İhracat Destek Ofisi iş dünyasına rehberlik ediyor

İhracat Destek Ofisi

İzmir Ticaret Odası, bünyesinde İhracat Destek Ofisi 2018 yılında kuruldu. 2018 yılından bu yana üyelerine birebir danışmanlık hizmeti sunan İhracat Destek Ofisi, bunun yanı sıra ihracat konusunda bilgilendirme seminerleri ve ücretsiz eğitimler düzenliyor. Aynı zamanda İzmir Ekonomi Üniversitesi’ni de işbirliğine alan İhracat Destek Ofisi, firmaların öğrencilerle eşleştiği İDO projesiyle öğrencilere ihracat konusunda sahada yetişme imkanı sağlıyor. Yeni dönemde 79 meslek komitesine bir yenisini daha ekleyerek “80. E-Ticaret Meslek Komitesi”ni kuran İzmir Ticaret Odası’nın çalışmalarını İzmir Ticaret Odası Genel Sekreteri Prof. Dr. Mustafa Tanyeri WORLDEF E-TİCARET’e anlattı.

‘İhracat Destek Ofisleri’

İzmir Ticaret Odası Genel Sekreteri Prof. Dr. Mustafa Tanyeri, T.C. Ticaret Bakanlığı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği arasında 13 Kasım 2018 tarihinde imzalanan “İhracat Destek Ofisleri İşbirliği Protokolü’’ kapsamında, aralarında İzmir Ticaret Odası’nın da bulunduğu belirli Odalarda, ülke ihracatının ve ihracatçı sayısının artırılabilmesi ve mevcut ihracatçıların bilgilendirilmesi amacıyla ‘’İhracat Destek Ofisleri’’ kurulduğunu belirtti.

Tanyeri, “İhracat hakkında doğru bilgiye daha hızlı ve etkin bir şekilde ulaşma imkanı sunan İhracat Destek Ofisimiz, pazar araştırması, yurtdışı pazarların çeşitlendirilmesi, ihracat yol haritası oluşturulması, devletimiz tarafından sağlanan ihracat destekleri ve başvuru süreci hakkında bilgilendirme yapılması, ihracat finansman destekleri, sigorta programları ve benzer konularda üyelerimize destek sağlıyor. Üyelerimize birebir danışmanlık hizmeti sunmanın yanı sıra, ihracat konusunda bilgilendirme seminerleri ve ücretsiz eğitimler düzenliyoruz” dedi.

‘2020 yılından beri İhracat Destek Ofisi  (İDO) Projesi yürütüyoruz’

İzmir Ticaret Odası Eğitim ve Sağlık Vakfı tarafından kurulan İzmir Ekonomi Üniversitesi’nin de İhracat Destek Ofisi çalışmalarında yer aldığını söyleyen Tanyeri, öğrencilerin sürece nasıl dahil olduğunu anlattı. Tanyeri, “Gençlerin ihracata olan ilgisini arttırmak için, İzmir Ekonomi Üniversitesi Meslek Yüksekokulu işbirliği ile 2020 yılından itibaren “İhracat Destek Ofisi Projesi (İDO)” yürütüyoruz. Firmaların öğrencilerle eşleştiği İDO projesi öğrencilere ihracat konusunda sahada yetişme imkanı sağlıyor. Firmalar ise ihracatta doğru yol haritasının nasıl çıkarılması gerektiğine dair farkındalıklarını artırma fırsatı yakalıyor. Bu yıl üçüncüsü tamamlan İDO Projesinde bugüne kadar 143 firma ile 77 öğrenci çalışma imkanı buldu” şeklinde açıkladı.

