Üreticiden direkt alınabilen ve tüketiciye direkt aktarılabilen ürünler ve böylece zaman ve maliyet kaybının minimuma indirilebilmesi, satış alanının tüm dünyaya yayılması, her kategoride binlerce farklı seçeneğin sunulabiliyor oluşu e-ihracatı daha uzun yıllar gündemde tutacak gibi görünüyor. Peki, tam olarak e-ihracat nedir? E-ihracat nasıl yapılır? Tıpkı diğer ticaret platformlarında olduğu gibi bu ticaret şekli için de hem yerel hem global anlamda e-ihracat platformu benzeri oluşumlar var mıdır? Bu oluşumların e-ihracat yapan ya da yapmak isteyenlere sunduğu faydalar nelerdir? E-ihracat nedir sorusu temelinde tüm bu soruların cevaplarına ve daha fazlasına e-ihracat rehberi niteliğindeki bu yazımızın devamına göz atarak ulaşabilirsiniz.
E-İhracat Nedir? E-ihracat hakkında her şey!
E-ihracat nedir sorusuna kavramsal olarak sınırötesi e-ticaret olarak cevap verilebilir. İletişim çağında yaşadığımız aşikâr. Dijitalleşmenin de desteği ile artık ülkeler bir şehir, dünya bir ülke haline dönüşmektedir. Bakış açısı olarak değerlendirmek gerekirse, günümüzde artık dünyadaki ülkeler giderek iç içe girmekte, hem kültürel olarak hem de tüketici alışkanlıkları olarak birçok konuda yakınsamaktadır. ABD’de trend olan bir konu internet sayesinde çok hızlı bir şekilde yayılmakta ve dünyanın diğer ucundaki tüketicilerde de talep oluşturmaktadır.
Dolayısıyla ülkelerarası sınırlar zamanla zihinlerde silinmekte ve tek dünya, tek ülke, tek kültür haline gelmektedir. Tabi bu süreçte bölgesel kültürler de göz ardı edilemez. Kültürel yakınsama tabi ki çok uzun yıllar alacaktır. E-ihracatta da ne kadar kültürlerarası yakınsama görünse de “Küresel düşün, yerel hareket et!” mantığı burada da kendini göstermektedir. Dünya genelinde e-ticaret hacmi hızla artmaktadır. Günümüz itibariyle 2 trilyon ABD Dolarının üzerinde olan pazar hacmi sadece iki yıl içerisinde %50’ye yakın artış gösterecektir. Büyüyen pazarda en büyük kaldıraç etkisi e-ihracat sayesinde olacaktır.
E-ihracat nedir sorusunda farklı bir açıdan bakalım. E-ihracat, Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi (ETGB) kapsamında yapılan mikro ihracat kuralları çerçevesinde yapılan sınırötesi e-ticarettir. ETGB kapsamında ihracat yapabilmek için ilgili gönderinin ağırlık olarak 150 kg, değer olarak toplam 7.500 EURO altında olması gerekir. Nasıl ki, Türkiye’de faaliyet gösteren web sitesi İstanbul’dan veya başka bir şehirden Van’a, Ankara’ya ürün gönderiyorsa, aynı şekilde artık ETGB sayesinde Almanya’nın Hans’ına, Amerika’nın Jon’una da ürün göndermek çok kolay hale gelmiştir. Geleneksel ihracat yönteminde işletmelerin öncelikle ilgili pazarlarda distribütör veya işbirliği yapabilecekleri firmaları araştırmaları, bulmaları ve onlarla işbirliği süreçleri yapmaları gerekir. Ayrıca, belirtilen firmaları bulsalar dahi ihracat sürecinde ihracat beyannamesi açmaları, çeki listeleri düzenlemeleri vb. gibi operasyonel süreçlere katlanırlar.
Diğer taraftan gümrükleme işlemlerinde açılan her beyanname için ek masraflar ödemekle yükümlüdürler. Dolayısıyla hem operasyonel olarak hem de maliyet anlamında işletmelere birçok yük düşerken, e-ihracat’ta bu gibi masraflara katlanmazsınız. Şöyle ki; ETGB lisansı olan lojistik firmaları ile çalışacağınız için yukarıda belirtilen bütün işlemler ilgili lojistik firması tarafından yürütülecek ve mikro ihracatını çok kolay ve hızlı bir şekilde gerçekleştireceksiniz. Tüm bunlar bir araya geldiğinde e-ihracat nedir sorusuna tam olarak cevap verilebilir!
E-İhracat Tam Olarak Ne Anlama Geliyor?
