Ara
Close this search box.

Ali Aygün: E-ihracatta ilk adım pazar araştırması olmalı

e-ihracat
e-ihracat

justrug.com Kurucu Ortağı Ali Aygün; E-ihracat süreçlerini başlatmak isteyen markaların başlangıçta ne gibi adımlar atması gerekiyor? E-ihracat süreçlerinde en sık karşılaşılan problemler nelerdir? Bu problemleri aşabilmek için neler yapılması gerekiyor? Gibi soruları worldefvakfi.org için cevapladı.

E-ihracat süreçlerini başlatacak markaların ilk adımda detaylı bir araştırması yapması gerektiğini söyleyen Aygün, süreç içerisinde ihracat yapılan ülkeye göre farklı senaryolarla karşılaşılabildiğini ve burada alınacak reaksiyonun çok önemli olduğunu ifade etti.

“E-ihracat süreçlerine başlamak isteyen markaların öncelikle pazar araştırması yapması gerekiyor”

İhracat süreçlerine başlamak isteyen markaların öncelikle hedef belirlediği ülkede kendi kategorisinde o ülkenin lider e-ticaret şirketini bilmesi ve araştırması gerektiğini söyleyen Ali Aygün, “Yani eğer ahşap ürünler satacaksam, Amerika ölçeğinde ilk başta Wayfair olarak değerlendirmeyi tercih ederim. Ama öncelikle ilgili firma kendi yaptığı sektörle alakalı olarak hedef ülkede kim lider onu bir araştırması gerekiyor çünkü pazara onlar vasıtasıyla çok kolay ulaşabilir. Yani bir fizibilite çalışması her zaman lazım.” dedi.

E-ihracat süreçlerinde en temel sorununun kargo maliyetleri olduğunu vurgulayan Aygün, “Özellikle pandemi dönemi ve pandemi sonrası, şu anda da petrolün artışı, emtianın artışı aklınıza gelebilecek bütün maliyetleri yükseltmiş durumda. Taşıma maliyetleri, desi maliyetleri yüksek ve bunlar büyük problemler oluşturuyor. Düzgün paketleme de oldukça önemli çünkü bunlar optik okuyuculardan geçiyor ve o paketlemenin ne kadar önemli olduğunu o zaman anlıyorsunuz. 5 desi diyorsunuz bir bakıyorsunuz 50-70 dolar geliyor. Optik okuyucudan öyle okunmamış çünkü hızlı banttan paketler akarken bir durum söz konusu. O yüzden en çok karşılaşılan problemler, transport yani taşımanın çokça maliyetli olması, gümrük mevzuatları, bunlar da birtakım sorunlar yaşatabiliyor.” ifadelerini kullandı.

“E-ihracat yapılan ülkeye göre farklı senaryolarla karşılanabiliyor”

İhracat yapılan ülkeye göre farklı senaryolarla karşılaşılabildiğini söyleyen Aygün, “Ülkelere göre değişebiliyor ama birçok e-ticaret sitesi de sorunların bazılarını çözmüş durumda. Mesela Etsy’de ürün satıldıysa ve İngiltere’ye ürün girilecekse Etsy’nin koduyla ülkeye sokabiliyorsunuz. Böyle kolaylıklar var ama aksi taktirde gümrükte uğraşırsınız.” diye konuştu.

Mevzuatların e-ihracat sürecinde bazen büyük sorunlar yaratabildiğini aktaran Aygün, “Bazen münferit bir şekilde ülkeler arası problemlerden kaynaklı kargoların bekleme süresi gümrüklerde uzayabiliyor. Bu problemlerin aşılabilmesi için, öncelikle paketlemenin çok iyi yapılması, çok iyi optimize edilmesi lazım, gümrük mevzuatını iyi bilmeniz lazım. Bu problemlerin aşılmasının en kolay yolu olarak Amerika’ya e-ticaret yapmak daha kolay olduğu için ilk başta Amerikan pazarına yönelinebilir. Bugün New York’a 2 günde ürün teslimatı çeşitli kargo firmaları tarafından mümkün olabiliyor.” sözlerini kaydetti.

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Mubadala Getir
Markalar

Getir’in Mubadala’ya devri onaylandı!

Hızlı teslimat ve e-ticaret platformu Getir, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) merkezli yatırım şirketi Mubadala’ya devrediliyor. Rekabet Kurumu, Mubadala’nın devir başvurusunu onayladı.

Days
Hours
Minutes
Seconds