticaret etkinliği olan WORLD ECOM EXPO hakkında önemli bilgiler paylaştı. Ömer Nart, “Başlangıçta katılımcı konusunda bin 500 hedefimiz vardı. Gelinen noktada iki otel tamamen doldu ve şuanda üçüncü otel doluyor. Türkiye’de TL ile satış yapılarak bir yere varılamayacağını herkes anladı.” dedi.

“E-ticaretin perakendeye oranı 2040’a kadar yüzde 50’yi geçecek”

E-ticarette pandemi döneminde yaşanan hızlı artışın zorunluluğun getirdiği bir artış olduğunu belirten Ömer Nart, “Çünkü sokağa çıkma yasakları vardı, insanlar bir şekilde ihtiyaçlarını tedarik etmek zorundaydı, yani olağanüstü bir durumdu. E-ticaretin hâlihazırda perakendeye oranı yüzde 27’lerde. Bu rakam daha da artmaya devam ediyor ancak artış hızında bir azalma var. Önümüzdeki 4-5 sene içinde bu rakamların yüzde 30’lara geleceği konuşuluyor. 2040’a kadarda yüzde 50’yi geçeceği konuşuluyor.” ifadelerini kullandı.

“E-ticaret yavaş yavaş ticaretin kendisi oluyor” diyen Nart, e-ticaretin geldiği bu noktanın hiç kimsenin tahmin edemeyeceği bir nokta olduğunu söyledi. Hazırlıklı yakalananların çok iyi bir ivme yakaladığının altını çizen Nart, “Hazırlıksız yakalanalar ise bu dönemde hazırlık yapma imkânı yakalamış oldular. Ticaret Bakanlığı verilerine göre toplamda 421 bin tane işletme e-ticarete katılmış durumda ve bu rakam her geçen gün artmaya devam ediyor.” diye konuştu.

“Dünyanın tüm bölgelerinden lider pazaryerleri WORLD ECOM EXPO’da buluşacak”

WORLD ECOM EXPO’da dünyanın tüm bölgelerinden lider pazaryerlerinin buluşacağını vurgulayan Ömer Nart, “Afrika’nın en büyük e-ticaret platformunu getiriyoruz. Polonya, Almanya, İngiltere, Suudi Arabistan ve Dubai gibi bölgelerin lider pazaryerlerini getiriyoruz. Toplam bu pazaryerlerinin e-ticaret pastasındaki payı 150 milyar dolar. Artık e-ticaretle pazaryerlerine çok düşük giderlerle girebilme imkânı var.” dedi.

Dünyada uluslararası tedarik zincirinde kırılmalar gerçekleştiğini hatırlatan Nart, Türkiye’nin e-ticaretle uluslararası tedarik zincirine çok hızlı bir şekilde girebileceğini belirtti. Döviz kurunun yükselmesi ile beraber Türk üretici ve e-ticaretçiler uluslararası rekabette ciddi anlamda rekabetçi hale geldiğini söyleyen Ömer Nart, “Bundan 4 sene önce Afrika’nın lider pazaryeri platformu Jumia ile konuştuğumuzda ‘Türkiye’den tedarik yapmakla ilgili bir motivasyonumuz yok’ demişti. Ama artık var! Uygun fiyat verebiliyoruz, kalitemiz çok iyi ve coğrafyamız mükemmel. Kıymetini bilmek gerekiyor. İki günde doğu Avrupa’ya teslimat yapabiliyoruz. Çin bunu yapamaz. Bizim Çin’den uluslararası tedarik zincirinde pay almamız gereken bir dönemdeyiz. Fırsat bir dönemdeyiz. Bu dönemi çok iyi değerlendirmek gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

Ömer Nart: E-ticaret istihdamını karşılamak için en az 1 milyon kişiye ihtiyaç var!

Yaprak Hırka Yıldız’ın “ E-ticarette Türkiye’de yeterli iş gücü var mı?” sorusu üzerine konu hakkındaki görüşlerini paylaşan Nart, “Bence yetiştirilmek üzere var ama hâlihazırda yok. Bugün 421 bin tane e-ticaret yapan şirkete personel istihdamını karşılamak için bence en az 1 milyon kişiye ihtiyaç var. Amerika 21 trilyon dolarlık bir ekonomi biz 700-800 milyar dolarlık bir ekonomiyiz. Bugün Türk e-ticaret profesyonelleri Amerika ekonomisinde yer alsalardı Amerika’nın şuanda ürettiği e-ticaret hacminden daha fazla hacim üretirlerdi. Türkiye’nin kendi içerisinde bir ölçeklenme problemi var. Ama bilgi deneyim olarak Türk e-ticaretçileri harikalar yaratıyor.” dedi.  

