Ara
Close this search box.

Ömer Nart: E-ihracatta Türk firmaları için çok fırsat var

Ömer Nart
Ömer Nart
Ömer Nart, Bloomberg HT’de “Girişimcilik Dünyası” programına konuk oldu.

WORLDEF Başkanı Ömer Nart, “Türk firmaları için ‘sınır ötesi e-ticaret’ dediğimiz yani hedef ülkede stoklama yaparak oradan hemen aynı gün ya da ertesi gün teslimat yapılabilir şekilde bir konumlama olursa, Türk markaları için ben çok büyük fırsatlar görüyorum.” dedi. Nart, “Bir şirket Türkiye’de yaptığı gibi bir e-ticaret operasyonu kurgusunu gidip İngiltere’de yaptığı senaryoda aslında burada verdiği emek kadar orada da bir emek harcadığında çarpı 4-5 kat daha fazla ciro ve kârlılık elde edebilir.” ifadelerini kullandı.

WORLDEF Başkanı Ömer Nart, Bloomberg HT’de Güzem Yılmaz Ertem’in sunduğu “Girişimcilik Dünyası” programına konuk oldu.

Nart, WORLDEF olarak düzenledikleri uluslararası e-ticaret konferansları ile Türkiye’nin e-ticaret merkezi olduğunu yakın coğrafyaya anlattıklarını söyledi. Bugüne kadar 7 kez WORLD E-COMMERCE FORUM düzenlediklerini belirten Nart, 21 Ekim’de sekizincisi düzenlenecek FORUM’un ekosistemden önemli isimleri ağırlayacağını vurguladı. Ayrıca, FORUM’da uluslararası yatırımcılara, Türkiye’de e-ticaret tedarikçisi olduğunu anlatacaklarını ifade etti.

Ömer Nart: E-ticarette 1 milyonluk istihdam açığı var

WORLDEF’in MEB onaylı ilk e-ihracat okulunda bugüne kadar 27 bin mezun verdiklerine işaret eden Ömer Nart, e-ticaret sektöründe ciddi anlamda bir istihdam açığı olduğunu belirterek, “Yaklaşık 1 milyonluk istihdam açığından bahsediyoruz. Eğitim faaliyetlerinde talebe yetişemiyoruz.” sözlerini kaydetti.

“E-ihracatta Türk firmaları için çok fırsat var”

Ömer Nart, Türk firmaların e-ihracat fırsatlarını değerlendirmesi gerektiğini anlatarak, e-ihracatta döviz kuru farkından dolayı ciddi anlamda fırsat olduğunu kaydetti. Nart, şöyle devam etti; “Türk firmaları için ‘sınır ötesi e-ticaret’ dediğimiz yani hedef ülkede stoklama yaparak oradan hemen aynı gün ya da ertesi gün teslimat yapılabilir şekilde bir konumlama olursa, Türk markaları için ben çok büyük fırsatlar görüyorum. Bugün İngiltere e-ticaret pazarını düşündüğümüz zaman totalde 300-350 milyar dolarlık bir pazardan bahsediyoruz. Bugün bir e-ticaret şirketi İngiltere’de konumlandığı zaman ve orada stoklarını tutup teslimat yapabildiği senaryoda rakipleri çok ciddi anlamda rekabet edebilir. Bu konuda şirket büyüklüğü fark etmeksizin böyle bir fırsat olduğundan bahsetmemiz gerekiyor.”

“E-ihracatla Türkiye’ye göre 4-5 kat daha fazla ciro ve kârlılık elde edilebilir”

WORLDEF Başkanı, Türkiye’nin konumu, fiyat rekabetinde Çin kadar fiyat vermesi ve daha iyi kalitede servis sunabiliyor olmasının çok büyük bir avantaj olduğuna dikkat çekerek, şöyle devam etti; “Bu avantajı yaşayan şirketler çok kısa sürede ciddi cirolara ulaşabiliyorlar. Bugün Türkiye’de e-ticaret sepet ortalaması 120 lira; ama İngiltere’de 95 pound. Bu, 1000 TL gibi bir rakama tekabül ediyor. Dolayısıyla bir şirket Türkiye’de yaptığı gibi bir e-ticaret operasyonu kurgusunu gidip İngiltere’de yaptığı senaryoda aslında burada verdiği emek kadar orada da bir emek harcadığında çarpı 4-5 kat daha fazla ciro ve kârlılık elde edebilir. İşte bu noktayı biraz kaçırıyoruz.”

“Döviz geliri olan ama TL gideri olan bir bilanço yapısı oluşturulmalı”

Ömer Nart, “İşin güzel tarafı da şu; 4-5 yıl önce e-ihracat yapmak çok zor olabilirdi; ama artık teknoloji bu imkanı da tanıyor. Sadece hedef ülkede bir depo tutarak, kullandığınız yazılımlarla Türkiye’den sınır ötesinde bir e-ticaret operasyonu yapabiliyorsunuz. Buradaki en önemli durum şu; döviz geliri olan ama TL gideri olan bir bilanço yapısı oluşturmak!” ifadelerini kullandı.

“E-ihracatta büyük şirketler temkinli”

Böyle bir bilanço yapısı için 1 yıllık gerekebildiğini ifade eden Nart, “Yani yurt dışındaki e-ticaret pazaryerlerine girip, promosyon yapıp, orada tanıtım faaliyetleri yapıp belli bir noktaya markanızı taşımak ve bilinirliği yakalayabilmek için en az 1 yıl gibi bir zamana ihtiyaç var. Sabrı olan bir şirket, bu 1 yıl geçtikten sonra Türkiye’de e-ticaret çok önemli ama kıyaslama yaptığınız zaman yurt dışında çok ciddi anlamda fark olduğunu görüyoruz. Mesela bir mobilya şirketi fiziki mağazaları kapatıp e-ihracattaki fırsatları görüp, büyük adımlar atabiliyorken büyük şirketler daha temkinli hareket edebiliyor.” sözlerini vurguladı.

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Mubadala Getir
Markalar

Getir’in Mubadala’ya devri onaylandı!

Hızlı teslimat ve e-ticaret platformu Getir, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) merkezli yatırım şirketi Mubadala’ya devrediliyor. Rekabet Kurumu, Mubadala’nın devir başvurusunu onayladı.

Days
Hours
Minutes
Seconds