Ara
Close this search box.

Endonezya merkezli e-ticaret pazaryeri Bukalapak krizleri nasıl aştı?

Bukalapak, Endonezya'da küçük aile işletmelerine online satış sağlıyor.
Bukalapak, Endonezya'da küçük aile işletmelerine online satış sağlıyor.

Rachmat Kaimuddin, koronavirüs salgını ortaya çıktığında Endonezya e-ticaret pazaryeri Bukalapak’ın CEO’su olarak yeni görevinde 100 gün bile geçirmemişti. Endonezya vatandaşı olan Kaimuddin, 1997’de Asya Mali Krizi’nin vurduğu sırada Orta Cava’da küçük bir şehirde liseden yeni mezun oldu. Dört yıl sonra, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nden (MIT) mühendis olarak mezun olduğunda “Dot-com” balonu patladı. Ardından 2008 yılında Stanford MBA programındayken Küresel Mali Kriz patlak verdi.

Bu deneyimler Kaimuddin’e beraber soğukkanlılık kazandırdı. Sektörlerdeki iniş çıkışları gördü ve başkalarına da yardımcı oldu. Havacılık, inşaat ve finans dahil olmak üzere çeşitli sektörlerde yönetim pozisyonlarında on yıllık bir deneyime sahip olan Kaimuddin, “Bazı krizlerin gözlerinizin önünde ortaya çıktığını görmenin nasıl bir şey olduğunu gördüm.” diyerek, “Ama aynı zamanda bu krizlerin rasyonel olmayan sebepler yüzünden gerçekleştiğini de gördüm.” ifadelerini kullandı.

Kaimuddin, milyonlarca mahalle esnafına hizmete vermek için bir start-up kurdu. Ancak yeni kurulan şirket, lider için de bir dönüm noktasıydı. Önceden tecrübesi olması ona bu yolda çok yardım etti.

Bukalapak nasıl kuruldu ve neye hizmet ediyor?

Bukalapak, ülkedeki milyonlarca küçük aile işletmesinin online satış yapmasını sağlamak için tasarlanmış, Endonezya merkezli online pazaryeridir. Bugün şirketin on milyonlarca müşterisi var. Ancak Achmad Zaky tarafından 2010 yılında kurulan şirket, sadece komşularına hizmet etmeyi amaçlıyordu.

Kaimuddin, “Selefim Zaky, bir gün memleketine geri döndü. Bütün bu küçük işletmeleri, komşularını gördü ve şaşırdı. Bu insanların yıllardır aynı göründüğünü fark etti ve değişimin şart olduğu düşündü.” dedi. Ayrıca, “Artık teknolojiyi biliyorum; interneti, e-ticareti, bunlarla alakalı her şeyi öğrendim ve merak ettiğim bir şey var. İnsanların gelişmesi, daha iyi bir hayat yaşaması için başka nasıl yardımcı olabilirim.” diye de ekledi.

Bukalapak, çok geçmeden tüketiciler ve tüccarlar arasındaki satın alımları desteklemek için üçüncü taraf bir aracı olarak hareket etmeye başladı. Ancak şirketin resmi atılımı birkaç yıl sonra gerçekleşti. Şirket, 2017 yılında, fatura ödemeleri ve telefon yüklemeleri gibi ek çevrimiçi hizmetler sunarak bu mağazaların modern perakendecilerle rekabet etmesine yardımcı olmak için Bukalapak start-up’ını kurdu.

Kaimuddin, 2020 yılında iş hayatının en büyük mücadelesini verdi

Kaimuddin’in görevdeki ilk 100 gününde Covid-19 salgını ortaya çıktı. Kısıtlamalar, milyonlarca küçük ve orta büyüklükteki işletmeleri sert bir şekilde vurdu.  Şirket adım atmak zorunda kaldı. “KOBİ’lerin hala aktif bir şekilde çalışmalarının sağlanması gerekiyordu. Bunu şimdi veya o zaman yapmanın tek yolu çevrimiçiydi. Dolayısıyla, görevimiz çok daha verimli bir işe alım süreci yaratmak.” diyen Kaimuddin, “Başarısızlık bizim için bir seçenek değil. Sadece pes edip, salgın var, bir yıl ara verelim diyemeyiz. İnsanların bize ihtiyacı var.” sözlerini kaydetti.

Bukalapak kurucu ortağı Achmad Zaky’yi CEO olarak atadı ve pandeminin ortasında binlerce çalışandan, milyonlarca tüccardan ve on milyonlarca müşteriden oluşan bir e-ticaret ağı yönetmeye başladı. Kaimuddin, esas görevinin çalışanlara ve müşterilere bu krizin de geçeceği konusunda güvence vermek olduğunu söyledi.

Bukalapak pandemi ile başa çıkıyor

Kaimuddin’in sorumluluğu altında şimdi 11 yıllık bir şirket var. Bukalapak, Endonezya gibi gelişmekte olan pazarları kötü bir şekilde vuran pandemi krizi ile başa çıkıyor. Şirket ayrıca, e-ticaret için artan talep karşısında da ciddi zorluklar yaşıyor. Bunun haricinde Bukalapak, potansiyel halka açık bir liste ile karşı karşıya.

Kaimuddin, Simon Sinek’in yazdığı “Leaders Eat Last” adlı kitabından ilham aldı ve bu mentaliteyi hep benimseyeceğini söyledi. Şirket kurucusu, başkalarını da aynısını yapmaya çağırarak “Öncü bir liderin görevi, insanlara bu güvenlik çemberini sağlamaktır. Bu liderlik size gelirse o çemberi sağlamaya çalışın.” dedi.

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Mubadala Getir
Markalar

Getir’in Mubadala’ya devri onaylandı!

Hızlı teslimat ve e-ticaret platformu Getir, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) merkezli yatırım şirketi Mubadala’ya devrediliyor. Rekabet Kurumu, Mubadala’nın devir başvurusunu onayladı.

Days
Hours
Minutes
Seconds