E-ihracat nedir sorusuna daha geniş perspektiften bakalım! Bu kavramı kısaca “sınırötesi e-ticaret” olarak tanımlamak mümkün. Daha detaylı bir biçimde açıklamak gerekirse; “Online kanallar aracılığıyla yurt dışından almış olduğunuz siparişleri, müşterilerinize mikro ihracat kuralları dahilinde ulaştırmak.” şeklinde düşünebilirsiniz. Bu noktada “Yerel düşün, global hareket et!” görüşü tıpkı diğer ticaret yöntemlerinde olduğu gibi e-ihracatta da geçerli hâle geliyor. Sağlıklı bir şekilde e-ihracat işini sürdürebilmek için yerel ticarette geçerli olan detayları bilmek, ihracat mevzuatına temel düzeyde de olsa hâkim olmak ve aynı zamanda küresel bakış açısıyla düşünebilmek gerekiyor. Böylece herhangi bir sınır kalmadan çok daha geniş bir kitleye ulaşabilir, kârınızı artırarak işinizi büyütebilirsiniz. Bu çerçevede tam olarak e-ihracat nedir sorusunun cevabı daha net anlaşılacaktır!
Mikro İhracat Nedir?
E-ihracat nedir diye sorulduğunda hemen mikro ihracat akla gelir. Mikro ihracat, Elektronik Ticaret Gümrük Beyanı (ETGB) kapsamında yapılan bir ihracat türüdür. Buna göre, ETGB kapsamında yurt dışına yapılan KDV’siz satış tutarı 7.500 Euro’yu geçmemelidir. Yani Ekonomi Bakanlığı’nın kabul ettiği mikro ihracat üst limiti 7.500 Euro’dur. Ayrıca, satılan ürünün ağırlığı 150 kilogramı aşmamalıdır. Bu tür satış uygulaması, genel olarak “mikro ihracat” olarak tanımlanır.
Satış tutarı 7.500 Euro’yu ve ağırlığı 150 kilogramı geçerse normal gümrük beyannamesi düzenlenmesi gerekir. ETGB ücretsizken, normal beyanname ücrete tabidir. Mikro ihracat uygulamaları ile yurt dışına ürün satışlarında KDV’siz fatura düzenlenmelidir. Mikro ihracat ile yapılan satışların gönderileri, ülke dışına sadece ETGB ile çıkarılabilir. Tamamen ücretsiz olan ETGB, gümrük müşavirlerine ihtiyaç olmadan dijital ortamda düzenlenebilir. ETGB, dış ticarette gereken birçok belgeyi ortadan kaldırmıştır. Bu sebeple mikro ihracat süreçlerini hızlandıran bir beyandır.
E-Ticaret Gümrük Beyanı Nedir?
Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi (ETGB), ithalat ve ihracat yapan firmalar için sadece yetkilendirilmiş taşıyıcı firmalar veya operatörler tarafından dijital ortamda düzenlenen bir belgedir. ETGB rejimine konu eşya veya ürünün tutarı 7500 Euro ve ağırlığı 150 kilogramı aşmamalıdır. Bu şartları taşıyan ürünlerin ihracatına “hızlandırılmış ihracat”, “mikro ihracat” veya “ETGB” adı verilir.
ETGB, Gümrük Müdürlüğü tarafından elektronik olarak onaylanır ve Vergi Daireleri Otomasyon Projesi (VEDOP) sistemine aktarılır. ETGB çıktıları ile KDV iadesi talebinde bulunulabilir. Gümrük müşavirleri tarafından düzenlenemez. Taşıyıcı firmalar, ürünleri teslim aldıktan sonra kısa süre içinde yasal işlemleri bitirerek, gönderici firmaya ETGB evraklarını mail yoluyla iletir.
Tüm gümrük işlemlerine ilişkin faaliyetlerinin takibi ve sonuçlandırılmasından yetkili taşıyıcı firmalar sorumludur. Bu işlemler için gümrük müşavirliği bedeli, ambar ücreti ve İhracatçılar Birliği ücreti gibi maliyetler çıkarılmaz. ETGB düzenleme yetkisi olan PTS, DHL, UPS ve TNT gibi kargo firmaları aracılığı ile mikro ihracat prosedürleri minimum seviyeye indirilebilir.
ETGB için taşıyıcı firmalar tarafından aşağıdaki belgeler talep edilir;
- Dolaylı temsil yetki belgesi (İmza sirküleri fotokopisi ile)
- İhracat bilgi formu
- Fatura nüshaları (Türkçe, İngilizce)
- Çeki listesi (Packing List)
E-İhracatın Avantajları Nelerdir?
E-ihracat, son yılların online alışveriş trendlerinden en önemlisidir. Devlet teşvikleri ile popülaritesi giderek artan e-ihracat, markalara kısa sürede kâr ve değer sağlama kapasitesine sahiptir. Her şeyden önce döviz cinsinden para kazanılması hem ülkeye hem de şirkete bütün avantajlar sağlar. Bu sebeple e-ihracat nedir sorusuna cevap arayan firmaların sayısı oldukça fazladır.
Peki, e-ihracat avantajları nelerdir?
- Geleneksel ihracata göre yatırım maliyetleri oldukça azdır.
- Banka teminatına gerek yoktur; ödeme almak için online ödeme kuruluşları ile anlaşma yapılabilir.
- Riskin minimize edildiği bir ticaret türüdür. Örneğin; geleneksel ihracatta konteynırlarda gönderilen ürünler herhangi bir sorunda milyonlarca lira zarar edilebilir. E-ticarette bu ve benzeri riskler en az sevidedir.
