Ticaret Bakanlığı, “E-Kolay İhracat Platformu (E-KİP)” kurulması için çalışmalara başladı. Bu kapsamda, platform, hedef pazar/ pazar yeri önerisi getirilmesi, e-ihracat alanında ihtiyaç duyulan temel bilgilerin ve bu alan hakkında eğitim içeriklerinin hazırlanarak platform üzerinden paylaşılmasını planlıyor. Platformda ‘Adım Adım E-İhracat Modülü’ ve ‘Akıllı E-İhracat Robotu’ gibi modüller yer alıyor.
Ticaret Bakanlığı, “2023 Yılı Faaliyet Raporu”nu açıkladı. Raporun “İhracatta Dijitalleşme Çalışmaları” bölümünde sınır ötesi e-ticaret (e-ihracat) faaliyetleri hakkında da bilgi verildi.
Kolay İhracat Platformu ihracatı kolaylaştırıyor
Raporda, “Kolay İhracat Platformu” faaliyetleri hakkında da bilgi verildi. Buna göre, Kolay İhracat Platformu’nda (www.kolayihracat.gov.tr) ihracatçılara ve girişimcilere ihracat süreçlerinde ihtiyaç duyabilecekleri her türlü bilginin ücretsiz olarak sunuldu kaydedildi. Platform hakkında şu bilgiler yer aldı;
“Bu bilgilerden yararlanarak, hiç ihracat yapmamış girişimcilerimiz ihracata başlayabilmekte ve halihazırda ihracat yapanlar ihracatını artırma imkânı elde edilmektedir. Kolay İhracat Platformu aracılığıyla kullanıcılarımız ihracatını gerçekleştirmek istediği ürüne ve ülkeye yönelik göz önünde bulundurulması gereken hususlarla ilgili detaylı bilgi sunulmaktadır. Kolay İhracat Platformu ihracatı herkes için daha kolay bir hale getirmek üzere büyük bir özveriyle faaliyetlerini sürdürmektedir. “
Öte yandan, Kolay İhracat Platformu’nun, açıldığı günden bu yana 3,4 milyondan fazla görüntülendiği; 550 binin üzerinde kullanıcının giriş yaptığı ve 71 bini aşkın kayıtlı kullanıcıya erişildiği vurgulandı.
E-Kolay İhracat Platformu, e-ihracatı kolaylaştıracak
Raporda, “E-Kolay İhracat Platformu (E-KİP)” hakkında da bilgiler yer aldı. Buna göre, E-Kolay İhracat Platformu’nun çalışmalarına başlandığı belirtilerek, “Kolay İhracat Platformu’na benzer şekilde hedef pazar/ pazar yeri önerisi getirilmesi, e-ihracat alanında ihtiyaç duyulan temel bilgilerin ve bu alan hakkında eğitim içeriklerinin hazırlanarak platform üzerinden paylaşılması planlanmaktadır. Platform içerisine, kullanıcılara e-ihracat sürecinin kapsamlı bir şekilde anlatılmasını amaçlayan ‘Adım Adım E-İhracat Modülü’ ile platformun en büyük değer önerilerinden olan Akıllı E-İhracat Robotu’nun eklenmesi hedeflenmektedir.” denildi.
Bakan Bolat: Türkiye E-İhracat Platformunu birkaç ay içinde hizmete alacağız
Türkiye E-İhracat Platformu çalışmaları devam ediyor
Raporda, “5986 Sayılı E-İhracat Destekleri Hakkında Karar” ile Türkiye E-İhracat Platformunun (TEİP) projesi kurgulandığı belirtilerek, “Türkiye E-İhracat Platformu ile ülkemizin ihracatçı envanterinin dijital ortama taşınarak, milli bir dijital B2B platformu kurulması sayesinde ihracatçı firmalarımızın e-ihracat gerçekleştirmelerine imkân sağlanması amaçlanmaktadır. Mezkûr platformun hayata geçirilmesi amacıyla TOBB ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) müştereken görevlendirilmiş olup bu yönde çalışmalar devam etmektedir.” ifadeleri yer aldı.