“E-ticaret ve e-ihracatın genetiğinde exponasyonel büyüme var”

Ticaret Bakanlığı tarafından yayınlanan 2021 verilerine göre Türkiye e-ihracatının 2 milyar dolar seviyelerinde gerçekleştiğini ifade eden WORLDEF Başkanı, “Bu rakam çok küçük bir rakam. E-ticaret ve e-ihracatın genetiğinde exponasyonel büyüme var. İvmeyi yakaladığınızda bunun büyümesi kaçınılmaz. Biz WORLD ECOM EXPO’ya 150 milyar doları yöneten pazaryerlerini getiriyoruz. Türk üreticiler bundan yüzde bir pay alsa bu pay 1,5 milyar dolara tekabül eder. Bu da bir günde olabilecek bir şey değil, eğer Almanya’ya satış yapacaksanız Alman gibi, Afrika’ya satış yapacaksanız Afrikalı gibi düşünmelisiniz. Lokalizasyon çok önemli.” dedi.

Önümüzdeki dönemde gerçekleştirilecek organizasyonlar hakkında da açıklamalarda bulunan Nart, “25-26 Ekim’de, Londra’da “WORLD E-COMMERCE FORUM – LONDON GLOBAL MEETİNG” yapıyoruz. Türkiye’den 300 şirketi Londra’ya götürüp oradaki e-ticaret ekosistemi ile buluşturacağız. Bu organizasyon sonucunda da çok büyük bir e-ihracat pazar hacmi ortaya çıkacak.” sözlerini kaydetti.

Celal Toprak: E-ticaret trendlerini belirleyen firmalar WORLD ECOM EXPO’da olacak

Türkiye’nin genç girişimcileri ve onların sahneye çıkışını, farklı noktaya gelişini izleyeceğini belirten TGRT Haber Ekonomi Müdür Celal Toprak, “Ömer (Nart) onlardan biri. Sadece Türkiye’ye değil dünya’ya bakıyor. Dünyada mobille ilgili çok önemli bir aktivite var Barcelona’da yapılan. Bütün dünya orada toplanıyor. Barcelona bir yılda kazandığını 3-4 günde kazanıp ekonomisine katkı sağlıyor. Bunun yanında başka bir şeyde oluyor, yeni bir trend konuşuluyor orada 6G. O konuda herkes fikrini söylüyor ve dünyada bir trend konuşuluyor. Lizbon’da bir etkinlik gerçekleştiriliyor ve 40-50 bin kişi katılıyor. Dubai mesela çölün ortasında ama çok önemli etkinlikler yapılıyor ve Dubai ekonomisi onun üzerine kurgulanmış vaziyette.” diye konuştu.

E-ticarette WORLD ECOM EXPO gibi etkinliklerin çok az sayıda olduğunu ve müthiş bir büyüme ivmesinin yaşandığını vurgulayan Toprak, “Bu trend yakalanmış, Antalya’da bunun altyapısı da var. WORLD ECOM EXPO’da Hedef 50 bin diyor Ömer (Nart) bey. Bence çalışırsan olur. E-ticaret devleri Antalya’da olacak, önümüzdeki yıllarda yaşanacak her şey orada konuşulacak. Geleneksel ticaret belki 10 yıl içinde yüzde 10 seviyelerine düşecek ve e-ticaret trendlerini belirleyen firmalar WORLD ECOM EXPO’da olacak.” ifadelerini kullandı.

“Çin ile yarışacak bir üretim altyapımız var”

“Pazaryerlerinin Türkiye’ye gelmesi ile biz pazarı olduk onların. Bu pazarlar aynı zamanda satış noktalarımız bizim.” diyen Celal Toprak, firmaların Afrika’dan ürün siparişi veren müşterilere firmanın orada deposu olması durumunda 2 saatte ürünü götürebilme imkanına sahip olduğunu söyledi. Türkiye’nin üretim altyapısının çok büyük olduğunun altını çizen Toprak, şöyle devam etti;

“Çin ile yarışacak bir üretim altyapımız var. Bu altyapıyı küresel pazarlara taşımak için en kolay yol e-ticaret ve e-ihracat yolu. Bunun için yapılacak tek şey yazılım. WORLD ECOM EXPO’da yazılımlarda tartışılacak. Tüketici açısından kolay yazılıma nasıl ulaşabiliriz oda tartışılacak. E-ticaret uzmanları çok yüksek rakamlar kazanıyor. E-ticaretle ilgili istihdama yönelmek gerekiyor. Türkiye’de müthiş potansiyel var. Bu alanda çok iyi kadrolara sahibiz. E-ticarette ve e-ihracatta çok başarılı yazılımcılarımız var, onları da Antalya’da vitrine çıkmak lazım.”

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Mubadala Getir
Markalar

Getir’in Mubadala’ya devri onaylandı!

Hızlı teslimat ve e-ticaret platformu Getir, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) merkezli yatırım şirketi Mubadala’ya devrediliyor. Rekabet Kurumu, Mubadala’nın devir başvurusunu onayladı.

Days
Hours
Minutes
Seconds