E-ticaret şirketlerinin ağırlıklı olarak ciro ve karlılığa yöneldikleri görülmektedir. Daha işin başında olanların bu şekilde hareket etmeleri elbette ki doğaldır. Yatırımın geri dönüşü, nakit döngüsünün sağlanması ve pazardaki genel eğilimin bu yönde olması nedeniyle şirketler ilk başta farklı yaklaşımları pek fazla dikkate almıyorlar. Oysa bugüne kadar ki deneyimler gösterdi ki uzun vadeli bir pazarlama planlamasına sahip olmayanlar çevresel koşulların etkisiyle savrulup çoğu zaman pazardan çekilmek zorunda kalıyorlar.
E-ticaret pazarı geleneksel pazarlara benzer şekilde rekabetçidir. Bu pazarda rekabetsel üstünlük imkanları da son derece sınırlı. Zira pazardaki her şirket platformda olduğu için fiyatlar ve ürün özellikleri konusunda ciddi bir şeffaflık vardır. Bu nedenle fiyat dışı rekabet avantajları bulmak çok önemlidir. Üretici firmalar ölçek ekonomisi yaratarak maliyet avantajından dolayı daha çok satıyorlar. Üretici değilseniz ve ölçek ekonomisi yaratacak bir kapasiteniz yoksa ve sattığınız ürün kitlesel pazara yönelik bir ürün değilse işler biraz zorlaşıyor.
Dijital varlıklar üzerinde marka yaratmak
Biraz sabır, bira çaba ve biraz da uzmanlıkla bu sorunu aşmak mümkün. E-ticaret firmalarının, markalarının en büyük şansı hedef kitle ile aynı platformda yer almaları. Başka bir ifadeyle potansiyel müşterilerinize her zaman çok kısa bir yoldan ulaşmak mümkün. Geleneksel pazarlamada müşterinin hangi iletişim kanallarını sıklıkla kullandığını bilmek kolay değildir.
Bu nedenle TV, gazete, dergi gibi kitlesel iletişim mecralarını birlikte kullanmak gerekir. Bu da çoğu zaman pahalı bir yöntemdir. E-ticaret firmaları sahip oldukları medya kanalları olan web siteleri, pazaryerlerindeki dükkanları, sosyal medya hesapları, mobil iletişim kanalları gibi yollardan hedef kitlelerine çok büyük bütçeler harcamadan ulaşabilirler.
Doğaldır ki kaynağı güçlü firmalar ücretli medyaları kullanarak örneğin Google’da ücretli reklamlarla avantaj sağlayabilir. Sosyal medya kanallarında büyük bütçeler harcayarak ön plana çıkabilir. Ancak bu mecraları doğru bir şekilde kullanan her firma hedef kitlesine kolaylıkla ulaşabilir.
Bu noktada ücretli medyadan çok, sahip olunan medyada yürütülen faaliyetler önem kazanmaktadır. Belki pazara girişte ya da dönemsel kampanyalarda ücretli medyayı kullanabilirsiniz. Ancak sürekli ücretli medyalarda para harcamak ki sektör buna para yakmak adını takmıştır, doğru bir yaklaşım değildir. Sürekli Google’da ve sosyal medya platformlarında reklam vermek kolay yoldan müşteri bulmak için uygun görünebilir. Ancak para yakmayı kestiğinizde dijital varlıklarınız bir anda hedef kitlenin görüş alanından çıkar.
En doğrusu dijital varlıklarınızın üzerinde bir marka inşa etmektir. Bu yolla hedef kitlenizin zihninde sizi her zaman kolaylıkla hatırlayabilecekleri bir yer edinebilirsiniz. Potansiyel müşterileriniz ile sürekli olarak aynı platformda olduğunuzdan, doğru bir etkileşimle onları sürekli markanızla bağlantısı olan ve ihtiyaç duyduğunda satın alan sadık müşterilere dönüştürebilirsiniz.
İlk akla gelen markalardan olmak
Dijital mecralarda marka yaratmak e-ticaret şirketleri için uzun vadede en doğru ve güvenilir yoldur. Zira müşterilerinizin ilk aklına gelen markalardan birisi olmak, onlara ürünü hayat eğrisi boyunca satmak ancak bu şekilde mümkün olur. Bu belki biraz uzun ve zahmetli bir yol olsa da dijital varlıkların değer kazanması anlamına da gelir. Şirketler sahip oldukları dijital medyalarda yürüttükleri faaliyetlerle orta ve uzun vadede markalarını inşa edebilirler.
