Ara
Close this search box.

Ticaret Bakanlığından 2024 e-ihracat destekleri rehberi

e-ihracat destekleri

Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü E-İhracat, Dijital Pazarlama, Davranışsal Kamu Politikaları ve Yeni Nesil Teknolojiler Daire Başkanlığı tarafından 2024 yılında e-ihracat ya da sınır ötesi e-ticaret yapan ya da e-ihracat başlamak isteyen şirketler için “e-ihracat destekleri” rehberi hazırladı.

Ticaret Bakanlığı E-İhracat Daire Başkanlığının hazırladığı e-ihracat destekleri rehberi, yararlanıcıların ve iş birliği kuruluşlarının e-ihracat desteklerine yapacakları müracaatlarda izlenecek aşamaları açıklıyor ve dikkat edilmesi gereken hususlarda bilgilendirme yapıyor. Rehber, 20 Ağustos 2022 tarihli ve 5986 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile yürürlüğe konulan E-İhracat Destekleri Hakkında Karar ve ilgili karar kapsamında yayımlanan genelge ile genelge ekleri kapsamında hazırlandı.

Rehberde kapsamlı bilgiler yer alıyor

E-ihracat firmalarına yardımcı kaynak niteliğindeki rehber, e-ihracat destekleri başvurularına ilişkin olarak 5986 sayılı E-İhracat Destekleri Hakkında Karar ve E-İhracat Desteklerine İlişkin Genelge’yi dikkate alıyor. Ayrıca, rehber, 16 Ekim 2023 tarihli genelge değişikliklerini de kapsayacak şekilde hazırlandı.

Rehberde, “Yararlanıcıların ve iş birliği kuruluşlarının, rehberin hazırlandığı tarihten sonra olabilecek mevzuat değişikliklerini dikkate alarak, mer’i mevzuat çerçevesinde başvurularını yapmaları gerekmektedir. Söz konusu mevzuata bakanlığın internet sitesinden ulaşılabilmektedir. Bu rehber, e-ihracat desteklerinden yararlanmak isteyen ihracatçılarımızı başvuru süreçleri hakkında bilgilendirmek amacıyla hazırlanmıştır.” ifadeleri yer aldı.

Bakan Bolat: 2028’de e-ihracatın payını %10’a çıkarılması hedefi doğrultusunda çalışıyoruz

Rehberin “Sunuş” alanında Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat’ın yazısı yer aldı. Bolat, 21. yüzyılda çağın getirdiği teknolojik ilerleme ile birlikte dünya genelinde gerçekleşen dijital dönüşüm ve küresel ticaretteki değişen koşullar doğrultusunda e-ticaret ekosisteminin güncel ve dinamik ihtiyaçlarını Ticaret Bakanlığı olarak yakından takip ettiklerini belirterek, şunları söyledi;

“Bu farkındalıkla, ülkemiz ihracatçılarına ve e-ihracat potansiyeli bulunan girişimcilere öncülük etmek, sınır ötesi e-ticaret sektörüne yön vermek, e-ihracat konusunda destekler sağlamak, bilgilendirme yapmak ve eğitim programları düzenlemek suretiyle ülkemizin genel ihracatı içerisindeki e-ihracatın payının 2028 yılına kadar %10’a çıkarılması hedefi doğrultusunda çalışmalar yürütmekteyiz. Bu kapsamda, 5986 sayılı E-İhracat Destekleri Hakkında Karar ve bu Karar’ın uygulanmasına yönelik genelge ile Türk ürünlerinin e-ihracat yoluyla yurt dışına pazarlanmasıyla iştigal eden ihracatçılarımızın rekabet gücünün geliştirilmesini; ülkemizin e-ihracat yoluyla ticaretinin artırılmasını ve B2B ihracat modelinden B2C (doğrudan tüketiciye) ihracat modeline geçişin sağlanmasını hedefleyerek dijitalleşen dünyada önemi giderek artan e-ihracata dönük güçlü bir destek paketini hayata geçirdik.”

“Küresel ticaretteki değişime ayak uydurarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz”

Bakan Bolat, “Bu destek mekanizması ile şirketlerin, pazaryerlerinin ve perakende e-ticaret sitelerinin; e-ihracata hazırlanmasına, yurt dışı pazarlarda ve pazaryerlerinde Türk ürünlerinin ve markalarının çevrim içi sergilenmesine, tanıtılmasına, yurt dışı siparişlere ilişkin hızlı teslimatın sağlanmasına yönelik giderlerinin desteklenmesine, şirketlerin e-ihracat gerçekleştirmelerine imkân sağlayacak E-İhracat Konsorsiyumları ile Türkiye E-İhracat Platformu’nun kurulmasına yönelik faaliyetlere ilişkin giderlerin desteklenmesine imkan sağlamaktayız.” dedi.

