“E-ihracatta ortak akıl mekanizmaları devreye girmeli”

e-ihracat
E-ihracat

WORLDEF ile Horoz Lojistik’in iş birliği ve Türkiye İş Bankası’nın ana iş ortaklığı ile düzenlenen “E-İhracat Ortak Akıl Toplantısı”nda e-ihracat, sınır ötesi e-ticaret ve mikro ihracat konuları değerlendirildi; ekosistemin sorunları ve geleceği ile ilgili bazı tavsiyelerde ve öngörülerde bulunuldu. Ayrıca, şirketlerin ve devlet kurumlarının yapması gerekenler; e-ihracatta yeni kurallara göre ortaya çıkan ihtiyaçlar ve hedefler gibi başlıklar ele alındı.

Toplantıda ekosistemin önemli isimleri, e-ihracatın nasıl yapılacağından ziyade nasıl şekilleneceğine odaklandı. Ayrıca; Türkiye’nin e-ihracatını arttırmak için nasıl bir strateji izlenmelidir; e-ihracat ekosistemi nasıl oluşmalıdır; kısa, orta ve uzun vadede hedefler neler olmalıdır; Türkiye bir e-ihracat merkezi olabilir mi; Çin uygun bir örnek midir gibi sorulara cevap arandı. Toplantının “beyin fırtınası” oturumunda ise, e-ihracatta başarı için mevzuat, gümrük, lojistik, banka, finans, ödeme ve arayüz gibi alanlarda değiştirilmesi gerekenler tartışıldı.

“E-ihracat mevzuatı, kapsamlı bir şekilde yeniden düzenlenmelidir”

WORLDEF ile Horoz Lojistik’in iş birliği ve Türkiye İş Bankası’nın ana iş ortaklığı ile düzenlediğimiz “E-İhracat Ortak Akıl Toplantısı”nın sonuç raporu yayımlandı. Rapor, e-ihracat ile ilgili tüm sorunları, fırsatları ve çözüm önerilerini gözler önüne seriyor. Sınır ötesi e-ticaret ve e-ihracat yapmak isteyen firmalar için stratejik bir yol haritası sunuyor. Raporda, E-ihracat Ortak Akıl Çalıştayı’nda oturumlardan ortaya çıkan bilgiler incelendi. Elde edilen veriler Mevcut Durum Analizi, Sorun Analizi ve Çözüm Analizi olmak üzere üç ana başlık altında değerlendirildi.

Raporun değerlendirmesinde şu ifadeler yer aldı; “Sektörün tüm paydaşları Türkiye’nin ihracat noktasında hem geleneksel hem dijital platformları doğru şekilde kullanarak, B2B ve B2C modellerinde ihracatını çok daha iyi bir noktaya taşıma potansiyeli olduğu hakkında hemfikirdir. Bu aşamada en önemli konu başlıklarından birisi de e-ihracat sektörünün içinde yer alabilecek tüm şirketler ve kamu kurumlarının dijitalleşmeye önem vermeleri, yatırım yapmaları ve dijital dönüşüm sürecini başarı ile tamamlamalarıdır.”

Raporda yer alan bazı görüş ve öneriler şunlar;

• Türkiye’de e-ihracata dair yeterli veriye ulaşılamıyor.
  • “E-ihracat” kavramının derinlemesine analizi yapılamıyor.
  • Yurt dışı pazarında çoklu dil kullanımı yetersiz kalıyor.
  • E-ihracat yapmak isteyen firmalar yeterli bilgiye kolayca ulaşamıyor.
  • Ödeme platformları tek çatı altında toplanamıyor.
  • Türkiye, teknolojik gelişmeler ve mevzuatlar açısından diğer ülkelere nazaran geride kalıyor.
  • ETGB verileri ihracatçılara açılmıyor.
  • E-ihracat mevzuatı, kapsamlı bir şekilde yeniden düzenlenmelidir.
  • ETGB ve benzeri süreçler dijital ortama aktarılmalıdır.
  • E-ihracat mevzuatı sektör paydaşları ile birlikte düzenlenmeli ve bu noktada oluşabilecek gerçeklik dışı mevzuat maddelerinin önüne geçilmelidir.
  • E-ihracat verileri sıkı bir şekilde tutulmalı ve bu veriler şeffaf bir şekilde sektör paydaşları ile de paylaşılmalıdır.

E-İHRACAT ORTAK AKIL TOPLANTISI RAPORUNU ÜCRETSİZ İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN!