Türkiye ile AB Ülkeleri Arasındaki Ticaret Hacmi
Türkiye, ekonomik açıdan Avrupa ülkeleriyle yoğun bir mesai harcıyor. AB ile Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerde sorun olsa da ticari ilişkiler artıyor. Türkiye ve Avrupa Birliği ülkeleri arasındaki ticaret hacmi, 2019 yılında 180 milyar doları aştı. Türkiye’nin ihracatında AB ülkelerinin payı yüzde 50’ye ulaştı. En çok ihracat yapılan 3 ülke Almanya (1,4 milyar dolar), İtalya (889 milyon dolar) ve Birleşik Krallık (870 milyon dolar) oldu. Haliyle bu pastadan kendine pay çıkarmak isteyen Türk firmaları için Avrupa’ya e-ihracat çok avantajlı görünüyor.
Avrupa’ya Mikro İhracat
Türkiye’den yurt dışındaki bir ülkeye yapılacak mikro ihracat, 15 bin avro ve 300 kilogram ile sınırlıdır. Bu sınırlar içinde Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi (ETGB) ile mikro ihracat yapılabilir. Mikro ihracat sınırı aşılırsa ETGB yeterli olmaz ve ücretli normal gümrük beyannamesi düzenlenmesi gerekir. Avrupa’ya ihracatta sınır 22 avrodur. Yani faturada yazan toplam tutar 22 avroyu geçmiyorsa herhangi bir KDV veya vergi ödemek gerekmez. Eğer gönderi tutarınız 22 avrodan fazlaysa yüzde 19 oranında bir vergi ödenmesi gerekir.
Elektronik Ticaret Gümrük Beyanı yetkisine sahip DHL ve UPS uluslararası taşıyıcı operatörler, firmalar adına gümrük işlemlerini yürütüyor. Bu yüzden yurt dışına ürün göndermek için bu firmalarla çalışmak mantıklı bir çözüm olabilir. Avrupa’ya gönderilerin herhangi bir ürünün teslimatı için anlaşma yapılan taşıyıcı firma gerekli belgeleri düzenleyecektir. Bunun için fatura, ETGB ve yurt dışı teslimat bilgileri gibi belgeler istenir.
Aynı zamanda ATR sertifikası da istenmektedir. ATR belgesi, düşük vergi oranlarından yararlanmak için AB üyeleri ile Türkiye arasındaki ticarette kullanılan bir gümrük belgesidir. AB-Türkiye Gümrük Birliği anlaşması çerçevesinde istenen belge, tüm ürünler için geçerli değildir. Avrupa Birliği ülkeleri ile Gümrük Birliği çerçevesinde yapılan tercihli ticarette kullanılan ATR belgesi, sanayi ve işlenmiş tarım ürünleri ihracatı ve ithalatında gümrük vergisi muafiyeti sağlayan bir belgedir.
Avrupa’da Popüler E-Ticaret Ürün Kategorileri
Avrupa Birliği’ne üye 28 ülkede e-ticaret giderek artan bir ivme sergiliyor. Online alışveriş müşterilerinin en çok tercih ettiği ürün kategorileri şunlardır; moda, elektronik ve medya ürünleri, oyuncak, hobi, mobilya, ev aletleri, yemek ve kişisel bakım ürünleri.
Statista’nın yukarıdaki grafiği, Avrupa bölgesi için online alışverişte en çok tercih edilen kategorileri ve bu kategorilerdeki e-ticaret satış miktarını gösteriyor. Bu grafiğe göre, teknik olarak doğru bir piyasa araştırmasıyla Türkiye’de satılan herhangi bir ürünü Avrupa’ya e-ihracat yoluyla AB ülkelerine de satılabilir!
Avrupa’ya E-İhracat ve Lojistik
Avrupa’ya e-ihracat yaparken dikkat edilmesi gereken konulardan biri de lojistik süreçleridir. Avrupa’daki online tüketiciler hızlı teslimat konusunda hassastır. Kaliteli ve hızlı teslimat hizmeti alan online tüketicilerde marka bağlılığı ve aynı firmadan tekrar alışveriş yapma eğilimi fazladır. Bu sebeple teslimat firmaları ile yapılan anlaşmalarda teslimat sürelerine özen gösterilmesi özellikle belirtilmelidir. Teslimatı geciken siparişler iptal olabilir. Bu durum firmalar ek maliyetlere katlanmak zorunda bırakır. Bu sebeple uluslararası kargo firmalarıyla çalışmak tercih edilebilir.
Diğer önemli bir konu da lojistik maliyetleridir. Örneğin; Avrupa’ya e-ihracat çerçevesinde yurt dışından alınan bir sipariş üzerine alıcıya bir ürün gönderildiğini düşünelim. Bu siparişin teslimat süreçlerinde Avrupa ülkeleri için 7 ila 8 avro maliyeti olacaktır. Ancak alıcı ürünü iade ederse bu sefer tersine lojistik süreci devreye girer. Bu da maliyetlerin katlanması anlamına gelir. Özetlemek gerekirse; ürünü gönderirken kargo ücreti ödenir. O ürün iade olursa aynı kargo ücreti tekrar ödenir. Ayrıca, ürün geri gönderilirken ithalat prosedürleri devreye girdiği için ek maliyetler çıkar. Yani iade durumunda ciddi bir zarar söz konusu olabilir. Büyük ölçekli satıcılar için bu büyük bir problem olmayabilir; ancak küçük çapta bir firmaysanız veya Avrupa’ya e-ihracat için yeniyseniz bu durum sorun olabilir.