- Geleneksel ticarete göre hedef pazara ulaşmak çok daha kolaydır. Dijital pazarlama teknikleri, derinlemesine pazar araştırması yapmaya ve bu pazarlara ulaşmaya imkan verir.
- Mikro ihracat olduğu için ürünler için sertifika veya uyumluluk belgesi gibi prosedürler gerekmekz.
- Ekonomik dalgalanmalardan en az düzeyde etkilenir; döviz girdisi bu tür dalgalanmaları faydaya dönüştürebilir.
- Döviz kuru farkları, gelirleri katlayabilir. 2 TL’lin bir ürün 2 dolara satılınca yaklaşık 6 kat kâr edilebilir.
- Devletin e-ihracat yapan firmalara destek ve teşvikleri vardır. Örneğin; vergi iadesinden sebebiyle KDV ödenmez. KDV oranı ne olursa olsun kâr olarak kazanca eklenir.
- Dünyanın herhangi bir ülkesi hedef pazar olabilir. Pazar seçmek için firmanın yayılma politikası önceliklidir; diğer etkenler ikinci planda kalır.
E-İhracatın Türkiye Ekonomisine Katkısı Nedir?
2023 yılında Türkiye’nin e-ticaret hedefi 350 milyar TL’dir. E-ihracatın bu hedef içindeki payı 70 milyar TL civarındadır. Türkiye’de e-ticaretin lokomotifi olabilecek kapasiteye sahip e-ihracat, ülkenin dijital dönüşümünün de tetikleyicisi olacaktır. E-ihracat, yabancı bir ülkeyle ticaret yapılması sebebiyle ülke ekonomisine döviz girdisi sağladığı için başlı başına bir ekonomik katkı mecrasıdır. İşletmeler, e-ihracat aracılığı ile kabuklarını kırabilir ve tıkanan iç pazardan dışa açılabilir. Böylece kendi kârlılıklarını artırırken, ülke ekonomisine de büyük katkı sağlar.
İşletmelerin küresel bir oyuncu olması için ilk adım olan e-ihracat, yerli ürünlerin ihraç edilmesi için en pratik yollardan biridir. Dünyanın her yerine ürün gönderme imkanı olması, ülke için döviz miktarının artması demektir. İşletmelerin yurt dışı pazarlara açılması ile hem kendi işleri büyür hem ekosisteme ve ülke ekonomisine katkı sağlar. Türkiye’nin e-ticaret ve ihracat hedeflerine ulaşması için önemli bir potansiyel barındıran e-ihracat, önümüzdeki yılların en önemli ihracat aracı haline gelecek. Bu sebeple e-ihracat nedir sorusu daha fazla sorulacak!
Klasik İhracat ve E-ihracat Arasındaki Farklar Nelerdir?
Klasik veya diğer bir deyişle geleneksel ihracat, oldukça fazla sayıda katı kuraldan oluşuyor. Klasik ihracat; insan sağlığından ülke güvenliğine, ticaret hukukundan malî işlemlere kadar pek çok detayla bağlantılı olduğu için de bu kurallar bütününün her zaman var olması ve uygulanması gerekiyor. Bu da maliyetlerin ve süreçlerin uzaması gibi olumsuz etkenlere yol açabildiği için aradaki farklar genellikle e-ihracat lehine işliyor.
✔ Klasik yani işletmeden işletmeye yapılan ihracatta satılan ürünün türünden satış tutarına, taşıma tercihinden gönderildiği ülkeye ve daha pek çok detaya dikkat etmek gerekiyor. Aksi takdirde gönderinizin yaşanan eksikliklerden ya da hatalardan kaynaklı karşı tarafa gecikmeli ulaşması veya teslim edilememesi gibi durumlar söz konusu olabiliyor. Ancak e-ihracatta işletmeden işletmeye gönderim zorunluluğu bulunmadığı; direkt işletmeden müşteriye gönderim sağlanabildiği için çoğu zaman bu tarz süreçler için ekstra efor ve zaman harcamak gerekmiyor; çünkü gönderim ve teslimat süreçleri daha kolay ve basit adımlardan oluşuyor.
✔ E-ihracatta gönderim masrafları ve süresi daha düşük olduğu için direkt satıcıdan alıcıya gönderilen ürünlerde teslimin gerçekleşeceği ülkenin gümrükleme vergi muafiyetlerinden yararlanabilirsiniz. Klasik ihracatta ise satıcıdan alıcıya değil; her zaman için işletmeden işletmeye gönderim gerçekleştiği için diğer ülkelerin birbirinden farklı gümrükleme vergi muafiyetlerinden yararlanmak söz konusu olmuyor.
