Ara
Close this search box.

E-ihracat ile klasik ihracat arasındaki farklar nelerdir?

e-ihracat

Türkiye’de e-ticaret hacmi 2020 yılında 2019 yılına göre yüzde 66 artış göstererek, 226 milyar 200 milyon liraya yükseldi. E-ticaret hacminin genel ticarete oranı 201 yılında yüzde 9,8 iken, 2020 yılında 5,9 puan artışla ortalama yüzde 15,7’ye çıktı.

Türkiye’de e-ihracat ve ihracat için de hedeflenen bazı rakamlar vardır. 2019 yılında e-ihracatın toplam ihracat içindeki payı yüzde 0,3 olarak gerçekleşmiştir. 2020 yılında bu oran yaklaşık yüzde 3 olmuştur. Dünyada ise, sınır ötesi e-ticaretin genel ticaret oranı yüzde 4,4 olmuştur. Türkiye’de ihracat hedeflerinden biri de, e-ihracatın genel ihracata oranının 2023 yılına kadar yüzde 5’e çıkarılmasıdır. Bu hedeflere ulaşabilmek için firmaların hem e-ihracat hem sınır ötesi e-ticaret süreçlerine teşvik edilmesi önemlidir.

E-ihracat nedir?

E-ihracat; “ürünlerin e-ticaret siteleri, pazaryerleri ve soysal medya platformları gibi online satış kanalları üzerinden yurt dışındaki bireysel müşterilere satılması yoluyla gerçekleştirilen ticaret” olarak tanımlanmaktadır. E-ihracat yapmak için öncelikle sistemin yapıtaşını oluşturan e-ticaret platformuna ihtiyaç vardır. Yurt dışındaki online müşteriler ve satıcı, bu platformlarda buluşur. Daha sonra müşterilere online satış yapılır ve KDV’siz satış faturası düzenlenir. Son süreçte, verilen sipariş mikro ihracat yoluyla ve Elektronik Ticaret Gümrük Beyanı (ETGB) düzenlenerek gümrükten çıkar ve yurtdışındaki müşteriye ulaştırılır.

Bireysel müşteriler, bir işletmenin ürün ve faaliyetlerinin son ve nihai kullanıcısı olan tekil müşterilerdir. Yurt dışına yapılan satışların değerinin KDV’siz olarak 15 bin avroyu ve 300 kilogramı aşmaması durumunda bu satışlar mikro ihracat kapsamına girer. Mikro ihracat kapsamında gerçekleşen e-ihracat satışları, yurtdışına Elektronik Ticaret Gümrük Beyanı (ETGB) ile çıkartılabilir. ETGB, ihracatta ekspres taşıyıcılar tarafından elektronik ortamda düzenlenen bir gümrük beyanıdır. Bu beyanın gümrük müşavirlerine ihtiyaç duyulmadan dijital ortamda düzenlenmesi, satıcılara büyük kolaylıklar sunmaktadır.

Klasik ihracat ile e-ihracat arasındaki farklar nelerdir?

Uluslararası ticarette takip edilmesi gereken belli başlı bazı prosedürler vardır. Konvansiyonel yani geleneksel ihracat süreçleri arasında en çok para harcanan, zaman alan ve zorluklar içeren süreç, gümrük süreçleridir. E-ihracat incelendiğinde ise, e-ihracat tarafındaki gümrük sürecinin geleneksel ihracata göre pek çok avantajı bulunmaktadır.

E-ihracat ile geleneksel ihracat modelleri arasındaki temel farklar ve benzerlikler şunlardır;

 E-ihracatGeleneksel ihracat
İş modeli  B2C (İşletmeden müşteriye)  B2B (İşletmeden işletmeye)  
Gümrük beyannamesiETGB (Lisanslı kargo firmaları tarafından düzenlenir)Standart gümrük beyannamesi
Gümrük müşaviri  Gerek yoktur  Gerek vardır    
Fatura  KDV’siz düzenlenir  KDV’siz düzenlenebilir  
KDV iadesi  Alınabilir  Alınabilir  
Devlet destekleri ve teşvikleri  Yararlanılabilir  Yararlanılabilir  
Satış öncesi ve sonrası maliyetler  Ekonomiktir  Fazladır  
Alıcı ülkede gümrükleme12 saat ila 2 gün (Bazı ülkelerde e-gümrükleme yapılır)  2-7 iş günü
B2C gümrükleme vergi muafiyeti  Tam geçerli  Geçerli değil  
Ülkeler arası ticaret ve gümrük anlaşmaları  Geçerli  Geçerli  
İhracat operasyonları  Hızlı, kolay  Uzun, zor  
İş süreçleri ve takibi  Zor (Yetkileri sınırlıdır, aracı kurumlar vardır)  Basit (Dijital sistemlerle tam yetkili yapı)  
Gümrükleme ve konsolidasyon  Geniş ve kolay uygulanabilir  Sınırlı  
Uçtan uca hizmet  Kolay ve ekonomik  Zor ve maliyetli  
Marka tescil sertifikası, hijyen sertifikası, apostil şerhi vs prosedürler…  Genellikle gerek yoktur  Genellikle zorunlu
E-ihracat ile klasik ihracat arasındaki farklar

Sınır ötesi e-ticaret ve e-ihracat

Sınır ötesi e-ticaret ve e-ihracat, yurtdışındaki müşterilerle buluşmak isteyen üretici ve satıcıların hayatında yer eden iki önemli kavramdır. Günümüzde sıklıkla karıştırılan bu iki kavramın ayrımını yapmak gerekmektedir. E-ihracat; tanımlandığı üzere, ürünlerin çevrimiçi satış kanalları üzerinden yurt dışında bulunan nihai tüketicilere satılması yoluyla gerçekleştirilen ticarettir.

Sınır ötesi e-ticaretin e-ihracattan ayrıldığı nokta ise, e-ihracat modelinde ürün veya hizmetler satış gerçekleştikçe ana ülkeden müşteriye ulaştırılırken sınır ötesi e-ticarette ürünler satış yapılması planlanan ülkede depolanmaktadır. Yani satış yapılıp yapılmadığına bakılmaksızın ürünler ilk etapta hedef ülkedeki depolarda tutulmaktadır.

Bununla birlikte, her iki modelin de büyük avantajları bulunmaktadır. Dünyanın güçlü ekonomileri arasına girmek ve bu ülkelerle rekabet edebilmek için hem üretimin artması hem de üretilen ürün ve hizmetleri yurtdışı pazarlarına taşımak büyük önem arz etmektedir. Dijitalleşen dünyamızda sınırlar ortadan kalkmış durumdadır. E-ihracat ve sınır ötesi e-ticaret sayesinde insanlar dünyanın bir ucundan bir ucuna insanlar ile etkileşime geçerek ticari işlemleri gerçekleştirebilmektedir.

Sınır ötesi e-ticaret ile e-ihracat arasındaki farkları incelemek için tıklayın!

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Mubadala Getir
Markalar

Getir’in Mubadala’ya devri onaylandı!

Hızlı teslimat ve e-ticaret platformu Getir, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) merkezli yatırım şirketi Mubadala’ya devrediliyor. Rekabet Kurumu, Mubadala’nın devir başvurusunu onayladı.

Days
Hours
Minutes
Seconds