Ara
Close this search box.

Ömer Nart: WORLD ECOM EXPO ile tam anlamıyla uluslararası bir etkinlik planladık

world ecom expo
world ecom expo

WORLDEF Başkanı Ömer Nart, A Para’da yayınlanan “Değişim Zamanı” programında Şafak Tükle’nin canlı yayın konuğu oldu. Ömer Nart, programda Türkiye’de bu ölçekte gerçekleştirilecek ilk ve en büyük e-ticaret etkinliği olan WORLD ECOM EXPO hakkında önemli bilgiler paylaştı. Nart, “Türkiye’de Antalya bir turizm destinasyonu. Biz aslında bu işi biraz da bu açıdan ele almak istedik. Böyle imkânlarımız var ve “Türkiye’nin neden uluslararası bir markası yok?” diyerek tam anlamıyla uluslararası bir etkinlik planladık.” dedi.

“Üreticiler ve e-ticaretçiler, kısa zamanda e-ihracat yapabilecek”

WORLD ECOM EXPO’yu planlarken yurt dışından bazı örnekler aldıklarını belirten Ömer Nart, “Lizbon’da her sene 1-4 Kasım tarihleri arasında web summit gerçekleştiriliyor ve 100 binler oraya gidiyor. Benzeri bir etkinlik Barcelona’da var ‘Mobile World Congress’ diye… Vegas’ta bizim kategorimizde yapılan bir etkinlik var ‘Shoptalk’ ve inanılmaz bir talep topluyor, 15 bin kişi gidiyor. Türkiye’de Antalya turizm destinasyonu. Biz aslında bu işi biraz da bu açıdan ele almak istedik. Böyle imkânlarımız var ve ‘Türkiye’nin neden uluslararası bir markası yok?’ diyerek tam anlamıyla uluslararası bir etkinlik planladık.” ifadelerini kullandı.

WORLD ECOM EXPO sayesinde Türk üretici ve e-ticaretçilerin çok kısa zamanda e-ihracat yapabilecek duruma gelebileceklerini vurgulayan Nart, yurt dışındaki pazaryerlerine, yetkili kişilere ulaşmak, onlara mail atmak, ticari şartları öğrenmek, onlardan dönüş almak ve bunu bir sözleşme ile tamamlamanın yaklaşık 6 aylık bir süreç gerektirdiğini söyledi.

Sonrasında da bu ürünlerin yüklenmesi gibi durumların 8-9 ayı bulduğunu belirten Nart, “Biz bunu WORLD ECOM EXPO ile 1 aya indirgedik. Çünkü yurt dışından çok büyük e-ticaret platformları getiriyoruz. Afrika’dan Jumia, Polonya’dan Allegro, Almanya’dan Zalando ve Wayfair yani çok büyük e-ticaret platformları buraya geliyorlar.” diye konuştu.

“Uluslararası dev platformlar sabırsızlanıyor”

Uluslararası dev platformların Türk üretici ve e-ticaretçilerle bir araya gelmek için sabırsızlandığını belirten WORLDEF Başkanı, son zamanlarda döviz kurunun dalgalanması ile beraber Türk üreticilerin uluslararası rekabette ciddi anlamda avantajlı bir hale geldiği vurgulayarak, “Mesela biz bundan 4 sene önce Afrika’nın en büyük e-ticaret platformu Jumia ile görüştük. Çin ürünlerini tercih ettiklerini; Türkiye’den şu aşamada tedarik yapmak istemediklerini söylemişlerdi. Ama bu 4 senelik zaman diliminde Türk üretici ve e-ticaretçiler, Jumia için de çok ciddi fırsat tedarikçi haline gelmeye başladı. Özellikle son 2 sene içerisinde pandemi ile beraber tedarik zincirinin kırılması ile Türk üretici ve e-ticaretçilerin uluslararası tedarik zincirine girmelerinde e-ticaret çok etkin bir yol oldu. Biz bu yolla çok hızlı bir şekilde uluslararası tedarik zincirine angaje olabiliriz.” dedi.

