e-Kolay İhracat Platformu (E-KİP), her geçen gün büyüyor. AA’nın Ticaret Bakanlığından edindiği bilgilere göre, E-KİP, e-ihracatla ilgili tüm bilgilere tek bir arayüzden kolayca ulaşılabilmesi için hayata geçirildi.
“Türkiye Yüzyılı” stratejisinin bir parçası olan e-Kolay İhracat Platformu, teknolojik altyapısı ve yapay zeka destekli uygulamaları ile firmalara dijital dönüşümde rehberlik ediyor. Platform, e-ihracat yapmak isteyen firmalara e-ihracat hakkında stratejik bilgiler sağlıyor. Ayrıca; hedef pazar analizi, dijital pazarlama, lojistik, müşteri ilişkileri ve iade süreçleri gibi konularda ücretsiz destek sunuyor.
e-Kolay İhracat Platformu test aşamasında
e-Kolay İhracat Platformu’nun ilk fazı ağustos ayında tamamlandı. Platform, https://www.kolayihracat.gov.tr/e-ihracat adresinden erişime açıldı. e-Kolay İhracat Platformu, e-ihracat yapmak isteyen küçük ve orta büyüklükteki işletmeler (KOBİ) ve girişimciler için son tüketiciyi hedefleyen bilgiler ve araçlar sağlıyor. Platform, ayrıca, ticaret, satış ve pazarlama işlemlerini tanımlayan “B2C ihracat” modelini iş süreçlerine dahil etmek isteyenlere hizmet veriyor.
E-KİP, test aşaması için e-ihracat ekosisteminin kullanımına açıldı. Platformun tanıtımının kasım ayında Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat’ın da katılacağı kapsamlı bir programda yapılacağı belirtildi. Platform, test aşamasında 12 bin 500 kullanıcıya, 3 milyon görüntülenmeye ulaştı. Platformun resmi tanıtım ve duyurularının yapılmasıyla bu rakamların daha da artacağı öngörülüyor.
e-Kolay İhracat Platformu neler sağlıyor?
e-Kolay İhracat Platformu 12 modülden oluşuyor:
- Akıllı E-İhracat Robotu: Platformun en önemli modülü olan “Akıllı E-İhracat Robotu”, e-ihracat yapmak isteyen firmalara yaklaşık 20 global pazar yerinden veri sağlıyor. Bu modül, ayrıca, e-ihracat ürünleri, bu ürünleri destekleyecek unsurlar, ürünlerin nereye hangi koşullarda e-ihracat yapılacağı gibi konularda pazar özelinde detaylı analizler sunuyor.
- Pazarlar: Bu modülde kullanıcılar, e-ihracat için hedef pazar olarak belirlenen 24 ülke için makroekonomik ve demografik göstergelere, pazar ve tüketici dinamiklerine ulaşabiliyor. Modül ayrıca, bu ülkelere özel sosyal medya ve pazarlama ipuçları sağlıyor.
- Uzman Zeka (Chatbot): Kullanıcıların e-ihracat ile ilgili tüm sorularını 7 gün 24 saat cevaplıyor.
- Adım Adım E-İhracat: Kullanıcılara pazar yeri hesap açılışı, lojistik gibi e-ihracat süreçlerini kapsamlı bir şekilde anlatıyor.
- Dijital Pazarlama: E-ihracat süreçlerinde kullanılacak dijital pazarlama stratejileri, kullanılabilecek araçlar ve dikkat edilmesi gereken konularda bilgi sağlıyor.
Yukarıda bahsedilen 5 modül ile birlikte toplam 9 modül Ağustos 2024 itibarıyla test amacıyla kullanıcıların erişimine açıldı.
İkinci faz Şubat 2025’te tamamlanacak
e-Kolay İhracat Platformu’nun Faz-2 sürecinin Şubat 2025’te tamamlanması hedefleniyor. Bu fazda “Sektörler”, “Profesyonel Çözüm Ortakları” ve “Etkinlik Takvimi” gibi yeni modüller devreye alınacak. Ayrıca, mevcut modüllerde de bazı geliştirmeler yapılması planlanıyor. Bu geliştirmelerle “Akıllı e-İhracat Robotu”, “Pazarlar” ve “Eğitim” modülleri daha kapsamlı hale gelecek.
E-ihracatın toplam ihracat içindeki payının yüzde 10’a ulaşması hedefleniyor
e-Kolay İhracat Platformu, e-ihracatın yaygınlaşmasında önemli bir rol oynayacak. 12. Kalkınma Planı kapsamında, 2028 yılı itibarıyla e-ihracatın toplam ihracat içindeki payının yüzde 10’a ulaşması hedefleniyor. Bakanlık, bu hedefe ulaşmak için belirlediği stratejilerin etkili şekilde yürütülmesi amacıyla çalışmalarını hız kesmeden sürdürüyor. Bu kapsamda şu veriler dikkat çekiyor;
- 2022 yılında e-ihracat hacmi 2,17 milyar dolar oldu.
- 2023 e-ihracat hacmi yüzde 131 artış göstererek 5,02 milyar dolara ulaştı.
- 2023 e-ihracatın toplam ihracattaki payı, 2022 yılındaki yüzde 0,90’dan yüzde 2,12’ye yükseldi.
- 2024 e-ihracat hacmi ilk 9 ayda, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 83,3 arttı.
- 2024 e-ihracat hacmi ilk 9 ayda, 2023 yılının aynı dönemindeki 2,52 milyar dolardan 4,63 milyar dolara ulaştı.
- 2024 yılının ilk 9 ayında e-ihracatın genel ihracat içindeki payı yüzde 2,6’ya çıktı.
Öte yandan, e-Kolay İhracat Platformu doğrudan e-ihracat hacmine katkı sunmuyor. Bununla birlikte sektörde dijital dönüşüm ve e-ihracatın yaygınlaşmasında önemli bir rol oynaması bekleniyor.
Kolay İhracat Platformu ihracatı kolaylaştırıyor
Diğer taraftan, Ticaret Bakanlığının 2023 Faaliyet Raporunda ihraatı kolaylaştıran Kolay İhracat Platformu (www.kolayihracat.gov.tr) hakkında şu bilgilere yer verildi;
“Platformun sunduğu bilgilerden yararlanarak, hiç ihracat yapmamış girişimcilerimiz ihracata başlayabilmekte ve halihazırda ihracat yapanlar ihracatını artırma imkânı elde edilmektedir. Kolay İhracat Platformu aracılığıyla kullanıcılarımız ihracatını gerçekleştirmek istediği ürüne ve ülkeye yönelik göz önünde bulundurulması gereken hususlarla ilgili detaylı bilgi sunulmaktadır. Kolay İhracat Platformu ihracatı herkes için daha kolay bir hale getirmek üzere büyük bir özveriyle faaliyetlerini sürdürmektedir.”