✔ Türkiye ve diğer ülkelerle yapılan anlaşmalar sonucunda bireysel müşterilerin belirli koşullar dahilinde KDV’den muaf olma imkanları bulunuyor. Bunun için dikkat edilmesi gereken kural ise, satın alınan ürünün ya da ürünlerin fiyatıdır. Örneğin; Rusya için 1.000 EUR, Amerika Birleşik Devletleri için 800 USD, Azerbaycan için 500 EUR ve Avrupa Birliği ülkeleri için 22 EUR tutarları aşılmadığında bireysel müşteriler için herhangi bir KDV uygulanmıyor. Böylece bu ülkeler arasındaki ticaret her açıdan çok daha avantajlı bir hâl alıyor.
✔ Klasik ihracatta taşıma yöntemi, taşımaya uygunluk için alınması gereken izinler ve belgeler, nakliyat süreci, ürünlerin sorunsuz şekilde teslimi ve benzeri gibi komplike ve efor gerektiren birçok ayrıntı bulunuyor. E-ihracatta ise temel olarak iki taşıma seçeneği mevcut: Delivered Duty Paid (DDP) ve Delivered Duty Unpaid (DDU). DDP gümrük vergileri ödenmiş teslimat anlamına gelirken; DDU ise gümrük vergilerinin karşı tarafa yani müşteriye fatura edildiği taşıma şekline deniyor.
Neden E-İhracat Yapmalısınız?
E-ihracat, günümüzün popüler ticareti türüdür. E-ihracat nedir sorusuna bir de şu cevabı verebiliriz; mikro ihracat, e-ticaret ve müşterinin kesişim noktasıdır. E-ihracat, ETGB (Elektronik Ticaret Gümrük Beyanı) kapsamında yapılır. E-ihracat doğrudan bireysel müşteriye satış türüdür. Bu sebeple bireysel müşteriler adına KDV’siz fatura düzenlenebilir. Ayrıca, ihracatta sağlanan KDV iadesinden faydalanmak mümkündür. Aynı zamanda, bankalar ve devlet tarafından sunulan kredilerden ve teşviklerinden faydalanılabilir.
E-ihracat, doğru bir pazarda doğru ürünler pazarlanabilirse oldukça kârlı bir ticaret türüdür. Bunun için hedef kitle ve pazar analizlerinin doğru yapılması gerekir. Herhangi bir ülkedeki bireysel müşterilere ürün satmaya imkan veren e-ihracat, bireylere, şirketlere ve ülke ekonomisine finansal katkı sağlar.
E-ihracat yapmak için aşağıdaki sebepler yeterli olacaktır;
- E-ihracat, iç piyasalardaki dalgalanmaları aşarak dış pazarlara açılmayı sağlar.
- Siparişlerin tutarları iç piyasaya göre daha yükse olduğu için kârı arttırır.
- Daha büyük ihracatlar için temel oluşturur.
- İç piyasadaki rekabet ortamında avantajlı konum sağlar.
- Firmalar için iyi bir imaj ve olumlu algı doğurur.
- Devlet teşvikleri sayesinde maliyetler azaltılabilir. İhracat için sunulan tüm teşviklerden ve muafiyetlerden faydalanılabilir.
- Klasik ticaretin katı kurallarından kurtulmak mümkün olur.
- Yeni pazarlar yeni ürünler ve yeni stratejiler ortaya çıkarır.
- E-ihracatta KDV’siz fatura düzenlenebilir ve KDV iadesi alınabilir.
- B2C gümrükleme vergi muafiyetleri geçerlidir.
- Ülkeler arası ikili ticaret ve gümrük anlaşmalarından faydalanılabilir.
- İş süreçleri ve iş takibi gibi süreçler otomatik bir sistemle yetkilendirilmiş taşıyıcılar tarafından yürütülür.
- Kurallar daha şeffaf ve kolay uygulanabilirdir.
- Uçtan uca hizmet alabilme olanaklar kolay ve ekonomiktir.
- Marka tescil sertifikası gerekmez.
- Belgelerin tercüme edilmesi ve apostil şerhi gibi uygulamalara gerek yoktur.
- Satıcı ve alıcı şirket karnesi, hijyen sertifikası ve laboratuvar analizi gibi prosedürler gerekmez.
E-İhracata Nasıl Başlamalısınız?
E-ihracat, temel olarak ürünlerin internet aracılığı ile farklı ülkelerdeki müşterilere satmak anlamındadır. “İnternetten ihracat” olarak da tanımlanabilir. Müşteri bulma, ürünleri sergileme, sipariş alma ve sipariş teslimi gibi süreçler internet üzerinden yapılıyor. E-ihracat nedir sorusunun ardından e-ihracata nasıl başlanır sorusunun cevabına bakalım!
E-ihracat, iki farklı şekilde yapılabilir. Sizin için en uygun olan yöntemi seçebilirsiniz. Sektörünüze en uygun olan e-ihracat yöntemini seçerek işe başlayabilirsiniz. İlk yöntem; yaygın e-ihracat sitelerinde satış yapmaktır. Yeni başlayanlar daha kolay, hızlı ve masrafsız e-ihracat yöntemidir.