WORLD ECOM EXPO’ya katılacak pazaryerlerinin toplam ürettikleri cironun 150 milyar dolar civarında olduğunu vurgulayan Ömer Nart, ”Türk üretici ve e-ticaretçiler bu pazardan yüzde 1 pay alsınlar. Bu da totalde 1,5 milyar dolar gibi bir e-ihracat rakamına tekabül ediyor. Ama diğer taraftan da, TİM’in açıkladığı verilere göre, geçen sene yaklaşık 2 milyar dolar gibi bir e-ihracat pazar hacmimiz var. Aslında biz WORLD ECOM EXPO ile Türkiye’nin e-ihracatını bir anlamda 2 katına çıkarmayı hedefliyoruz. Bunlar bir günde yapılacak işler değil. Burada bir paradigma değişikliği var. İnsanlar bugün Afrika’ya ürün satıyorsa Afrikalı, Almanya’ya ürün satıyorsa alman gibi düşünmeli. Dolayısı ile burada Türk e-ticaretçiler bakış açılarını biraz daha lokalleştirmek durumundalar.” ifadelerini kullandı.

“Bir e-ticaretçinin yurt dışı pazarlarına 360 derece servisle girebilmesine imkân tanıyoruz”

WORLD ECOM EXPO’da e-ihracatın daha kolay yapılması için sadece pazaryerlerini değil, üçüncü taraflar olarak adlandırılan;  e-ticaret depoları, mali müşavirlik şirketleri, hukuk şirketleri gibi birçok üçüncü taraf servis sağlayıcıları yurtdışından Türkiye’ye getirdiklerini ifade eden Nart, şöyle devam etti;

“WORLD ECOM EXPO’da bir markanın, bir e-ticaretçinin, bir üreticinin yurt dışı pazarlarına 360 derece servisle girebilmesine imkân tanıyoruz. Bizim aslında bu networkü oluşturmamızın sebebi bu. Bu sene biz 1500 kişi bekliyoruz. Önümüzdeki sene biz bu etkinliği 5 bin, daha sonra 50 bin kişiye kadar ulaştırarak Antalya’nın turizm destinasyonu olması fırsatını değerlendirmek istiyoruz. Bize Allah böyle bir coğrafya ülke nasip etmiş, nasıl olurda Antalya’nın uluslararası bilinirliği olan bir etkinliği olmaz. Yani biz aslında e-ticaret alanında Türkiye’nin ve özellikle Antalya markasının uluslararası e-ticaret etkinlik merkezi olmasını hedefliyoruz.”

Pandemi ile beraber dijital göçebelik gibi bir kavramın ortaya çıktığını belirten Nart, “Aslında biz Antalya’da bu işi yaparken devamında da yurt dışından gelen profesyoneller belki de Antalya’da kalmaya ve yaşamaya devam edecekler. Çünkü dijital göçebelikle beraber birçok e-ticaret profesyoneli uzaktan çalışabiliyor. Biz bu imkânların pandemi ile beraber ortaya çıktığını görüyoruz. Dolayısı ile WORLD ECOM EXPO’dan sonra Antalya ekonomisine ve bilinirliğine katkı yapmaya devam ediyor olacağız.” ifadelerini kullandı.

“300 tane e-ticaretçi ve üreticiyi Londra’ya götüreceğiz”

Şafak Tükle’nin “Türk şirketleri yurt dışına açmak istiyor musunuz?” sorusu üzerine WORLD ECOMMERCE FORUM etkinliklerini belirli bölgelerde yapmayı planladıklarını açıklayan Nart; Şangay, Dubai, Viyana, Paris, Silikon Vadisi ve New York gibi noktalarda WORLD ECOMMERCE FORUM gerçekleştirileceğini belirtti.

“Bu sene Londra’ya gidiyoruz.” diyen Nart: “Londra, WORLD ECOM EXPO’dan sonra yapacağımız en büyük işimiz olacak. Buradan 300 tane e-ticaretçi ve üreticiyi Londra’ya götüreceğiz. Orada birkaç otelle görüşmemiz devam ediyor. Bir oteli komple kapatacağız. Türkiye’nin e-ticaret ekosisteminin bir iz düşümünü oraya götürüyor olacağız ve orada da İngiltere e-ticaret ekosisteminin bir iz düşümünü o otelde Türk üretici ve e-ticaretçilerle bir araya getireceğiz.” diye konuştu.