Avrupa’ya E-İhracat ve Fulfillment
Teslimat sorunlarından ve maliyetlerinden kurtulmanın en pratik yolu fulfillment hizmetleridir. Fulfillment, depolama hizmetlerini içeren bir süreçtir. Fulfillment hizmetleri, ürünlerin hedef pazardaki bir depodan paketlenerek alıcıya ulaştırılmasıdır. Bu hizmet ile yurt dışına yüksek maliyetlerle ürün gönderme sorunundan kurtulmak mümkündür. Hedef ülkedeki bir fulfillment servis sağlayıcısı ile yapılacak bir anlaşma ile ürünlerin tamamı ya da bir kısmı o firmanın depolarına gönderilebilir. Yurt dışından bir sipariş geldiğinde yurt dışındaki fulfillment firması ürünü paketleyerek alıcıya ulaştırır.
Fulfillment hizmetlerinde siparişlerin iade olması durumunda ürün tekrar bu depoya gelir ve firma ekstra bir lojistik masrafa katlanmak zorunda kalmaz. İade olan ürün yurt dışındaki depoda tutulur. Yeni bir sipariş gelirse bu ürün yeni alıcıya gönderilir. Fulfillment hizmeti almak için ürünler toplu halde yurt dışındaki depoya gönderilir. Bunun dışında diğer lojistik süreçlerle fulfillment firması ilgilenir. Bu fulfillment hizmetlerinin ücretleri de üründen ürüne değişiklik gösterir. Fufillment ücretleri ürün başına 5 ila 6 avrodur. Ürün iade olursa yine bu civarda bir ücret ödemek gerekir.
Eğer ürünü firmanın kendi e-ticaret sitesinden satılıyorsa fulfillment hizmetleri bu e-ticaret sitesine entegre edilmelidir. Fulfillment şirketleri bu entegrasyon sürecinde firmalarda destek olmaktadır. Eğer ürünü Amazon Avrupa, Zalando ve Otto global pazaryerlerinde satıyorsanız, bu firmaların kendileri fulfillment hizmeti sunmaktadır. Bu pazaryerlerinde entegre sorunu yoktur. Örneğin; Amazon Fulfillment hizmetinde ürünler Amazon’un deposundan gönderilir. Ürünler belli bir sıralamaya göre listelenir ve depolanır. Sipariş geldiğinde Amazon firma adına ürünü paketleyerek alıcıya ulaştırır. Hatta Amazon, teslimat sonrası müşteri memnuniyeti hizmetlerini de yönetir.
Avrupa’da E-Ticaret
E-ticaret, Avrupa’da popüler bir ticaret modelidir. İstatistiklere göre, Avrupa e-ticaret pazarı pozitif bir büyüme sergiliyor. E-ticaret, en dinamik ve hızlı büyüyen sektörlerden biri olarak dikkat çekiyor.
Avrupa’da e-ticaret ile ilgili bazı veriler şöyledir;
- 2019 yılında Avrupa’daki toplam online sınır ötesi pazar (seyahat hariç), bir önceki yıla göre yüzde 14,4’lük bir artış göstererek, 108,75 milyar avro ciroya ulaştı.
- Avrupa’daki toplam online satışların içinde sınır ötesi e-ticaretin payı yaklaşık yüzde 24 olarak gerçekleşti.
- Avrupa’da e-ticaret satışları 2019 yılında 621 milyar avroya ulaştı. 2020 yılında bu rakamın 717 milyar avro olması bekleniyor.
- Batı Avrupa’nın online cirosu, toplam Avrupa online perakende cirosunun yaklaşık yüzde 70’ini oluşturuyor.
- Amazon, 2018 yılında Avrupa’da en çok ziyaret edilen online pazaryeri oldu. Avrupa’nın en büyük 10 çevrimiçi perakendecisi şunlardır; Amazon, Staples, Apple (Üçü de Amerika), Otto (Almanya), Tesco (İngiltere), Groupe Casino (Fransa), Shop Direct Group, Home Retail Group (Her ikisi de Birleşik Krallık), Zalando (Almanya) ve John Lewis (Birleşik Krallık).
- Avrupa’da internet penetrasyonu yüzde 82,5’tur.
WORLDEF İle Avrupa’ya E-İhracat Yapın!
Avrupa’ya e-ihracat için Türk şirketlerinin odağındaki ticari faaliyetlerinden biridir. Avrupa’ya e-ihracat ile hangi ürünler satılabilir? Özel günlerde satış için hangi Avrupa ülkelerine odaklanmak gerekir? Avrupa’daki e-ihracat potansiyeli en yüksek ülkeler hangileridir? WORLDEF ile satış hedeflerinizi Avrupa’ya yönlendirin!