Alibaba, 72 saat içinde teslimat garantisi ile Amazon’un önüne geçmeyi hedefliyor

Alibaba

Küresel e-ticaret hacminde 2025 yılına kadar 1,4 trilyon dolarlık bir artış bekleniyor. Alibaba ve Amazon, küresel e-ticaret pazarı pastasından aslan payını almak için yoğun bir rekabet içindeler.

Wall Street Journal’da yer alan habere göre, Alibaba, Çin’den yola çıkan paketleri dünyanın her yerine 72 saat içerisinde teslim etmeyi hedefliyor. Alibaba’nın hızlı teslimat sistemi, şimdiden Avrupa’nın önde gelen şehirlerinde önem kazanmaya başladı. Alibaba, Amazon’dan farklı olarak Avrupa pazarında da yerel nakliye şirketleriyle işbirliği içerisinde…

Alibaba, inovasyonları ile lojistik sektörüne öncülük ediyor

Hızlı teslimat ve uygun fiyatlandırma politikaları, e-ticaret sektöründe pazar payı elde etme anlamında büyük bir önem teşkil ediyor. Alibaba, Çin merkezli satıcılara ve üreticilere direkt erişim sağlıyor. Dolayısıyla; Alibaba’nın ürün katalogunun fiyat bandı, Amazon’a kıyasla çok daha karşılanabilir seviyelerde seyrediyor.

Alibaba, Çin’deki en büyük deposunda 800 adet robot kullanıyor. Bu metot; geleneksel çalışma yöntemlerine göre verimliliği iki kata kadar arttırabiliyor. Ağır işi robotlar yapıyor. Dolayısıyla, depoda yürütülen operasyonlar ivme kazanıyor. Bu yöntemle 11 gün süren “Çin Bekarlar Günü” indirimlerinde aldıkları 75 milyar dolar tutarındaki siparişi bile işlemeyi başarabiliyorlar.

Alibaba’nın lojistik alanındaki yenilikçi yaklaşımı sadece robotlar değil. Müşteri, satış sitesi üzerinden alım yaptığında, ödeme şirketi, ödeme işleminin yanı sıra nakliye işlemlerini de gerçekleştirebiliyor. Oluşturulan iletişim ağı, şirketin aldığı siparişlerle alakalı verileri kısa sürede işlemesine olanak sağlıyor. Daha sonra elde edilen veriler sorunsuz bir geçiş süreci için gümrüklere ulaştırılıyor.

Amazon’un hızlı teslimat seçeneği henüz küresel pazarlara açık değil

Alibaba, Amazon’un aksine filosunun bakımı için çok sayıda şirketle iş birliği yapıyor. Amazon’un hızlı teslimat seçeneği aboneliğe tabi ve yalnızca 21 ülkede kullanılabilir durumda. Amazon’un hızlı teslimat aboneliği, asgari tutara sahip olan Hindistan’da 23 dolar tutarında. Azami ücrete ise 130 dolar ile İngiltere sahip.

Alibaba ise, 72 saatte teslimat seçeneğini kısıtlı bir ürün yelpazesi için ücretsiz olarak sunuyor. Daha geniş bir ürün yelpazesinde 72 saatte teslimat seçeneğini kullanmak isteyen kullanıcılar ise, 3 dolarlık bir abonelik ücreti ödemek zorundalar. Alibaba’nın yaşadığı sorunların başında ise sahte ürün sıkıntısı geliyor. Zira dönemin ABD Başkanı Donald Trump hükümeti de Alibaba’yı üçüncü parti Çinli satıcılar üzerinden sahte ürün satmakla suçlamıştı. Alibaba, bu durumun önüne geçmek için hükümet ve hissedarlarla koordineli olarak çalışıyor.