Bu amaçla sahip olunan medya araçları olan web sitesi, şirket bloğu, sosyal medya hesapları ve elektronik posta kanalından yürütülecek pazarlama faaliyetlerinin çok önemli işlevleri vardır. Bu faaliyetler sonucu giderek artan oranda takipçi kazanımı, takipçi ve müşteri yorumları, ürün değerlendirmeleri, müşterilerin sosyal paylaşımları, ücretsiz influencer paylaşımları gibi sonuçlar elde edilir. Burada elde edilen başarı, marka olma yolculuğunun temelini teşkil eder.
Reklamlardan müşteri kazanmak
Şirket ihtiyaç duyduğunda ücretli medyada kampanyalar düzenleyip satışlarını arttırmak, stoklarını eritmek ya da markayı hedef kitleye hatırlatmak isteyebilir. Bunun için tıklama başına ödeme, display reklam, hedefli reklam, ücretli influencerlarla çalışmak gibi yöntemleri deneyebilir. Bu etkinliklerin de trafik sağlamak, takipçi kazanmak ve etkileşimi arttırmak gibi hedeflere ulaşması gerekir.
Zira dijital mecralardaki reklamlardan müşteri kazanmak artık eskisi kadar kolay değil. Sabırlı olmak, kullanılacak mecraları iyi tanımak, potansiyel müşteriler hakkında detaylı bilgilere ulaşmak gerekir. Rastgele yapılan reklam yatırımlarının çoğu zaman bir getirisi olmaz. Birden fazla mecrayı entegre bir şekilde kullanmak önemlidir. Elektronik posta, web sitesi ve sosyal medya kanalları entegre bir şekilde kullanılırsa daha etkili sonuçlar alınır. Aksi durumda bütçenizin ürünlerinizle hiç ilgisi olmayan coğrafyalardan gelen tıklamalarla yok olduğunu görürsünüz.
Squash adı verilen tıklama sahtekarlığı nedeniyle bu işi bilmeyen reklam verenlerin harcamaları boşa gitmektedir. Arama motorları bu tür sahtekarlık girişimlerine karşı önlem alsalar da bu önlemlerin kesin sonuç vermesi zordur. Bunun için dijital varlıklarınızı profesyonelce yönetmeniz ve bu tür sahtekârlıkları önleyecek mekanizmaları kullanmanız gerekir. Markanın adını taşıyan anahtar kelimelerle reklam vermek, marka adına sahip çıkmak ve marka adını her mecrada ön plana çıkarmak uzun vadede önemli kazanımlar sağlayacaktır.
Karlılığa odaklanırken marka geleceğini ihmal etmeyin
E-ticaret şirketleri bir yandan satışlara ve karlılığa odaklanırken, markalarının geleceğini asla ihmal etmemelidir. Bu konuda yapılacak çok fazla iş olduğu bir gerçektir. Milyonlarca satıcı ve alıcının buluştuğu bir platformda rakiplerin arasından sıyrılıp hedef kitleye ulaşmak için sahip olduğunuz medyada mobil uyumlu web sitesinden, ilgi çekici blog yazılarına, işinizi çok iyi anlatan videolardan, etkileşim amaçlı Twitter, Instagram ve Facebook paylaşımlarına kadar birçok faaliyeti eksiksiz yapmak gerekir.
Bu etkinlikler müşterileri sizin ürünlerinizin önüne getirir. Bu etkinliklerle kazanılan müşterilerin de kıymetini bilmek ve onlarla uzun vadeli bağlantılar kuracak çözümler bulmak gerekir. Abonelik sistemleri, sadakat programları, oyunlaştırma teknikleri ile kurulacak bağlar, başarılı markaların en çok uyguladığı yöntemlerdir.
E-ticaret sadece bir alışveriş kanalı değil aynı zamanda şirketler için bir iletişim kanalıdır. Pazarlama faaliyetlerinin büyük bir bölümü ise pazarlama iletişimi başlığı altındaki işlerden oluşur. Pazarlama iletişiminde başarı e-ticaret kanalında satış ve karlılık demektir. Platformların sunduğu pazarlama otomasyonları kısa vadede satış yaratsa da hem maliyetli hem de platform temellidir. E-ticaret şirketleri bu çözümleri kullanmakla birlikte kendi markalarını yaratmaya odaklanmalıdır.