Türkiye’deki mağaza temelli e-ticaret sitelerinin (N11, Gittigidiyor gibi) muadilleri yurt dışında da bulunuyor. Bu platformlar sayesinde dünyanın dört bir yanındaki gün milyonlarca insana ulaşabilirsiniz. Dünya devi e-ihracat siteleri şunlardır; eBay, Amazon, Etsy.
eBay ve Amazon, dünyanın en büyük iki alışveriş sitesi. Binlerce mağaza milyonlarca insana bu siteler aracılığı ile satış yapıyor. Etsy ise, dünyanın en büyük üçüncü alışveriş devi. Bu site aracılığı ile seri üretim ve fabrikasyon olmayan el yapımı ürünler, antika ve koleksiyon ürünler e-ihracat yoluyla satılabiliyor. E-ihracat sitelerinde hesap açarak satış yapmaya başlayabilirsiniz. Tüm işlemler için yapılan masraflar, klasik ihracat prosedürleri ile kıyaslanamayacak kadar azdır.
E-ihracata başlamak için kendi web sitenizi de açabilirsiniz. Kurumsal bir kimlikle açtığınız web sitesi ile ürünlerinizi sergileyebilir, kendinize özgü satış ve müşteri stratejileri belirleyebilirsiniz. Kendi web sitenize müşteri çekmek için arama motoru optimizasyonu (SEO) gibi bazı araçlara ihtiyacınız olacak. Bunun için de uzmanlardan destek almalısınız. Ayrıca, dijital platformlarda yayınlamak üzere reklam bütçesi ayırmalısınız.
Tüm bunlarla birlikte yeni başlayanlar için risksiz ve az masraflı e-ihracat yönteminin e-ihracat siteleri olduğunu belirtelim. E-ihracat sitelerini seçseniz bir WORLDEF gibi e-ihracat eğitimi ve e-ihracat danışma hizmetleri sunan firmalardan destek almanızı öneririz. WORLDEF, e-ihracat nedir sorusunun tam cevabının bulunduğu platformdur!
E-ihracat Teşviklerinden, Muafiyetlerinden ve Devlet Desteklerinden Yararlanabilir miyim?
E-ihracat nedir sorusu ile yola çıkan her şirket, e-ihracat teşviklerinden, muafiyetlerinden ve devlet desteklerinden yararlanabilir. E-ihracat, mikro ihracattır. Verimlilik içeren bir ticaret türü olan e-ihracatın en büyük avantajlarından biri de devletlerin sağladığı muafiyetler ve teşviklerdir. Bu teşvikler ve muafiyetler, diğer ihracat türlerine göre daha fazladır.
E-ihracat yapan gümrük vergisi ve yurt dışı KDV muafiyetlerinden faydalanabilir. Bu muafiyetler, ülkelere göre değişebilir. Ülkelerin gümrük vergisi muafiyetleri için gönderi miktarları farklılık gösterir. E-ihracat yapanlar bireysel müşteri adına KDV’siz fatura kesebilir. Ayrıca, ihracata yönelik KDV iadesi avantajından da faydalanabilirler. Ayrıca, özel bankaların ihracatçı kredileri, devletin sağladığı özel teşvik kredileri gibi ihracatçılara yönelik teşviklerinden de yararlanmak mümkündür.
B2C Siparişlerde Gümrük Vergisi Muafiyetleri Nelerdir?
İşletmeden tüketiciye (B2C) e-ihracat, bazı teşviklerle yapılabilir. Bunlardan en önemlisi gümrük vergisi muafiyetleridir. Birçok ülke, B2C siparişlerinde gümrük vergisi muafiyeti uyguluyor. Gümrük vergisi muafiyeti için sadece Elektronik Ticaret Gümrük Beyanı (ETGB) oluşturulması yeterli oluyor.
Bazı ülkelerin B2C gümrük vergisi muafiyetleri şunlardır;
- Avrupa Birliği ülkelerinde hazır giyim kategorisindeki ürünlerde 22 euroya kadar gönderiler için gümrük vergisi ve KDV almıyor.
- Rusya’ya gönderilen sipariş tutarı 1.000 euroyu geçmeyen ürün grupları gümrük vergisi ve yurt dışı KDV’den muaf tutuluyor. Rusya, özellikle kürk ve deri gibi ürünlerde gümrük vergisi muafiyetleri sunuyor.
- Ukrayna, 150 euroya kadar gönderiler için gümrük vergisi ve KDV muafiyeti uyguluyor.
- Amerika’ya gönderilen 800 dolara kadar olan e-ihracat gönderileri, gümrük vergisi ve yurt dışı KDV’den muaf tutuluyor.
- Azerbaycan, aylık 500 euro altındaki siparişler için gümrük vergisi ve KDV muafiyeti uyguluyor.
- Körfez ülkelerinde 270 dolar altındaki siparişler gümrük vergisi ve KDV’de muaf tutuluyor.
Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu Nedir?
Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu (GTİP) veya “HS Code”, Dünya Gümrük Örgütü tarafından ticarete konu eşyanın sınıflandırılması için uluslararası numaralandırma sistemidir. Başka bir ifade ile gümrük tarifesidir. Uluslararası ticarete konu olan ürünlerin rakamlarla ifade edilmesine yönelik bir sistemdir.
