Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) tarafından düzenlenen “MÜSİAD Vizyoner’23 Zirvesi”, Sarıyer’deki bir gösteri merkezinde gerçekleştirildi. “Biz’in Gücü” teması ile düzenlenen zirveye Ticaret Bakanı Ömer Bolat da katıldı. Bolat, konuşmasında e-ticaret ve e-ihracata dikkat çekti.
Ömer Bolat, dünyada e-ticaretin perakende ticaretindeki payının yüzde 20’ye yaklaştığını vurgulayarak, “E-ticaret ve e-ihracat platformunun popüler hale geldiğini görüyoruz. Yeşil ve dijital dönüşüm öne çıkmaktadır. Ürünlerin dijital ve yeşil çözümler sunmasının rekabetçilik için ana kriter haline geldiği, yeşil ekonomilere yönelik eğilimin arttığı bir dönemdeyiz. Sınırda karbon düzenleme mekanizması uygulama olarak başlamıştır. Şu anda raporlama dönemindeyiz. Uygulamanın bu geçiş döneminde sadece emisyon raporlama yükümlülüğümüz var ama mali yükümlülükler 1 Ocak 2026’da başlayacaktır. Onun için bütün sektörlerimizin karbon tüketimi fazla olan sektörlerin vakit kaybetmeden hazırlanması, ihracatçılıkta rekabetçiliğimizi korumak adına çok büyük önem arz etmektedir.” sözlerini aktardı.
“E-İhracat Platformu kurma çalışmalarımızı tamamladık”
“Önümüzdeki dönemin olmazsa olmazı katma değerli üretim ve ihracattır.” diyen Bolat, “İhracatta dijitalleşmeyi artırarak e-ihracatın gelişmesi için de Türkiye E-İhracat Platformu kurma çalışmalarımızı tamamladık. İnşallah birkaç ay içinde onu da hizmete alacağız. Burada amacımız marka ve ürünlerimizin dünya çapında bilinirliğinin artması, pazar payımızın ve e-ihracatı artırabilmek.” ifadelerini kullandı.
Küresel ekonomide yaşanan dönüşüm sürecinde uluslararası ticaretin geleneksel yapısının önemli ölçüde değiştiğini ve ticaretin konusunun emek yoğun sektörlerden teknoloji yoğun sektörlere kaydığını anımsatan Bolat, “Teknoloji ve bilişim dünyasında yaşanan gelişmeler, e-ticareti önemli bir aktör olarak öne çıkarmıştır. Özellikle salgın sürecinde artan dijitalleşme, bir yandan dijital şirketlerin yükselmesine ve bu bağlamda yeni girişimcilik hikayeleri ile yeni iş ve çalışma modellerinin ortaya çıkmasına yol açmış, diğer yandan e-ticaret ve e-ihracat platformlarını oldukça popüler hale getirmiştir. Günümüzde gelişmiş ülkeler, nesnelerin interneti, yapay zekâ ve veri yönetimi çalışmaları kapsamında teknolojik dönüşüm stratejilerini şekillendirmektedirler.” diye konuştu.
“Tek yol, ihracat yapmaktır” anlayışı çerçevesinde hem mal hem de hizmet ihracatına çeşitli destekler sağladıklarını bildiren Bolat, ihracatçıların her adımına destek verdiklerini ve Ticaret Bakanlığının 2024 yılı bütçesini ve ihracat desteklerini yüzde 115 artırarak ihracatçıların hizmetine sunacaklarını ifade etti.