Ara
Close this search box.

Avrupa’da sınır ötesi e-ticaret pazarı 146 milyar avroya ulaştı

sınır ötesi e-ticaret
sınır ötesi e-ticaret

Sınır ötesi e-ticaret dünya genelinde olduğu gibi Avrupa’da da artmaya devam ediyor. 2018 yılında toplam satışların yüzde 22,8’i, 2019 yılında yüzde 23,55’i ve 2020 yılında ise 25,5’i sınır ötesi e-ticaret satışlarından oluştu. Avrupa’daki e-ihracat pazar değerinin 146 milyar avroya ulaştığı açıklandı.

Sınır ötesi e-ticarette başarılı 10 marka

Ikea, 53,25 milyar avro değerindeki toplam sınır ötesi e-ticaret satışı ile sıralamaya liderlik ediyor. H&M de yine ilk 10’da kendine yer buldu. Buna ek olarak, H&M’in alt kuruluşları olan Cos ve Other Stories de ilk 10’da yer aldı. Pandora ise üçüncü sıradan listeye giriş yaptı. Geçtiğimiz yıl üçüncü sırada bulunan Zara, bu yıl ilk 10’un dışında kaldı.

İşte sınır ötesi e-ticarette en başarılı 10 marka:

  • Ikea
  • H&M
  • Pandora
  • Smyths Toys
  • Lego
  • Nespresso
  • Expert
  • Cos
  • Swarovski
  • Other Stories

Analistler, bu sıralamayı şöyle değerlendirdi: “İlk 10 sadece çok kanallı perakendecilerden oluşuyor. Bu durumu ilk kez görüyoruz. Swarowski, Pandora, Expert, Cos ve Other Stories bu sıralamaya yeni dahil oldu. Geçen yıl sıralamada bulunan e-ticaret şirketleri Zalando ve Vivino’nun yanı sıra Zara, C&A ve Tomtom da ilk 10’un dışında kaldı.

2020 yılında B2C satışları yüzde 24 oranında arttı ve toplam değeri 573 milyar avroya ulaştı. Sınırötesi e-ticaretten ise 146 milyar avroluk gelir elde edildi. Analistler, sınır ötesi e-ticaretin toplam online satışlardan daha iyi performans gösterdiği belirtti. Bunun ana nedeni olarak da 2020 yılında ortaya çıkan Covid-19 salgını gösterildi.

Moda kategorisinin cirosu yüzde 15 oranında düştü

Covid-19 salgınının yayılmasını engellemek amacıyla uygulanan kısıtlamalar, fiziksel mağazaların kapanmasına neden oldu. Perakendeciler, bu nedenle mağazalarını dijital dünyaya taşıdı ve sınırötesi e-ticaret dünya çapında genişledi. Çok kanallı perakendecilerin satışı 2020’nin dördüncü çeyreğinde yüzde 45 oranında arttı.

Bununla birlikte en büyük ürün yelpazesi oluşturan moda kategorisinin cirosu 2020 yılında yüzde 15 düştü. E-ticaretin bu yükselişi, moda mağazalarının cirosunun düşmesini engelleyemedi. İnternet kullanımındaki büyük artış, mağazaların uzun süre kapalı kalmasını telafi edemedi. Yemek ve paket servis kategorisinin satışları ise 2019 yılına kıyasla yüzde 10 oranında arttı. Avrupa nüfusunun yüzde 67’si e-ticaretin bu kadar yaygınlaşmasını takdir ediyor!

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Mubadala Getir
Markalar

Getir’in Mubadala’ya devri onaylandı!

Hızlı teslimat ve e-ticaret platformu Getir, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) merkezli yatırım şirketi Mubadala’ya devrediliyor. Rekabet Kurumu, Mubadala’nın devir başvurusunu onayladı.

Days
Hours
Minutes
Seconds