Gümrük tarife cetvelinde yer alan ürünler 12 hanede tanımlanır. Bu numaranın ilk 6 hanesi, uluslararası standart pozisyondur. Yani ilk 6 hane, bir GTİP numarasıdır ve dünyadaki her ülkede aynı ürünü temsil eder. İlk 6’dan sonraki rakamlar, ülkelerin kullanımlarına göre farklılık gösterir.
GTİP kodu, dünyada 200’den fazla ülkede kullanılmaktadır. Dünyadaki 5 binden fazla ürünü kapsayan GTİP kodu, kota kontrollerinden ticaret politikalarına kadar birçok konuda istatistik tutmayı sağlayan pratik bir kodlamadır. GTİP kodu, ihraç edilecek ürünün lojistik ve gümrük evrakları, vergi düzenleme evrakları ve teşvik ve muafiyet evrakları ve pazar araştırmaları gibi birçok yerde kullanılır.
Türkiye’de ürünler, 12 haneli kodla sınıflandırılır. Türkiye, Avrupa Birliği ile gümrük birliği anlaşması çerçevesinde AB ülkelerindeki gibi 8’li bazda kodlar kullanmaktadır.
Türkiye’deki kodlama sistemi şöyledir;
- İlk 4 rakam eşyanın pozisyon numarası,
- İlk 6 rakam Dünya Gümrük Örgütü üyesi ülkelerin kullandığı Armonize Sistem Nomanklatür kodu,
- 7-8’inci rakamlar, AB ülkeleri Kombine Nomanklatür kodu,
- 9-10’uncu rakamlar vergi uygulamalarına göre pozisyon kodları,
- 11-12’inci rakamlar, Gümrük Tarife İstatistik (GTİP) kodları.
E-ihracat Stratejisi ve Eylem Planı Nedir?
E-İhracat Stratejisi ve Eylem Planı, Ekonomi Bakanlığı tarafından Türkiye’nin uluslararası ticaretteki payını artırmak amacıyla hazırlanan ve 2018-2020 yılları arasındaki döneme yönelik stratejik plandır. Plan, 7 hedef ve 23 eylemden oluşuyor.
E-İhracat Stratejisi ve Eylem Planı, Türk ihracatçıları için e-ihracatı daha kolay ve ulaşılabilir kılarak, Türkiye’nin uluslararası ticaretteki payını artırmak ve ülkeyi bölgesel bir e-ticaret merkezi haline getirmeyi amaçlıyor. Üç yıllık planın hedefleri şunlardır;
- E-ihracata ilişkin yasal, teknik, uygulama altyapı ihtiyaçlarının karşılanarak bütüncül mevzuat oluşturulması,
- Lojistik alanında geliştirilecek formüllerle hızlı kargo taşımacılığının daha etkin hale getirilmesi,
- Toplu gönderilerin daha ucuza taşınarak iade maliyetlerinin azaltılması,
- Gümrük işlemlerinin kolaylaştırılması.
- Türkiye merkezli ödeme hizmet sağlayıcılarının uluslararası alanda tanınırlığının artırılması,
- İhracatçılara yönelik destek mekanizmalarının oluşturulması,
- KOBİ’ler ve mikro girişimcilerin e-ihracatla tanışmaları sağlanarak farkındalıklarının artırılması
- E-ticaret alanında uluslararası iş birliği imkanlarının geliştirilmesi.
E-İhracat Yapılabilecek Platformlar Nelerdir?
E-ihracat yapmaya başlamak için bazı platformları kullanabilirsiniz. Elinizdeki özgü ürünlerle sınırötesi pazarlara açılmanın en pratik yolu uluslararası satış yapmaya fırsat veren e-ihracat platformlarıdır. Bu platformlar, yurt dışındaki bireysel müşterilere satış yapma imkanı sağlar. Bu açıdan klasik ihracattan ayrılan e-ihracat, şirketten bireysel müşteriye satış yapmanın en pratik yoludur. Dijital dünyanın getirdiği avantajlar da e-ihracatın önündeki engelleri ortadan kaldırıyor.
Global pazaryerlerinde satış yapmak için yaygın olarak kullanılan platformlar şunlardır;
- Amazon
- e-Bay
- Etsy
- Alibaba
- Aliexpress
E-İhracat Kargo İşlemleri Nasıl Yürütülür?
E-ihracat nedir sorusunun ardından e-ihracat yapmak için en önemli başlıklar arasında yer alan kargo işlemlerine göz atalım! E-ihracat kargo işlemlerinde gönderinin mal bedeli 7.500 euroyu ve gönderi ağırlığı da 150 kilogramı aşmamalıdır. Bu nitelikteki gönderiler, gümrük müşavirliği hizmetlerine tabi tutulmaz ve ETGB (Elektronik Ticaret Gümrük Beyanı) ile e-ihracat kargo firmaları tarafından gönderilir.