2023 yılı Ocak ayı itibarıyla uygulaması tümüyle hayata geçirilerek başvuruları alınmaya başlanmış olan bu destekler ile e-ihracat süreçlerini bütünüyle destek kapsamına aldıklarını ifade eden Bolat, şunları kaydetti;

“Böylelikle e-ihracata yönelik olarak ihracatçılarımızı ihtiyaçları doğrultusunda destekleyen dünyadaki öncü ülkelerden biri olduk. Firmalarımızın dünyaya e-ticaret yoluyla açılma sürecine önemli bir katkıda bulunacak bu desteklerin ülkemizin e-ihracatına ivme kazandıracağına inanıyor ve küresel ticaretteki değişime ayak uydurarak çalışmalarımızı hız kesmeden sürdürüyoruz. Bu bağlamda, firmalarımızın e-ihracata yönelik devlet destekleri ve başvuru süreçleri hakkında daha kolay bilgi edinmesi ve desteklerden faydalanan firma sayısının artırılmasını amacıyla hazırlanan bu rehberin ihracatçılarımıza hayırlı olmasını diliyorum.”

E-ihracat destekleri neyi amaçlıyor?

Rehberde yer alan bilgilere göre, e-ihracat desteklerinin amacı ve kapsamı şöyle anlatıldı; “Bu destekler, yararlanıcılar ve iş birliği kuruluşlarının e-ihracata hazırlanması,  yurt dışı pazarlarda ve pazar yerlerinde Türk ürünlerinin ve markalarının çevrim içi sergilenmesi ve tanıtılması, yurt dışı siparişlere ilişkin hızlı teslimatın sağlanmasına yönelik giderlerin desteklenmesi, şirketlerin e-ihracat gerçekleştirmelerine imkân sağlayacak E-İhracat Konsorsiyumları ile Türkiye E-İhracat Platformuna yönelik faaliyetlere ilişkin giderlerin desteklenmesi amacıyla düzenlenmiştir.”

Rehberde, ayrıca, “5986 sayılı Karar kapsamındaki destekler; yararlanıcılara (şirketler, pazar yerleri, perakende e-ticaret siteleri, B2B platformları, E-İhracat Konsorsiyumları) ve iş birliği kuruluşlarına (Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK), ihracatçı birlikleri, ticaret ve/veya sanayi odaları, organize sanayi bölgeleri, sektörel çatı kuruluşları, mala ilişkin e-ticaret sektörlerinde faaliyet gösteren dernekler, birlikler, işbirliği kuruluşları tarafından kurulacak şirketler ve E-İhracat Konsorsiyumları) yönelik iki ayrı bölümde ele alınmaktadır. Bu kapsamda faydalanılabilecek destekler, bu rehberin ilgili bölümlerinde listelenmekte ve her bir destek kalemi ayrı bir başlık altında anlatılmaktadır.” ifadelerine yer verildi.

E-ihracat desteklerinin kapsamı

Rehberde yer alan bilgilere göre, şirketler, 5986 sayılı Karar’da sayılan dijital pazaryeri tanıtım, sipariş karşılama, çevrim içi mağaza ve hedef ülke e-ticaret paydaşlarından alınan hizmetler ve pazaryeri komisyon desteğinden faydalanabiliyor. 5986 sayılı Karar’da tanımlanan perakende e-ticaret siteleri, pazaryerleri, B2B platformları ve E-İhracat Konsorsiyumlarına, bu desteklere ilave olarak Karar’da sayılan e-ihracat tanıtım desteği, depo kira desteği, pazara giriş rapor desteği vb. desteklerinden de faydalanmasına imkân sağlanıyor. Perakende e-ticaret siteleri, pazar yerleri, B2B platformları ve E-İhracat Konsorsiyumları, ayrıca; 5973 sayılı Karar’ın ilgili genelgelerinin hükümleri saklı kalmak kaydıyla, pazara giriş proje hazırlama desteği, marka tescil desteği vb. desteklerden ve prefinansman imkânından yararlanabiliyor.

2024 E-TİCARET DESTEKLERİ REHBERİ İÇİN TIKLAYIN!

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

worldef dubai
E-Ticaret

WORLDEF DUBAI sona erdi!

Global e-ticaret fuarları platformu WORLDEF, Dubai’de görkemli bir etkinliğe imza attı. Dubai CommerCity’de düzenlenen global e-ticaret fuarı WORLDEF DUBAI’ye 82 ülkeden yaklaşık 10 bin kişi

worldef dubai
E-Ticaret

WORLDEF DUBAI kapılarını açtı!

Körfez bölgesinin en büyük e-ticaret fuarı WORLDEF DUBAI, Dubai CommerCity’de kapılarını açtı! DIEZ Başkanı Şeyh Ahmed bin Saeed Al Maktoum’un himayesinde gerçekleştirilen fuarda konuşan WORLDEF

Days
Hours
Minutes
Seconds