Türkiye’den bir dijital pazarlama ajansı, bir teknoloji şirketinin de aslında İngiltere e-ticaret pazarına girebileceğini söyleyen Ömer Nart, “Bizim özellikle altını çizmek istediğimiz nokta e-ticaret dikeyinde geliştirilen bütün çözümler. Yani bu bir satıcı olabilir, bir kargocu, dijital pazarlama ajansı olabilir. Orada gene çok pratik bir şekilde İngiltere e-ticaret pazarına girebilmek için Türk üretici ve e-ticaretçilere çok büyük bir fırsat sunuyor olacağız.” diye konuştu.

Ömer Nart: Türklerin gurur duyabileceği uluslararası markalardan biri olmak istiyoruz

İngiltere’de düzenlenecek WORLD E-COMMERCE FORUM ile ilgili Ticaret Bakanlığı ve TİM ile görüşmelerin devam ettiğini ifade eden Nart, aynı zamanda İngiltere Ticaret Bakanlığı ile de bu konuda görüşmeyi planladıklarını açıkladı. İngiltere Ticaret Bakanlığı ile 2020’de WORLD ECOMMERCE FORUM UK’in yapıldığını söyleyen Ömer Nart, “Zaten İngiltere Ticaret Bakanlığı partnerlerimizden biri. Kamu ve özel sektör buluşmasını bu sefer Londra’da gerçekleştirmiş olacağız. Önümüzdeki senelerde de dünya başkentlerinde yapacağız. Biz aslında Türkiye’den çıkan, Türklerin gurur duyabileceği uluslararası markalardan biri olmak istiyoruz.” dedi.

“6G’ye geçmeden metaverse’ün yaygınlaşması pek mümkün değil”

Metaverse hakkında yöneltilen soruyu da yanıtlayan WORLDEF Başkanı, metaverse ile ilgili fazla sayıda bilinmeyen denklemler olduğunu söyledi. Şu anki internet altyapısının internet kullanıcılarını eş zamanlı olarak kaldırabilecek bir yapıda olmadığını belirten Ömer Nart, şöyle devam etti:

“Şu aşamada bu konuyu biraz işin başlangıç seviyesinde görüyorum. 5G ve hatta 6G’ye geçmeden metaverse’ün yaygınlaşması pek mümkün değil. Blockchain altyapıları ile kripto paralarla beraber metaverse’de yapılacak ticaretlerin temeli atıldı. Bir takım küresel markalar metaverse’de kendi mağazalarını açmayı başardılar. Ama bunlar hep bir deneme ve test etme dönemi. Bence önümüzdeki 5 sene içinde metaverse ile ilgili ticari bir hacimden bahsetmek çok zor olacak. Şu anda tamamen e-ticaret odaklı konuşacak olursak önümüzdeki 5 sene içinde e-ticaretle ilgili metaverse de ciddi bir hacim oluşması zor görülüyor.” dedi.

Dünyada daha internete hiç erişimi olmayan 4 milyar insan olduğunu hatırlatan Nart, “Tüm bunları üst üste koyunca yakın gelecekte metaverse’de e-ticaret ile ilgili hacim beklemek zor ama bu yapılacak olan 5G yatırımları ile daha erkene de çekilebilir. Burada da aslında hükümetlerin politikaları ortaya çıkmış olacak. Şu anda markalar ve yazılım altyapısı sağlayan şirketler bu konularla ilgili çözümlerini geliştiriyorlar. Regülasyonlarda burada özel sektörün gelişimi ile paralel şekilde yürürse metaverse e-ticaret hacmi belki daha erken zamanda büyüyebilir.” ifadelerini kullandı.

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Mubadala Getir
Markalar

Getir’in Mubadala’ya devri onaylandı!

Hızlı teslimat ve e-ticaret platformu Getir, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) merkezli yatırım şirketi Mubadala’ya devrediliyor. Rekabet Kurumu, Mubadala’nın devir başvurusunu onayladı.

Days
Hours
Minutes
Seconds