İDO projesi ile A’dan Z’ye ihracat eğitimi

İDO projesinin amacını ve nasıl çalışmalar yapıldığını anlatan İzmir Ticaret Odası Genel Sekreteri Prof. Dr. Mustafa Tanyeri, projeye dahil olan üyelerine ve öğrencilere, öncelikle A’dan Z’ye ihracat konularında kapsamlı bir eğitim verildiğini söyledi. Eğitim sonrasında öğrenciler ve üyeler ile düzenli olarak bir araya gelerek, firmanın ihracatını gerçekleştirmek istediği ürün için öncelikli ülkeleri belirleme, potansiyel alıcılara ulaşarak firma tanıtımını gerçekleştirme çalışmalarını gerçekleştirdiklerini açıkladı.

Tanyeri, “Henüz ihracat gerçekleştirmemiş veya kısıtlı ihracat pazarı olan üyelerimiz, proje ile ürünleri için yeni pazarlar belirlemiş ve yeni bağlantılar kurmayı başardılar. Proje kapsamında çalıştığı firmalardan mezun olduklarında kalıcı olarak iş teklifi alan öğrencilerimiz de oldu” dedi.

“İhracat Destek Ofisi’nin üyelerimize hizmet verdiği konular arasına e-ticaret ve e-ihracat da dahil edildi”

İzmir Ticaret Odası olarak e-ticaret alanında üyelerine çalışmalarının hızını her geçen gün artırdıklarını söyleyen Tanyeri, “Geleneksel ticareti tamamlayan, kolaylaştıran e-ticaret alanında büyüyerek gelişmek ve kalıcı olmak için, iyi bir hazırlık aşamasından geçip, gerekli altyapıya ve bilgi birikimine sahip olmak çok önemli.  Bu nedenle, İhracat Destek Ofisi’nin üyelerimize hizmet verdiği konular arasına e-ticaret ve e-ihracat da dahil edildi. Bu kapsamda ülkemizin önde gelen e-ticaret sektör paydaşları ile işbirliğine giderek uygulamalı eğitimler düzenliyoruz.

Hizmet sağlayıcıların, tacirlerin ve tüketicilerin hakları ve yükümlülükleri konusunda yasal düzenlemelerini yapan kurum ve kuruluş temsilcileri ile üyelerimiz sıklıkla biraya geliyor. Üyelerimizin güncel mevzuat hakkında bilgi edinmelerini sağlıyoruz” şeklinde konuştu.

‘İzmirli firmaların e-ticaret sektöründe faaliyetlerini genişletmek için “80. E-Ticaret Meslek Komitesi” kuruldu’

İzmir Ticaret Odası Genel Sekreteri Prof. Dr. Mustafa Tanyeri, İzmir Ticaret Odası olarak e-ticaret alanındaki eğitimlerinden ve danışmanlık hizmetlerinden yararlanan üye sayısını ve çalışmalarını anlattı. Tanyeri, 2008’den bu yana, İhracat Destek Ofisimiz 1000’e yakın üyeye birebir danışmanlık hizmeti verdi, ihracat, e-ticaret/ e-ihracat konularında toplam 81 bilgilendirme semineri ve uygulamalı eğitim gerçekleştirdi. İhracat, e-ticaret/e-ihracat odaklı gerçekleştirilen bu seminer ve eğitimlere toplamda 4500 kişi katılım sağladı. İzmirli firmalarımızın e-ticaret sektöründe faaliyetlerini genişletmek ve temsil güçlerini artırmak için, 2022-2026 döneminde “80. E-Ticaret Meslek Komitesi” kuruldu” dedi.

‘İzmir e-ticaretin merkezi olacak’

Komitenin, üyelerine yol göstermek ve İzmir’i bu konuda dünyanın önde gelen kentlerinden birisi yapmak amacıyla çalışmalarına hızla başladığını söyleyen Tanyeri, dünyanın her yerinden müşteri edinebilme, pazar çeşitliliği ve yüksek karlılık imkanı sağlayan e-ihracatın ise gelecek dönemde Oda olarak daha da önem verecekleri konular arasında yer aldığını açıkladı.

Tanyeri, “İzmir Ticaret Odası olarak kentimizin, ülkemizde ‘’e-ticaretin merkezi’’ olarak anılması için faaliyetlerimize kararlılıkla devam edeceğiz” dedi.