E-ihracat kargo işlemleri, e-ihracat kargo firmaları tarafından yürütülür. Kargo gönderilerinin işlemlerinde Gümrük Genel Tebliği hükümleri uygulanır. 150 kg ve 7500 Euro değerini geçmeyen kati ve satış amacıyla yapılan ve farklı bir rejimi gerektirmeyen e-ihracat işlemlerinde, e-ihracat kargo koşulları geçerlidir.
Türkiye’de hizmet veren e-ihracat kargo firmaları şunlardır;
- DHL,
- FedEx,
- TNT,
- MNG Kargo
- PTT,
- Yurtiçi Kargo,
- Express Kargo.
E-ihracat kargo işlemleri yürütülmesi için dikkat edilmesi gereken bazı hususlar şunlardır;
- Yurtdışına gümrüksüz mal gönderme için ürün 7500 euro altında ve 150 kg ağırlında olmalıdır. Bu limitler aşılırsa Gümrük Müşavirliği firması aracılığıyla detaylı beyan ile işlem yapılması gerekir.
- E-ihracat kargo gönderileri için dolaylı temsil yetki belgesi, ihracat bilgi formu (iş emri), Maliye onaylı fatura (Türkçe, İngilizce) gibi evraklar gerekir.
- Gönderilerin KDV vergilerinin indirim konusu yapılmayan kısmı iade olarak alınabilir.
- E-ihracat kargo için ETGB (Elektronik Ticaret Gümrük Beyanı) gerekir. ETGB, ithalat ve ihracatta ekspres taşıyıcılar tarafından elektronik ortamda düzenlenen bir beyandır.
- ETGB beyanları, lisanslı taşıyıcı firmalar tarafından düzenlenebilir.
- E-ihracat için kati ve satış amaçlı ihracatlar lisanslı kargo firması ile gönderilebilir. Farklı rejim gerektiren, örneğin fuar amaçlı gönderiler e-ihracat kapsamı dışındadır.
Hangi Sektörler E-İhracatta Başarılı Olabilir?
Birçok firma ve girişimci e-ihracat nedir sorusunu sorarask global pazarlara açılıyor. Çünkü e-ihracatın birçok avantajı vardır; pazaryerlerine doğru ürünlerle çıkılmazsa dezavantaja dönebilir. Bunun e-ihracat için uygun sektörler üzerinde araştırma yapmak gerekir. E-ihracat için uygun sektörler, e-ihracat yapılacak ülke ile doğrudan bağlantılıdır. Örneğin; Rusya’ya kürk ve deri ürünleri satışı yapmak doğru bir adım olacaktır. Körfez ülkeleri için de rahat giyim ürünleri ideal bir e-ihracat seçimi olabilir. Yani e-ihracat nedir sorusu için hedeflenen kitlenin yaşadığı coğrafyanın iklim şartları, demografik özellikleri ve politik durumu bile e-ihracat için uygun sektörleri değiştirebilir.
E-ihracatta başarılı olabilmek için katma değeri yüksek ürünler seçilmelidir. E-ihracata en uygun sektörler şunlardır;
- Yöresel ürünler,
- Ev tekstili,
- Otomotiv yedek parçaları,
- Oto aksesuarları,
- Hazır giyim,
- Takı ve aksesuar,
- Anne ve bebek ürünleri
E-İhracat Yapabilmek İçin Bilinmesi Gerekenler
Öncelikle bu güncel ticaret yönteminde ister üretici olun ister aracı, direkt ve kolayca ulaşabileceğiniz online satış kanalları sayesinde ürünlerinizi kendiniz veya ekibiniz aracılığıyla yayınlayıp, satışını gerçekleştirebilirsiniz. E-ihracat süreçlerinde üretici ve tüketici arasında fiziki bir satış noktası zorunluluğu bulunmadığı için zaman ve maliyet kıstaslarından büyük ölçüde kâr edilebiliyor. Halihazırda zaten satış noktası ya da noktaları olan bir satıcıysanız da e-ihracatın sunduğu avantajlardan yararlanabilir, ürünlerinizi sadece yerel değil global bazda da duyurabilir ve satabilirsiniz.
E-ihracat, devletin belirlediği ticaret mevzuatlarından mikro ihracat kuralları ve ETGB (Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi) kapsamında değerlendirildiği için her şeyden önce mikro ihracat esaslarına hâkim olmak gerekiyor.
Güncel mikro ihracat süreçlerinde ise aşağıdaki kurallara uymak gerekiyor:
- Yurt dışına gönderimini gerçekleştireceğiniz ürünler konusunda 300 kg ağırlığı aşmamalısınız.
- Gönderilerinizi değer açısından 15.000 EUR altında tutmalısınız.
- Yurt dışı satışlı ürünleriniz için KDV’siz fatura kesmelisiniz.
- Bu koşullar dahilinde yurt dışına gönderim yaptığınızda gümrük müşavirinden destek almak zorunda değilsiniz.
- Yine bu koşullar dahilinde satışını gerçekleştirdiğiniz ürünler için KDV iadesi alabilirsiniz.
