Türkiye’de e-ticaret sektörü hızla büyüyor. İnternetin yaygınlaşması ve pandeminin etkisiyle çevrimiçi alışverişler artıyor. Sektöre paralel girişimcilerin sayıları da her geçen gün yükselmeye devam ediyor.
İstanbul Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Erkam Tüzgen Türkiye’de e-ticaret sektörünün son yıllarda büyük bir ivme kazandığını söyleyerek, “Gelişen teknoloji, internetin daha geniş bir kitleye ulaşması ve pandemi gibi nedenlerle çevrimiçi alışveriş yaygınlaştı. Tüketiciler, elektronik ticaret platformları sayesinde kolayca ürün ve hizmetlere erişebilir hale geldi.” dedi.
Türkiye’de birçok online alışveriş platformunun, tüketicilere kolay ve güvenli bir alışveriş deneyiminin yanı sıra işletmelerin de ürün ve hizmetlerini dijital ortamda sunmalarını sağladıklarını dile getiren Tüzgen, bu sayede işletmelerin, fiziksel mağazaların yanı sıra dijital platformlarda da müşteri kitlesine ulaşabildiğini belirtti.
Hızlı ve güvenilir teslimatın önemi
Erkam Tüzgen, e-ticaret sektörünün büyümesi ve gelişmesiyle birlikte lojistik, dijital pazarlama, finans teknolojileri, yazılım, veri analizi gibi e-ticarete hizmet eden sektörlerin de güçlenmekte olduğunu ifade etti. Tüzgen, “Hızlı ve güvenilir teslimat hizmetleri, tüketicilerin e-ticaret platformlarından alışveriş yapmalarını teşvik ediyor. Türkiye aynı zamanda dijital ödeme sistemleri alanında da önemli gelişmeler kaydetti. Geleneksel ödeme yöntemlerinin yanı sıra, mobil ödeme, kripto para birimleri gibi dijital ödeme seçeneklerinin de yaygınlaşmakta olduğunu görebiliyoruz. Türkiye’nin uluslararası ilişkilerdeki başarısı, güçlenen ticari ve stratejik konumu ve artan üretim kapasitesi, elektronik ticaret ekosisteminin ve özellikle e-ihracat sektörünün daha da güçleneceğine işaret ediyor.” ifadelerini kullandı.
Erkam Tüzgen, e-ticaret sektöründeki hızlı büyüme ve gelişmenin yanı sıra, sektörün değişen ve gelişen trendlerine uyum sağlamak için sürekli olarak yenilikler yapılmasının gerekliliğini vurguladı. Tüzgen, bunu şöyle açıklıyor:
“Bu nedenle, işletmelerin teknolojik gelişmelere ayak uydurması, tüketicilerin değişen beklentilerini karşılaması ve güvenli bir alışveriş deneyimi sunması büyük önem taşıyor. İşletmelerin farklılaşarak öne çıkması ve müşteri sadakatini kazanması gerekiyor. Bu süreçte, müşteri deneyimi ve müşteri memnuniyeti odaklı çalışmaların büyük önem taşıdığını görüyoruz.”
E-ticaret her geçen gün yeni aktörler doğuruyor
İstanbul Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Erkam Tüzgen, “Türkiye’nin e-ticaret ekosistemi, gün geçtikçe daha da büyüyor ve dinamikleşiyor. Piyasaya her gün yeni aktörlerin girişi, büyüme ve güçlenme, bu sektördeki potansiyeli ve fırsatları gözler önüne seriyor. Türkiye, kendi bünyesinde başarılı girişimlerin doğmasını sağlayacak büyük bir pazar sunarken, aynı zamanda yeni Turcorn’lar için uluslararası pazarda da başarılı olabilecek girişimleri desteklemeye odaklanmalıdır.” dedi.
Yatırımcı-girişimci buluşmaları
İstanbul Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Erkam Tüzgen ,“Girişimcilerin başarılı olmaları ve büyümeleri için mentorluk ve eğitim programları düzenlenerek, yatırım ve hukuk gibi alanlarda destek sağlanmalıdır. Girişimcilerin, uluslararası pazara açılmasını sağlayacak hızlandırma programları yaygınlaştırılmalı, uluslararası yatırımcıların da dikkatini çekecek yatırımcı-girişimci buluşmaları arttırılmalıdır. Daha fazla iş birliği ve kaynak paylaşımı sağlayarak inovasyon ve yeni iş fırsatları oluşturulmalıdır.” diye konuştu.
İstanbul Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Erkam Tüzgen, “E-ticaret ekosisteminin sağlıklı büyümesi açısından, yalnızca büyük şirketlerin değil, aynı zamanda daha küçük şirketlerin de sayısının artması önemli. Ticaret Bakanlığımızın tekelleşmeyi önlemek adına düzenlemeler yaparak genç girişimlere rekabet fırsatı sunması, kısa vadede Turcorn çıkışını yavaşlatacak da olsa uzun vadede güçlü ve büyük şirketlerimizin sayısını arttıracaktır.” ifadelerini kullandı.
Sektörler birbirini e-ticaret ile destekliyor
Elektronik ticaretin büyümesinin, e-ticarete hizmet eden sektörlerin büyümesi ve güçlenmesine de bağlı olduğunu, dijital dönüşüm ve veri güvenliği konularına özel önem verilmesi gerektiğini söyleyen Erkam Tüzgen, şöyle devam etti: “İşletmelerin ve müşterilerin güvenini sağlamak, güçlü bir dijital altyapı ve veri koruma sistemlerinin oluşturulması büyük önem taşımaktadır. Lojistik, ödeme teknolojileri, yazılım, veri analizi gibi sektörler hem e-ticareti güçlendirmekte hem e-ticaret vesilesiyle güçlenmekteler. Her şeyden önce, eğitim ve insan kaynaklarına yapılan yatırımları da konuşmamız gerekiyor. Her alanda olduğu gibi, e-ticaret sektörünün büyümesi ve başarısı için de insan kaynağı kritik öneme sahip. Girişimcilik kültürünün yaygınlaşması ve yeni nesil girişimcilerin yetişmesi için, üniversitelerde ve diğer eğitim kurumlarında düzenlenen girişimcilik eğitimleri ve programları teşvik edilmeli ve yaygınlaşmalıdır.” ifadelerini kullandı.