Ara
Close this search box.

E-ihracatta kavram karmaşası (Analiz)

E-ihracat mı, mikro ihracat mı, sınır ötesi e-ticaret mi? E-ticaret ekosisteminde bu kavramlarla ilgili ciddi bir karmaşa yaşanıyor! “E-ticaret gurusu” olarak tanınan ShopiVerse CEO’su Orxan Isayev, e-ihracatta kavram karmaşasına son veren değerlendirmelerde bulundu. E-ihracat ile mikro ihracatın farklılıkları nelerdir? E-ihracat ile mikro ihracatın benzer yönleri nelerdir? Sınır ötesi e-ticaret nedir, nasıl yapılır? Mikro ihracat nedir? E-ihracat nedir? Orxan Isayev, bu sorulara cevap verdi.

e-ihracat

ShopiVerse CEO’su Orxan Isayev, Platin dergisine e-ihracattaki kavram kargaşasını değerlendirdi. E-ihracat nedir? Mikro ihracat nedir? Sınır ötesi e-ticaret nedir? E-ihracat ile mikro ihracatın farklılıkları nelerdir? E-ihracat ile mikro ihracatın benzer yönleri nelerdir? Sınır ötesi e-ticaret nedir, nasıl yapılır? ETGB nedir? Basitleştirilmiş Gümrük Beyannamesi nedir? BGB nedir? İşte “e-ticaret gurusu” Orxan Isayev’den e-ihracat ve mikro ihracat hakkında dikkat çeken analiz!

ETGB, “Basitleştirilmiş Gümrük Beyannamesi (BGB)” olarak değiştirildi!

e-ihracat
ShopiVerse CEO’su Orxan Isayev

E-ihracat, mikro ihracat ve sınır ötesi e-ticaret gibi terimleri son zamanlarda sıkça duyuyoruz. Belirli bir alanda başarılı olabilmek için öncelikle bu kavramların doğru tanımlamalarını yapmamız gerekir. Bu kavramların sıklıkla yanlış anlaşıldığını ve karıştırıldığını görüyoruz.

Mevzuat açısından değerlendirirsek, mikro ihracat kapsamında “6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun (ETGB)”, 23 Ekim 2014 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlandı; 1 Mayıs 2015 tarihinde yürürlüğe girdi. Bu kanunda ihracat sınırları 7 bin 500 Euro ve 150 kg iken; 7 Temmuz 2022 tarihinde düzenlenen 7416 sayılı Kanun ile bu limitler 15 bin Euro ve 300 kg. olarak güncellendi. Bu kanun ile Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi (ETGB) adı “Basitleştirilmiş Gümrük Beyannamesi (BGB)” olarak değiştirildi.

İhracatın yeni lokomotifi sınır ötesi e-ticaret olacak

“Mikro ihracat, hem e-ihracatı hem de geleneksel ihracatı kapsıyor”

Mikro ihracat, hem e-ihracatı hem de geleneksel ihracatı kapsamaktadır. Yani bir firma ihracat yapacağı zaman BGB kapsamında e-ticaret üzerinden satış yaptığını beyan ederse e-ihracat, etmezse geleneksel mikro ihracat olarak nitelendirilir. Bu nedenle “her mikro ihracat, e-ihracattır” anlamına gelmez.

Diğer taraftan; mikro ihracat, ülke ihracatını kolaylaştırmak ve düzenlemek üzere uygulanırken, sınır ötesi e-ticarette ihracat şartı aranmamaktadır. Örneğin; bir firma Türkiye’de faaliyetini sürdürürken, Çin’den ürün tedarik edip, ABD’de satışını gerçekleştirebilir. Bu durumda sınır ötesi e-ticaret gerçekleştirmiş olurken, e-ihracat veya mikro ihracat yapmamış olacaktır. Özetle her e-ihracat sınır ötesi olmadığı gibi, her sınır ötesi e-ticaret de mikro ihracat anlamına gelmez.

E-ihracatın bugünü ve yarını

Son yıllarda e-ihracattaki artış dikkat çekiyor. 2022’de e-ihracat hacmi 2 milyar doları aştı. Bu büyümede, Türk markalarının globalde bilinirliğinin artması ve dijital pazarlama stratejilerindeki gelişmeler rol oynuyor. Özellikle moda, tekstil, elektronik ve gıda ürünleri, Türk e-ihracatının öncüsü konumunda. Türk firmalarının global e-ticaret platformlarında geniş bir müşteri kitlesine ulaşması, bu büyümenin önemli bir faktörüdür.

E-ihracatta önemli bir atılım yapılmış olsa da bazı zorluklar da var! Lojistik ve gümrük süreçlerindeki sıkıntılar, KOBİ’lerin global pazarlara erişimini zorlaştırıyor. Ayrıca, döviz kurlarındaki dalgalanmalar ve uluslararası rekabet, Türk firmalarının fiyatlandırma stratejilerini olumsuz etkileyebiliyor.  Ancak devletin sunduğu teşvikler ve e-ticaret platformları ile yapılan işbirlikleri, bu zorlukların aşılmasında önemli bir rol oynuyor.

TEMU, Amazon ve AliExpress’i geçerek dünyanın en büyük B2C platformu olma yolunda (Analiz)

Türkiye’de e-ihracat hacminin yüzde 25 artması bekleniyor

Türkiye’de e-ihracat hacminin 2024 ve sonrasında yıllık yüzde 25 oranında artması bekleniyor. Bu büyüme özellikle Körfez Bölgesi, Asya ve Avrupa pazarlarına yönelik stratejik yatırımlar ve dijital altyapının güçlendirilmesiyle desteklenecektir. Ayrıca, Türk firmaların inovatif ürünler geliştirmesi ve sürdürülebilir üretim modellerine geçiş yapmaları, global rekabet gücünü artıracaktır. Devletin sağladığı vergi avantajları ve destek programları da KOBİ’lerin e-ihracat kapasitesini artırarak, Türkiye’nin global ticaretteki konumunu güçlendirecektir.

E-ihracat ama…

Türk üreticilerin odaklanması gereken, katma değerli ürün geliştirmek ve marka oluşturmaktır. Maalesef pazarlama, markalaşma ve müşteri deneyimine yeteri kadar önem verilmiyor. Diğer taraftan, kalifiye işgücü bulmanın zorlukları, yabancı dil bariyeri, döviz karşısında yerel paranın değer kaybetmesi, TL maliyetlerinin artması, işgücü maliyetlerinin yükselmesi ve yurt dışındaki yüksek rekabet gibi konular da e-ihracat yapacak firmaların önündeki zorluklardır.

E-ihracat yapacak firmalar, hedefledikleri bölge ve ülkelere seyahat edip potansiyel müşterilerin davranışlarını, rakip firmaları, müşteri eğilimlerini, ürün marka-fiyat-kalite dengesini yerinde inceleyerek, süreç ve tedarik planlaması yapmalıdır. Lokalleşmeye de özen gösterirlerse hedeflerine ulaşma süresi kısalacaktır. Ayrıca planlamada bütünleşik bir yaklaşım benimsenmeli, kaynak ve süreç planlaması buna göre kurgulanmalıdır.

E-İhracat mı Sınır Ötesi E-Ticaret mi?

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Days
Hours
Minutes
Seconds