Temel olarak bilmeniz gereken ve Türkiye’de e-ihracat yapmak isteyen herkesin uyması gereken mikro ihracat kuralları bu şekildeyken, satışını yapmak istediğiniz ürünler, online satış kanallarınız, hedef kitleniz ve hedef bölgeleriniz, kârlılık oranınız ve beklentileriniz ise işin tamamen size kalan kısımlarını oluşturuyor.
Genellikle B2C yani satıcıdan alıcıya direkt ulaşım şeklinde ve daha küçük ölçekli başlayan e-ihracat, daha sonraları işin ilerleyiş hızına ve sürecine bağlı olarak B2B/B2C yani önce satıcıdan aracıya ardından aracıdan alıcıya şeklinde devam edebiliyor. Bu nedenle e-ihracat işinin hacmi büyüdükçe gönderim yapılan ülkelerde şirket açmak ve böylece müşteriye ulaşmak için aracı bir kuruluş oluşturmak gerekebiliyor. Tabii tüm bu adımlar sizin e-ihracattan neler beklediğinize bağlı olarak gerçekleşiyor.
E-ihracat Yapan veya Yapmak İsteyenler İçin Yararlı İpuçları
Eğer e-ihracat konusunda yeniyseniz, e-ihracat nedir sorusunun cevabını arıyorsanız veya bu işe odaklanmak istiyorsanız aşağıdaki ipuçlarına göz atarak işinizi kolaylaştırabilirsiniz;
✔ Tıpkı klasik ihracatta olduğu gibi e-ihracat konusunda da devletin geçici veya uzun süreli muafiyetlerinden, teşviklerinden ya da desteklerinden yararlanabilirsiniz. Yani e-ihracat yapıyor olmanız klasik ihracata göre size herhangi bir kısıtlama getirmiyor; aksine farklı konularda pek çok avantajdan yararlanabilmenizi sağlıyor.
✔ Alıcıya sağladığınız her kolaylık (müşteriye KDV ödetmeyen ülkeler arası anlaşmalı fiyatlar, hızlı teslimat, gönderi ücreti dahil her şeyi tek seferde ödeme seçeneği ve benzeri imkanlar) her zaman için firmanızın isminin daha çok duyulmasını ve tercih edilme oranlarının artmasını sağlıyor. Bu yüzden e-ihracat üzerinden satış yaptığınızda DDP yani vergileri ödenmiş teslimat yöntemini seçerek müşteri memnuniyetini artırabilirsiniz.
✔ Sattığınız veya satmak istediğiniz ürünlerin konseptine uygun, e-ticaret altyapısına sahip olan bir internet sitesi açmalı ve bu internet sitesinin bilinirliğini çoğaltmak için SEO, Google Adwords, Facebook Ads gibi araçlardan yararlanmalısınız. Ürünlerinizin olduğu internet sitesine gelen potansiyel müşteriler için karmaşık olmayan, pratik bir site yapısı, alışverişi tamamlamaya yönelik hızlı adımlar da satışlarınızın artmasında önemli rol oynuyor.
✔ Son olarak belki de en önemlisi, Worldef gibi bu işin profesyonellerini barındıran ve e-ihracata dair işe yarar bilgilerin, sürekli yenilenen trendlerin, etkinliklerin ve eğitimlerin sunulduğu platformları takip ederek sektörel anlamda her zaman güncel ve bilgili kalabilirsiniz.
E-İhracat Eğitimi Almalı Mısınız?
Başlıktaki sorunun cevabı kesinlikle ‘evet’tir. Neden mi? Çünkü e-ihracat konusunda deneyimsiz şirketler, hüsrana uğrayabilir! Hangi e-ihracat pazarına girmek gerekir? Satış yapmak istediğiniz ürünün hedef pazarını nasıl belirleyebilirsiniz? E-ihracat hedeflediğiniz ülkelerdeki e-ihracat teşvikleri ve muafiyetleri nelerdir? E-ihracat için bunun gibi onlarca sorunun cevabının bulunması gerekir. Bu sebeple e-ihracat eğitimi alınmalıdır!
E-ihracat eğitimlerinin avantajları şunladır;
- Farklı alanlardaki e-ihracat uygulamaları hakkında bilgiler alınabilir.
- KOBİ’lere ve sınırötesi e-ticaret yapmak isteyen herkese vizyon kazandırır.
- E-ihracatın sunduğu fırsatlar konusunda bilinçlenmeyi sağlar.
- E-ticaret altyapıları, e-ihracat vizyonlarının geliştirilmesi, yurtdışı pazar yerleri ile global bir ağ kurulabilmesi ve globalde satış yapılabilmesi yönünde önemli katkılar sunar.
- E-ihracat girişiminde bulunan ve bulunmak isteyen girişimcilerin ihtiyaçlarına uygun olarak modellenebilir.
- Devlet teşvikleri, ödeme sistemleri, lojistik altyapısı, gümrük işlemleri ve marka tescil gibi birçok konuyu öğrenme fırsatı verir.